• Mardin7 °C
  • Diyarbakır8 °C
  • Batman12 °C
  • Şırnak10 °C
  • İstanbul8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mardin’de “Uluslararası 20. Beytülmakdis Akademik Sempozyumu” tamamlandı
07 Ekim 2020 Çarşamba 06:15

Mardin’de “Uluslararası 20. Beytülmakdis Akademik Sempozyumu” tamamlandı

Mardin Artuklu Üniversitesi, Kadim Akademi Vakfı, Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı, İsra Vakfı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin katkılarıyla Online olarak düzenlenen “Uluslararası 20. Beytülmakdis Akademik Sempozyumu” büyük ilgi gördü.
“Artuk Bey’den Selahattin Eyyubi’ye Kudüs” konusunun ele alındığı sempozyumun açılış konuşmalarını, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,  Mescidi Aksa İmamı ve eski Kudüs Müftüsü Dr. Şeyh İkrime Sabri ile Beytül Makdis Çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülfettah el-Awaisi yaptı.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, modern dönemler sonrasında kutsanan bilimin karanlık ve endişe uyandıran bir yanının da; bilimin ilim, irfan ve iffet denklemlerinden uzaklaşıp materyalist alana taşınması olduğunu dile getirdi.
 
Rektör Özcoşar, “Bizi yola çıkaran temel unsur, Beytülmakdis’teki işgalin önemli ayaklarından birinin ‘bilim’ olması ve işgalin teorik alanda da yürütülmesiydi.  Beytülmakdis’e yönelik zihinlerimizde baskın olan anlayışlar değerlendirildiğinde aslında teorik ve bilgi temelli bir işgalle de karşı karşıya olduğumuz görülecektir. Dolayısıyla işgal altındaki toprakları özgürleştirme mücadelemizin önemli bir ayağını da, bilimsel çalışmalar oluşturmalıdır. Bu sempozyum ve sempozyuma katkı sunan paydaşların faaliyetlerin de tam olarak bu amaca matuf faaliyetler olduğunu düşünüyorum.” dedi.
 
“Kudüs meselesinde kendimize özel pay biçtik”
 
Mardin'in bir şehir olarak şekillenmesinde büyük katkısı olan Artuklular’ın daha önce idare ettikleri Kudüs'ten etkilendiklerini kaydeden Özcoşar, Mardin’in bütün dünyada Kudüs mimarisi ve ruhunu en çok yaşatan şehir olduğunu ve bu yönüyle Kudüs meselesinde kendilerine özel bir pay biçtiklerini aktardı.
 
Özcoşar, üniversite bünyesinde kurulan Kudüs ve Filistin Araştırmaları Merkezi ile başlayan süreci, lisansüstü ve doktora programlarının açılması ile devam ettireceklerini ve dünyanın sekiz ülkesinde Beytülmakdis çalışmalarını yürüten İsra Vakfı’nın 3 yıllık programına katılıp mezun olan MAÜ öğrencilerine diploma vereceklerini söyledi.
 
“İşgal güçleri Kudüs'teki baskılarını iyice arttırdı”
 
Mescid-i Aksa’nın meydanlarında, merkezinde ve çevresinde bulunan, ruku ve secdeleri ile buraya sahip çıkan Müslüman kardeşlerin selamlarını ileterek konuşmalarına başlayan Mescidi Aksa İmamı ve Eski Kudüs Müftüsü Dr. Şeyh İkrime Sabri, işgal güçlerinin 2 haftadır eski Kudüs'teki baskılarını iyice arttırdığını belirtti.
 
Şeyh İkrime, “Evlerinin kaydı Mescid-i Aksa'ya 500 metre mesafede olanların dahi Mescid-i Aksa'ya girişlerine izin verilmiyor. Yahudiler eski Kudüs'e hiçbir engel olmadan istedikleri gibi girebiliyor. Burak Duvarı'nda istedikleri gibi ibadet edebiliyor. İsrail'in korona virüsü bahane ederek ırkçı ve ayrımcı uygulamalarla eski Kudüs'ü Müslümanlardan arındırmak istediğini ve kendi dini törenlerine hazırladıklarını görüyoruz.” dedi.
 
“Beytül Makdis hayatımızın eksenindedir”
 
Beytülmakdis’e yönelik gayretlerinin hiçbir zaman son bulmayacağını aktaran Sabri, şunları söyledi:
 
“Beytül Makdis bizim hayatımızın eksenindedir. Müslümanların akidesinin bir parçasıdır ve medeniyetlerinin sembolü, şiarıdır. Alemlerin Rabbi, Mescid-i Aksa’nın yeryüzünün göğe ve gökyüzünün de yere açılan kapısı olmasını kararlaştırmıştır. Beytülmakdis, Mekke’yi mükerrere ile Medine’yi münevvere ile iman bağı ile bağlıdır. Beytülmakdis’e karşı yapılan bir kusur ve göreve de yapılan bir eksiklik,  bu iki şehre de yapılmış kusur anlamına gelir.”
 
Beytülmakdis sempozyumun düzenlenmesinin kendisine mutluluk verdiğini ve dava edindiği Kudüs çalışmalarının hala devam etmekte olduğuna dair kendilerine ümit verdiğini aktaran Sabri, Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülfettah el-Awaisi’nin çalışmalarını takdire şayan bulduklarını ve MAÜ İbrahim Özcoşar’ın da gayretlerinden dolayı kendilerine minnettar olduklarını ifade etti.
 
‘artuklu.edu.tr/canlı, youtube.com/mauniv ve instagram.com/artuklu.universitesi’ linklerinden iki gün boyunca canlı olarak takip edilen sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Beytül Makdis Çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülfettah el-Awaisi, Mardin'in Kudüs'e en çok benzeyen şehir olduğunu bu bakımdan sempozyumun Mardin'de düzenlemeyi çok istediklerini fakat pandeminin buna engel olduğunu belirtti. (İLKHA)
Bu haber toplam 456 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA