• Mardin7 °C
  • Diyarbakır6 °C
  • Batman5 °C
  • Şırnak3 °C
  • İstanbul10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MARDİN’DE, GEÇİM KAYNAĞINI DESTEKLEME ÇALIŞMALARINDA YENİ DÖNEM
16 Mart 2018 Cuma 15:30

MARDİN’DE, GEÇİM KAYNAĞINI DESTEKLEME ÇALIŞMALARINDA YENİ DÖNEM

İnsani yardım kuruluşu Hayata Destek ve Mardin Yeşilli Kaymakamlığı’nın ortaklığında yürütülecek “Mardin’deki Mültecilerin İstihdam Edilebilirliklerinin Artırılması” projesi başladı.

“Yeşilli’de Yeşeren Çiçekler” projesinin devamı niteliğinde yürütülecek eğitimlerle, kadınlara geçimlerini sağlayabilecekleri yetkinliklerin kazandırılması ve toplumsal alanda güçlendirilmeleri amaçlanıyor. Türk ve Suriyelilerin bir arada göreceği eğitimlerle, sosyal uyuma katkı sağlanması da hedefleniyor.

Proje kapsamında, Yeşilli ilçesinde, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Aile Destek Merkezi ADEM’de, mesleki yetkinlik geliştirme odaklı Gastronomi ve Halı Dokuma eğitimleri düzenleniyor. 30 Ağustos 2018 tarihine kadar devam edecek mesleki kurslardan toplam 55 kadının, Kızıltepe Hayata Destek Noktası’nda ve Yeşilli’de yürütülecek Türkçe kurslarından ise 180 kişinin yararlanması amaçlanıyor.

Halı Dokuma kursiyeri Nazife Çakan (35), “Halı dokumak çok zor iş, başta yapamam zannettim, ama öğrendikçe, nakışlar ortaya çıktıkça özgüvenim yükseldi. Şimdi hangi iş olsa çalışır, öğrenir, yaparım diyorum.” sözleriyle kursun hayatına etkisini anlatıyor. 5 yıl önce Suriye’den Türkiye’ye gelen Hatice Asad (52) ise 6 aydır katıldığı Gastronomi kursunun geleceğe dair ümidini artırdığını belirterek, “Bir yer açmak istiyorum. Suriye’nin yemeklerini yapmayı biliyordum, burada Türk yemeklerini de öğrendim. Tek başıma gücüm yetmez ama kurstan birkaç arkadaş bir araya gelip lokanta açmayı hayal ediyoruz.” diyor.

Geçim kaynağını destekleme çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Hayata Destek Saha Koordinatörü Rukiye Dağhan Çetin, projenin ilk döneminde gastronomide 40, halı dokumada 29 kadının kurslardan yararlandığını belirtti. Çetin, “İlk döneminde teknik destek sunduğumuz projenin, kadının güçlendirilmesinde önemli sonuçlar verdiğini gördük. Kadınlar burada hem yetkinliklerini artırdı hem de sosyalleşti. Mülteci ve ev sahibi toplumdan kadınların birlikte katıldıkları kurslar kadın istihdamına katkı sağlarken, beraber yaşama kültürünü de güçlendiriyor. Böyle bir projenin sürdürülmesi gerektiğine inanarak ikinci dönem kurslarımıza başladık.” dedi.

 

Bu haber toplam 828 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta kadına yönelik şiddetle mücadele semineri verildi
  • Midyatlı şehit öğretmen ve eşi kabri başında anıldı
  • AFAD'dan 38 kente "turuncu" ve "sarı" kod uyarısı
  • Bazı illerde eğitime 1 günlük kar tatili
  • TESK: Her yıl 23 milyon ton gıda, 12 milyon ekmek israf ediliyor
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA