• Mardin19 °C
  • Diyarbakır13 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kış aylarında trafiğe çıkarken nelere dikkat etmeli?
29 Aralık 2022 Perşembe 07:49

Kış aylarında trafiğe çıkarken nelere dikkat etmeli?

​​​​​​​Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür Şener, kış aylarında trafiğe çıkarken alınması gereken önlemler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
​​​​​​​Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür Şener, kış aylarında trafiğe çıkarken alınması gereken önlemler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.  
 
Ağırlaşan yol ve iklim koşulları dolayısıyla kış ayları daha fazla kaza riskini beraberinde getiriyor. Kış şartlarında güvenli sürüş için hazırlık yapılmaması ya da yapılan hazırlıkların yetersizliği kaza olasılığını da artırıyor.
 
Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür Şener konuyla ilgili İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede; sürücülerin, mümkün mertebe kış aylarında araçları ile trafiğe çıkmaması tavsiyesinde bulunurken zorunlu olarak trafiğe çıkılması halinde ise aracın bakımlarının doğru, kış lastiklerinin sağlam ve bütün şartların iyi olduğundan emin olduktan sonra trafiğe çıkılması tavsiyesinde bulundu.
 
Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür Şener
 
"Sadece ticari araçlarda değil; trafiğe çıkan tüm araçlarda kış lastiğinin kullanılmasını öneriyoruz"
 
Türkiye'nin büyük bir çoğunluğunda kış şartlarının kendisini göstermeye başladığına dikkat çeken Şener, "En önemli konulardan bir tanesi karlı ve buzlu havalarda değil kış mevsiminde havanın 7 derecenin altına düştüğü her zaman kış lastiklerini kullanmak öncelikli tercihimiz olmalıdır. Bunu yaparken de sadece ticari araçlarda değil; trafiğe çıkan tüm araçlarda kış lastiğinin kullanılmasını öneriyoruz. Altını çizerek söylüyorum, kar lastiği değil kış lastiği kullanmamız gerekiyor çünkü kış lastiği 7 derecenin altındaki havalarda; karda, buzda, yağmurlu havalarda dokusunda lastiğin üretiminden kaynaklı yumuşaklık sebebiyle yola daha iyi tutunmayı, daha iyi bir kalkış performansını ve virajlarda daha iyi bir tutunmayı sağladığı için kritik bir ekipmandır." dedi.
 
"Sileceklerin sağlıklı ve sağlam durumda olması ve mutlaka silecek suyunun içerisinde antifriz olması çok önemlidir"
 
Yola çıkmadan aracın radyatöründeki antifrizin kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Şener, "Soğuk havalarda özellikle herhangi bir şekilde donması durumunda yolda kalmaları, yolda kalmadan kaynaklı bazı kazalara ya da aracın zarar görmesine sebebiyet verebilir. Çok önemsenmeyen ama kritik bir ekipman, cam silecekleridir. Silecekler özellikle kışın hem karlı hem yağmurlu havalarda önümüzü görmemizi ve bütün etrafı görmemiz için önemli bir ekipmandır. Sileceklerin sağlıklı ve sağlam durumda olması ve mutlaka silecek suyunun içerisinde antifriz olması çok önemlidir. Eğer suyunuz donarsa maalesef sizi çok daha zor bir durumda bırakır ve görüşüşünüz yoldayken tamamen kapanarak hiç olmadığı kadar kötü sonuçlara sebep olabilir. Kışın mutlaka aracın farlarının temiz olmasına dikkat etmek lazım. Aracı hareket ettirmeden önce eğer üzerinde çamur, kir varsa; aracın sadece ön camını veya sürücünün yanındaki camı değil her tarafının temizlenmesini öneriyoruz çünkü görüş çok önemlidir." diye belirtti.
 
Kışın araç kullanırken alınması gereken tedbirler nelerdir?
 
Kışın sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken şeylerin başında yayaların geldiğini belirten Şener, "Yayalar kışın özellikle yağmurun olduğu zamanlarda ıslanmamak için daha güvensiz hareketler yapabiliyorlar; kırmızı ışıktan geçmek, yolun ortasına fırlamak gibi. Kaygan ve buzlu zeminlerde de kayarak hiç olmadık bir şekilde kaldırımdan yola çıkabiliyorlar. Sürücülerimizin bu duruma çok fazla dikkat etmesi gerekiyor. Kış mevsimi ülkemizin büyük bir kısmında zeminin kaygan olduğu bir durum anlamına geliyor. Kaygan zeminde, aracın yola daha iyi tutunmasını sağlayan şartlar geriye doğru gitmiş oluyor. Öncelikle yapmamız gereken yolda verilen yasal hız limitlerinde araç kullanmak hatta güvenli bir durum hissetmiyorsak ayağımızı gazdan biraz daha çekerek; meskûn mahallerde, şehirlerarası yollarda nerede olursak olalım verilmiş yasal limitlerinde altında güvenli bir halde seyahat edecek şekilde hızımızı ayarlamalıyız. İkinci olarak takip mesafesini ayarlamak gerekiyor. Takip mesafesinde yasaların normalde verdiği 2 saniye kuralının kar, kış, pus, yağmur gibi konular varsa bunu minimum 4 hatta otoyollarda 6 saniyeye kadar çıkararak güvenli bir alanda kalmayı mutlaka tavsiye ediyoruz. Ani manevralardan kaçınmak lazım yani sürüşünüzü ortalama bir hızla ve daha sakin şekilde planlamanız lazım çünkü zeminin kayganlığından kaynaklı ani manevralar size hiç beklemediğiniz tepkiler verebilir." şeklinde konuştu.
 
"Kışın karlı havalarda ve çok yağmurlu havalarda eğer mümkünse aracınızı kullanmayın"
 
Bir riski ortadan kaldırmak için en önemli noktalardan birisinin hiç risk almamak olduğunu hatırlatan Şener, "Kışın karlı havalarda ve çok yağmurlu havalarda eğer mümkünse aracınızı kullanmayın. Aracımızın yerine toplu taşıma kullanırsak zaten daha güvenli bir halde kalırız ve mecburen yolda olan sürücülerimizin daha az bir trafikte bulunmasını ve daha güvenli olmasını sağlayabiliriz. Kış aylarında eğer zorunlu değilseniz lütfen riske girmeyin ve aracınızı kullanmaktan uzaklaşın. Aracınızı mutlaka kullanacaksanız; bakımlarının doğru olduğunu, kış lastiklerinin olduğunu ve bütün şartların iyi olduğunu varsaydığımızda aracınıza binmeden önce mutlaka hafifçe kaputa vurun. Sokak hayvanları aracın altına veya motora girebiliyor kaputa vurarak aracın altında veya motorda varsa kedinin oradan uzaklaşmasını sağlamakta bizim vatandaşlık görevlerimizden biri olsun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA