Karakter boyutu :
03 Kasım 2023 Cuma 08:51
Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?
Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, hasta olmak istemeyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, hasta olmak istemeyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Mevsim geçişleri, pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Özellikle sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur gibi çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler nedeniyle hem bedenen hem de psikolojik açıdan problemlerle daha sık karşılaşılabiliyor.
Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Atamer, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Havaların giderek soğumaya başlaması ve gün içerisinde ani sıcaklık değişikliğinin olduğu bugünlerde vücudun yaşanan duruma uyum sağlamakta zorlandığını ve beraberinde bağışıklık sisteminin zorlandığını belirten Atamer, "Havalar soğuk olduğu için kapalı ortamlarda geçirilen süre artmakta ve gün ışığından faydalanmamız azalmaktadır. Bu dönemde özellikle mevsimsel hastalıklar dediğimiz üst solunum yolu enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlar artmaktadır."dedi.
"Mevsimsel hastalıklardan korunmak için öneriler"
Mevsimsel hastalıklardan korunmak için alınması gereken sağlık önlemleri hakkında konuşan Atamer, "Bu önlemlerin başında iklim koşullarına uygun giyinmek gelir; çok terleten yada üşüten kıyafetlerden uzak durmamız gerekmektedir. Bulunduğumuz kapalı ortamlarda uzun süre kalmamak ve bulunduğumuz ortamları havalandırmakta son derece önemlidir. Bunun dışında uyku son derece önemlidir; günde ortalama 7-8 saat uyku uyumamız gerekmektedir. Uykunun da karanlık ve sessiz bir ortamda olması gerekmektedir. Televizyon yada bilgisayar açıkkken uyumak yeterli uyku sağlamaz ve vücudumuzun dinlenmesini engeller. Bunların dışında yeterli su tüketimi son derece önemlidir. Günde en az 2,5-3 litre su içmemiz gerekmektedir; vücudumuzdaki toksinlerin atılmasını ve vücudumuzun dengelenmesini sağlamaktadır. Yeterli ve dengli beslenmek vücudumuzun sağlığı için son derece önemlidir. Esasında sağlıklı bir insan için ek takviye besin yada mineral, vitamin almaya gerek yoktur. Sonbahar ayının getirdiği sebze ve meyveler son derece önemlidir. Bunların başında; siyah erik, siyah üzüm gelmektedir. İçerdiği resveratrol maddesi ile hem kalp sağlığımızı korumakta hemde genel sağlığımızı korumaktadır. Kızılcık, elma, portakal, greyfurt gibi C vitamini yüksek gıdalarda vücut sağlığımızı korumaktadır. Özellikle ihtiyaç halinde ise bir doktor muayanesi sonucunda gerekli kan tahlillerine göre ek vitamin ya da mineral takviyesi olmaktadır. Enfeksiyonlardan korunmak için probiyotikleri de önermekteyiz. Egzersiz yani spor son derece önemlidir; hem zinde kalmamız sağlar hemde mutluluk sağlayan hormon salınımı arttırır. Egzersizi asla ihmal etmememiz gerekmektedir. En önemlisi de pozitif yani olumlu düşünmektir. Olumlu düşünürsek hayatta bize olumlu bakmaktadır. Sevdiklerimize kendimize ve ailemize de zaman ayırmak son derece önemlidir. Hem vücut sağlığımıza hem de ruh sağlığımıza etki etmektedir. Bunun dışında sigara ve alkol son derece önemlidir. Eğer kışın üst solunum yolu enfeksiyonlarını az geçirmek istiyorsak sigarayı bırakmamız ve sigara içilen yerlerden de uzak durmamız gerekmektedir."şeklinde konuştu.
"Çocukları kapalı ortamlarda uzun süre tutmamakta fayda var"
Mevsimsel hastalıklardan korunmak için aşılamanın son derece önemli olduğunun altını çizen Atamer "Özellikle 50 yaş üstündeki herkese grip aşısını 70 yaş üzerinde ise zatüre aşısını önermekteyiz. Bunun dışında yeni doğan bebeklerde de aşılama programına uymamız şarttır. Çocuklarımızın geleceği için son derece önemlidir. Çocuklarımızı da kapalı ortamlarda uzun süre tutmamakta fayda vardır. Yeterli kadar dengeli beslersek gribal enfeksiyonlara karşı korumuş oluruz."ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA