• Mardin27 °C
  • Diyarbakır28 °C
  • Batman25 °C
  • Şırnak26 °C
  • İstanbul24 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mardin’in  Kadim Asma Çeşitleri Geleceğe Filizleniyor
04 Eylül 2024 Çarşamba 16:33

Mardin’in Kadim Asma Çeşitleri Geleceğe Filizleniyor

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Deyrulzafaran Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle yürütülen “Yerel Asma Çeşitlerinin Çoğaltılması ve Korunması Projesi” kapsamında yerel üzüm çeşitleri genetik kaynakları korunarak, modern tekniklerle yeniden üretil

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Deyrulzafaran Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle yürütülen “Yerel Asma Çeşitlerinin Çoğaltılması ve Korunması Projesi” kapsamında yerel üzüm çeşitleri genetik kaynakları korunarak, modern tekniklerle yeniden üretilerek gelecek nesillere aktarılacak.

‘Bereketli Hilal’ olarak adlandırılan kadim Mezopotamya topraklarının eski tarım merkezlerinden olan Mardin, eşsiz kültürel miraslarının yanında genetik çeşitlilik  ve tarımsal zenginlikleriyle de  dikkat çekmektedir. Bu zengin miraslar arasında bulunan  yerel üzüm çeşitlerinin genetik kaynaklarının korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi ve Deyrulzafaran Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle yürütülen “Yerel Asma Çeşitlerinin Çoğaltılması ve Korunması Projesi” hayata geçirildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi öncülüğünde yürütülen projenin bölgenin genetik kaynaklarını zenginleştirmeye yönelik ilk adım olduğu ve çeşitliliğin artarak devam edeceği bildirildi.

Mardin’in bağcılık geleneğinin tarımsal sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu vurgulayan, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu ve Kızıltepe Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ferhat Kızılgeçi, yürütülen proje alanında incelemelerde bulunarak, yerel üzüm çeşitlerinin genetik kaynaklarının korunarak, modern tekniklerle yeniden üretilmesini ve bölgenin tarımsal geçmişinin günümüz koşullarında devam ettirilmesinin önemli olduğunu dile getirdiler.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA