• Mardin27 °C
  • Diyarbakır28 °C
  • Batman25 °C
  • Şırnak26 °C
  • İstanbul24 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mezopotamya’nın Bereketi, Ar-Ge Çalışmasıyla Şahlanacak
13 Eylül 2024 Cuma 10:06

Mezopotamya’nın Bereketi, Ar-Ge Çalışmasıyla Şahlanacak

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Desteği, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Mardin Artuklu Üniversitesi İşbirliğiyle “AgroPV Pilot Tesis Kurulumu” projesi için düğmeye basıldı.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Mardin Artuklu Üniversitesi İşbirliğiyle MAÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi yerleşkesinde “AgroPV Pilot” tesisinin kurulumuna başlandı.

Tarımda kullanılan Güneş Panellerinin AgroPV yöntem ile tarımda kullanımında örnek ve önder bir proje olduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar;

“Agrovoltaik sistemlerin temel prensibi, bitkilerin güneş panelleri tarafından sağlanan kısmi gölgeleme ile tolere edilebilmesi ve bu tasarımın, yaz aylarında su tüketimini kontrol edebilmesi üzerinedir. Agrovoltaik sistemlerin toprak sıcaklığını düşürme ve bitkileri aşırı ısının etkilerinden koruma konusundaki özellikleri sayesinde iklim değişikliği gibi doğal olaylara karşı daha dayanıklıdır. Agrovoltaik sistemlerin başarılı bir şekilde benimsenmesi için çiftçilerin bu sistemlerin faydalarına dair bilgilendirilmesi önemlidir. Tarımsal voltaik sistemlerin mahsul verimliliği üzerinde ki olumlu etkisi ve su kullanım verimliliği konusundaki avantajı anlaşılınca, bu sistemlerin yaygın kabulü artacaktır. Bu tür sistemlerin sağladığı ek enerji üretimi, çiftçilerin gelirlerini artırarak yenilenebilir enerjiye yönelik kamu harcamalarını da azaltmaya imkân sunacaktır” dedi.

Bölgenin Tarım üretiminde kullanılan şebeke elektriğine karşı, fotovoltaik pillerinin kullanımı ile temiz enerji alternatifi üreten bir proje olduğuna dikkat çeken Özcoşar, Kurulumu yapılmakta olan AgroPV tesisi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

“Son yıllarda güneş enerjisi alanında yenilikçi bir çözüm olarak geliştirilen tarım-fotovoltaik sistemler aynı arazi üzerinde ikili kullanımı mümkün kılmakta, tarımsal arazi üzerinde yükseltilmiş paneller sayesinde enerji üretimi ve tarımsal faaliyetleri eş zamanlı olarak sürdürülebilmektedir. Türkiye’de hem iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkileri ile ortaya çıkması muhtemel üretim ve gelir risklerini hafifletme potansiyeli açısından, hem de tarımsal üretimin sulama gibi ana ihtiyaçların karşılanmasında öz tüketime yönlendirmektedir.  Aynı arazi üzerinde çift kullanım avantajı sağlayan sistem, güneş enerjisi ile üretilen elektriğin su dalgıç pompalarını çalıştırması ve aynı zamanda aralıklı kurulan sistem altında sürdürülebilir tarımsal üretime imkân sunması bakımından önemli bir projedir. Otomatik güneşi takip mekanizması ile çalışacak olan bu sistem aynı zamanda uzaktan kontrol ile hibrit çalışma potansiyeli barındırmaktadır. En çok güneşlenme gün sayısına sahip olan bölgemiz bu inovatif proje ile birlikte tarımsal potansiyelini şahlandıracaktır.”

Güneş takip sistemi ile kurulan AgroPV projesinin tamamlanması ile tarım  sektöründe  bulunan tüm ilgililere tanıtıcı bir eğitim verileceğini de belirten Özcoşar,  projenin tamamlanmasıyla birlikte düzenlenecek AR-GE ve optimizasyon çalışmalarının yapılacağını  ifade etti.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA