• Mardin19 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kitap okuma alışkanlığının yerini dijital medya almış durumda
08 Aralık 2022 Perşembe 09:22

Kitap okuma alışkanlığının yerini dijital medya almış durumda

Şanlıurfa Fuar Merkezinde açılan 5'üncü Ulusal Kitap Fuarı'nda satış yapan kitabevi ve yayınevleri, kâğıt fiyatlarının maliyetinin yüksek olması ve dijital medyanın kitap satışlarını olumsuz etkilediğini dile getirdiler.
Şanlıurfa Fuar Merkezinde açılan 5'üncü Ulusal Kitap Fuarı'nda satış yapan kitabevi ve yayınevleri, kâğıt fiyatlarının maliyetinin yüksek olması ve dijital medyanın kitap satışlarını olumsuz etkilediğini dile getirdiler.
 
Kitap okuma alışkanlığının yerini dijital medyanın aldığını belirten kitapçılar, özellikle sosyal medya ve internet satıcılığı nedeniyle kitap satışlarının ciddi oranda düştüğünü vurguladılar.
 
Son zamanlarda insanların kitap okuma alışkanlıklarından uzaklaşarak sosyal medyaya yöneldiğini ifade eden kitapçılar, fuarlara katılım sağlayarak kitap satmaya çalıştıklarını söylediler.
 
Kitap okuma oranlarının her geçen gün azaldığına işaret eden kitapçılar, devletin kitabevi ve yayınevlerine destek olması gerektiğini ifade ettiler.
 
"Sosyal medya, kitap satışlarını ciddi manada düşürdü"
 
Telefon ve televizyonun okur ve kitap arasına bir set ortaya koyduğunu belirten Yunus Emrah, "Eskiye nazaran eskisi kadar iş yapamıyoruz. Özellikle sosyal medya ve internet satıcılığı nedeniyle satışlarımız baya düştü. Şu an eğitim üzerinde kitaplar revaçtadır. Genelde çocuk kitapları satılıyor. Telefon ve televizyon; okur ve kitap arasına bir set ortaya koyuyor. Sosyal medya, kitap satışlarını ciddi manada düşürdü. Kitap okuyanların sayısı her geçen gün azalıyor. KDV'nin kaldırılması güzel bir gelişmeydi. Özellikle devlet tarafından kitapçılara destek olunması, kira giderlerinin karşılanması yapılabilir." diye konuştu.
 
"Kitap satmak; kitap basmak kadar zor oldu"
 
Kâğıt fiyatlarının artmasından dolayı insanların dijital ortamlarda kitap okumaya yöneldiğini ifade eden yayınevi çalışanı Göksel, "Yayınevlerinin durumundan ziyade okuyanların durumunu sormak gerekir. Günümüzde okuyan sayısı azaldıkça maalesef kitap satmakta zorlaşıyor. Kitap fiyatları da yükselince insanlar kitaptan bir tık daha uzaklaşmaya başladılar. Kitap satışları genel anlamda kötü değil ama sadece fuarlarda satılıyor.  Kitap fuarlarında daha çok hareket olsun, kitap satılsın diye katılım sağlıyoruz. Kağıt fiyatlarının artışı sadece yayınevlerini değil tüm Türkiye'yi etkilemiş durumda. Kitap satmak; kitap basmak kadar zor oldu. Maalesef fiyatlar arttıkça insanlar kitaptan uzaklaşıp dijital ortamlarda kitap okumaya, gözlemlemeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.
 
"Yeri geldiğinde zararına satış yapıyoruz"Kitap okumanın elde ve dijitalde okunması arasında fark olduğuna vurgu yapan Mustafa Pınarbaşı, "Fuarlarda metrekare fiyatlarının uygun olması ve yayınevlerinin de katılması gerekiyor. Belediyelerin desteklemesi gerekiyor. Müşteri kitabı görecek kitaba eli değecek daha sonra kitabı alacak. İnternet ortamından ne kadar kitap alınsa da eksik ya da yanlış gidebiliyor. Burada da müşteri icabında yanlışlık olabiliyor ama internet ortamındaki gibi yanlışlık olmaz. Satışlarımızdan memnunuz. Urfa'da iyi bir okuyucu kitlesi var. Yeri geldiğinde zararına satış yapıyoruz, yeter ki okusunlar. 'Ben gitmeyeyim, dijitalden alıp okuyayım' deniyor ama emin olun ki buradaki kitap gibi alıp okuyamaz. Dijitali normal bir kitap gibi anlayamaz. Kitabın birebir okunması çok farklıdır. Okuyucularımız yayınevimizi çok takip ediyor. Siyer'i okumaya ilgi var." dedi. (İLKHA) 
Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA