Karakter boyutu :
27 Mayıs 2024 Pazartesi 09:14
Mardin’de çatışmalarda evleri yıkılan aile, teslim edilmeyen konutları nedeniyle mağduriyet yaşıyor
Mardin’in Nusaybin ilçe merkezde PKK’nin "çukur siyaseti" ve "sokağa çıkma yasağı"nın ardından çıkan çatışmalar ve patlayan bombalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen evler, TOKİ tarafından yıkılarak yerine yeni binalar yapıldı.
Mardin’in Nusaybin ilçe merkezde PKK’nin "çukur siyaseti" ve "sokağa çıkma yasağı"nın ardından çıkan çatışmalar ve patlayan bombalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen evler, TOKİ tarafından yıkılarak yerine yeni binalar yapıldı. Ancak bitirilen konutlardan kendisine verilmeyen Cemal Gezer, bu konuda çok mağdur olduklarını, olmaya devam ettikleri belirtti.
Nusaybin ilçesinde yaşanan çukur olayları nedeniyle çıkan çatışmalarda harabeye dönen ilçenin tamamında büyük oranda yapımı bitirilen ve teslim edilmeyen TOKİ konutlarında yaşanan sorunlar, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.
25.07.2019 tarihinde Nusaybin ilçesinde yapımı tamamlanan TOKİ konutlarında 10. Etapta bulunan toplamda 534 mesken ve 30 işyeri için kura çekimi yapılmıştı.
Konu hakkında İLKHA’ya konuşan TOKİ mağduru ailelerden Cemal Gezer, kendilerinin de çatışmalar esnasında evlerinin yıkıldığını, çatışma sonrasında söz verilip de yapılacak olan TOKİ evlerinde kuraya alınmadığını ve hala kirada oturduklarını belirterek, farklı mahallelerde ikamet eden yaklaşık 500 kişinin ailenin mağduriyet çektiğini belirtti.
Gezer, birçok kişiye başvuru ve konut hakkı verilirken bir yandan da 500 kişiye yakın vatandaşın yetkililerden çözüm beklediğini aynı zamanda kendi akrabalarından da 10 ailenin bu durumda olduğunu kaydetti.
"Devlet bize 'sizi mağdur etmeyeceğiz, size hakkınızı vereceğiz' dedi"
Cemal Gezer, "Bizler Nusaybin'de Abdulkadir Paşa Mahallesi Dilek Sokak'ta yaşıyorduk. Orada 3 dairemiz vardı, tapu numarası da 705 sayılı idi. 2016 çukur olayları çatışmasında kendi evimiz yıkıldı. Devlet bize 'sizi mağdur etmeyeceğiz, size hakkınızı vereceğiz' dedi. Belli bir zaman sonra Nusaybin'de evler inşa edildi. Biz de ev için başvuru müracaatında bulunduk. Ancak bizi ne kura başvurusuna soktular ne de ev verdiler. Evler kura ile veriliyordu, bizi kuraya almadılar. Kura sonrası da evlerin verilmesi için birçok kez başvurduk. 'Tamam, vereceğiz' dediler ama vermediler." şeklinde konuştu.
“Biz mağdur olalı 8 yıl oldu”
Yüzlerce kişinin bu mağduriyete mahkum olduğunu kaydeden Gezer, "Devlet, 'ev almayanlara ev bedeli para vereceğiz' dedi. Evlerimizin bedelleri ödensin diye kurumlara da müracaat ettik. En son bir yıl önce evlerin bedelleri verilsin diye dilekçe verdik. Bize iki ay içinde paranızı teslim edeceğiz dediler, aylar geçti, yıllar geçti, hakkımızı vermediler. Biz üç daire kirada yaşıyoruz. Biz mağdur olalı 8 yıl oldu. Devlet bize, evlerin parasını ve evler teslim edilinceye kadar kira bedeli ve evde kalan eşyalar için de eşya parası verme sözü vermişti. Ancak hiçbir haktan yararlanmadık ve her üç konuda da mağduruz. Bizim gibi mağdurlar çok ve benim tanıdığım 10 aileyi geçiyor. Bu saydığım kira ve ev bir de eşya parasından mağdur 400-500 insan vardır." ifadelerini aktardı.
Hükümetin teklif ettiği para miktarının şu an daire fiyatlarının çok altında olduğunu ifade eden Gezer, "Bazı ailelere ev yetmediği için devlet, para teklifinde bulundu. Devletin sunduğu para, dairelerin şu anki değeri 3-4 milyonken 1 ile 1 buçuk milyon arası teklif sunuyor. Bazıları ihtiyaçtan kabul ediyor ve bunlar da bu şekilde mağdur oldular. Bazıları da bu daire bedelleri üzerinde dava açmış bulunmaktadır. Bizler bu 8 yıl zarfında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dilekçeler ile mağduriyetimizi belirtiyoruz ama herhangi bir gelişme yok maalesef." şeklinde kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 399 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA