Karakter boyutu :
14 Kasım 2022 Pazartesi 08:01
Mardin AFAD İl Müdürü Esen: Afetlere karşı alınacak ilk tedbir sağlam yapılar yapmaktır
Mardin AFAD İl Müdürü Davut Esen, afetlerde ilk yapılması gereken aşamaları aktararak, alınacak ilk tedbirin sağlam yapıların yapılması olduğunu belirtti.
Mardin AFAD İl Müdürü Davut Esen, afetlerde ilk yapılması gereken aşamaları aktararak, alınacak ilk tedbirin sağlam yapıların yapılması olduğunu belirtti.
AFAD Mardin il müdürü esen, afetlerde oluşan tehlikelilere karşı yapılması gerekenleri aktararak önemli bilgi ve tavsiyelerde bulundu.
Esen, ilk tedbir olarak sağlam yapılarda oturulması gerektiğini belirterek, binalar ne kadar sağlam olursa o kadar az hasarla depremlerin atlatılabileceğini vurguladı.
Dünyada meydana gelen afetlere değinen Esen, "Afetler ezelden beri olup sürmektedir. Zaman zaman şekilleri, zamanları değişse de sürekli insanoğlunu zarara uğratan, rahatsız eden afetler meydana gelmektedir. Biz bu afetlere karşı ne kadar hazırlıklı olursak o kadar az zararla atlatmış olacağız. Bizim ülkemizde de bu hazırlıklar yapılmakta ve gittikçe daha bilinçli bir toplum haline gelmekteyiz afetlere karşı." dedi.
Ülkenin deprem ülkesi olduğunu aktaran Esen, onun için alacağımız tedbirleri sıralayarak, "Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Ülke topraklarımızın yüzde 90'ından daha fazlası deprem fayları üzerinde yer almakta. O yüzden bizim birinci önceliğimiz deprem tehlikesi. Bu depreme karşı depremden önce deprem sırasında ve deprem sonrasında alınması gereken önlemler yapılması gereken tarzlar hareketlerimiz var. Depremden önce en büyük önerimiz, tedbirimiz sağlam yapılar yapmalıyız. Biz yapılarımızı, binalarımızı ne kadar sağlam yaparsa o kadar az hasarla depremleri atlatacağız. Biz havalanırken yaparken mutlaka mühendislik hizmeti almamız lazım. Mutlaka o bölgenin deprem hayatları hakkında bilgi sahibi olmanız lazım. Ne kadar sağlam yapıda otursak o kadar az zararla depremlere atlatmış olacağız." şeklinde konuştu.
Esen, "İkinci husus bir planlama yapmamız lazım. Yani biz depremden önce ailemizle beraber bir planlama yapacağız. Depremden sonra nerede bulaşır, nerede buluşacağımızı bir karara bağlamamız lazım. Bir de afet ve acil durum çantamız olması lazım. Bu çantanın içinde radyo var dük var el feneri mevcuttur. Bu çanta sayesinde bizi tek başımıza enkaz altında kaldığımızda bu bize lazım olacak malzemeler sesimizi dışarıya duyurmak için. Bir diğer alınması gereken önlemler evimizde, düşebilecek satılabilecek bir sarsıntı anında bize zarar verebilecek malzemeleri televizyon, dolap, buzdolabı gibi araçları mutlaka duvara sabitlemek lazım. Bunlar sabitlendiğinde herhangi bir sarsıntı anında düşüp bize zarar vermelerini önlemiş olacağız. Bir diğer almamız gereken önlem eğitimleri mutlaka katılmamız lazım. Bu depremden önce afetlerden önce alınması gereken önlemlerle ilgili bizim gerekli AFAD'ın gerekse ilk yardım eğitimini veren sağlık teşkilatımızın eğitimlerine mutlaka ve mutlaka katılmamız gerekir. Bize lazım olan hayati bilgiler orada verilmektedir. Bir diğer önlem mobil çağrı uygulaması var. Bunun telefonlarımıza indirdi indirdiğiniz anda bir enkaz altında haberleşme kesildiği durumlarda biz bu mobil çağrı uygulaması sayesinde 112'ye ulaşabiliriz. Bu şekilde bizim enkaz altında nerede olduğumuzdan ekipler haberdar olacak ve bizi kurtarmak için harekete geçmelerini sağlamış olacağız." şeklinde sıraladı.
Deprem anında yapılması gerekenleri belirten Esen, "Deprem anında da sakin olmamız lazım, balkonlardan, merdivenlerden, asansörlerden uzak durmamız lazım, depremin geçmesini beklememiz lazım. Deprem olduğunda çök kapan tutun hareketini yaparak başımızı ellerimizin arasına alarak bir elimizde de sağlam bir yere tutunarak ezilmeyecek bir cismin yanında eğilip çök kapan tutun hareketi dediğimiz hareketi yaparak depremin sarsıntının geçmesini beklememiz gerekiyor. Ezilmeyen cisimler olarak buzdolabı olabilir, gardırop olabilir masa olabilir. Yani ezilmesi zor olan malzemeler olmasını tercih etmemiz lazım. Evde bulunan o anda nerede bulunuyorsanız oradaki cisimleri, malzemeleri dolapları göz önünde bulundurarak en yakın olanın yanına yanaşmamız gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
Esen, deprem sonrası yapılması gerekenlere de değinerek, "Depremden sonra ise toplanma alanları var. Sarsıntı geçtikten sonra aile bireylerimiz de toplayacağımız alanlar mevcuttur. Şu anda ya devlete girdiğimizde acil toplanma alanları diye yazdığımızda bizim ikamet adresinize en yakın 3 toplanma alanı karşımıza çıkacak. Bu toplanma alanlarında toplanıp aile bireyleriyle bir araya gelebiliriz. Bundan sonra yetkililerden gelecek talimatları beklememiz gerekiyor. Ayrıca evinize girilmesi izni verilmedikçe de evimize tekrar girmememiz gerekiyor. Yetkililer, hasar tespitlerini ile bilgilendirme yapılmadıktan sonra talimat vermedikten sonra kesinlikle evlerimize girmemiz gerekiyor. Zaten. AFAD, ilgili yetkililer, geçici barınma alanları oluşturuyor, o tehlike geçinceye kadar orada barındırabilecek imkanlar bize tanınıyor. Depremden sonra yine doğal gaz, su vanaları, elektrik şalterleri indirip evi terk etmeden önce yangına verilmemesi için bunları kapatıp ondan sonra evimizi terk edebiliriz." ifadelerini aktardı.
Bugün yapılacak olan deprem tatbikatı ile ilgili bilgi veren Esen, "2022 ile yine İçişleri Bakanlığı tarafından afet tatbikat yılı ilan edildi. Bugün yani 12 Kasım ülke genelinde çök, kapan, tutun tatbikatı yapılacak. Aynı anda bütün ülkede saat 18.57 de bu saatin tercih edilmesinin sebebi Düzce depremi 12 Kasım 1999'da olmuştu. Saat 18.57'de olmuştu. 30 saniye sürmüştü, 7,2 şiddetinde meydana gelmişti. O depreminde 845 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 4 bin 948 vatandaşımız da yaralanmıştı. Deprem tatbikatının bu saatte yapılmasının sebebi Düzce depreminin bu saatte meydana gelmiş nedeniyle bu saatte yapılmakta. Bir diğer sebebi de deprem anında bu tatbikatın yapılmasının bir diğer gerekçesi de deprem anında ne yapılması gerektiğiyle ilgili bilgileri halkımıza kazandırmak." şeklinde kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 330 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA