• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Midyat İlçe Müftüsü Ergün Bulunmaz Berat Kandili Mesajı Yayınladı
17 Mart 2022 Perşembe 10:33

Midyat İlçe Müftüsü Ergün Bulunmaz Berat Kandili Mesajı Yayınladı

Midyat İlçe Müftüsü Ergün Bulunmaz Berat Kandili Mesajı Yayınladı

Şâban ayının on beşinci gecesinde Müslümanların ‘Allah’ın affı ve bağışlaması’ ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.

Berat gecesi manevi değeri yüksek olan gecelerdendir. Biz müminler için elbette bütün zamanlar kıymetlidir; Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle ve kulluk şuuruyla değerlendirilmesi gerekir. Bununla beraber mübarek gün ve geceler; Rabbimizin, ibadetlerimizi kat kat mükâfatlandırmak, dua ve isteklerimizi kabul etmek, bağışlanmamıza imkân tanımak üzere bizlere ikram ettiği özel zamanlardır. Nitekim Mümin, Hesaba çekilmeden önce kendini hesaba çekmesi gerektiği bilinciyle yaşar. Geçmişimizle yüzleştiğimiz, günümüzü değerlendirdiğimiz, yarınımızı inşa ettiğimiz bir hesaplaşma durağı, Rabbimizle ilişkilerimizi yeniden tanzim ettiğimiz bir nedamet ve umut zamanı, Ramazan-ı Şerif'in habercisidir ‘Berat’.

Hz. Peygamber, bu geceyle ilgili “Allah Teâlâ rahmetiyle Şabanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39); "Şaban ayının ortası geldiğinde, gecesini ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve der ki yok mu benden af isteyen onu af edeyim. Yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu yok mu der." (İbn Mâce, “İḳametü’s-salât”, 191) buyurmuştur.

Nebilerin yaptığı gibi kardeşlerimizin varsa hatalarını affedip, kine esir olmaktan; hayâyı kuşanarak nefse mahkûm olmaktan muaf olmaktır ‘Berat’. Maneviyatımıza en büyük düşman sayabileceğimiz heva ve hevesimizi, zulüm, vicdansızlık ve insafsızlıktan kurtarıp ‘teberra’ ettiğimiz, kötülüğe mesafe koyduğumuz, tutkularımızın egemenliğinden, nefsimizin esaretinden kurtularak beratımıza kavuşmayı umduğumuz andır ‘Berat’. İyiye ve iyiliğe yaklaşarak Allah'a kul/dost olma hakkı kazandığımız, kimden uzak kime yakın olacağımızı ayırt ettiğimiz zamandır ‘Berat’.

Şüphesiz Berat'ın yegâne sahibi elbette rabbimizdir. O, hoşnutluğunu dileyeni hor ve hakir görmez, zelil etmez. Yaratanın affına erebilmek için yaratılanı affedeni, mahlûkata iyilik ettiği için halıktan (yaratandan) iyilik umanı, asla yalnız bırakmaz. Hasılı; Bu gece yenilenmek için iç dünyamıza yolculuk yapma, tövbe etmek, dua etmek suretiyle berat/bağışlanma dilenme anıdır ‘Berat’.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Midyat halkımızın, milletimizin ve İslam âleminin Berat Gecesi’ni tebrik ediyor; bu gecenin dünyada her türlü bela/musibetten ve ahirette her türlü azap/cezadan kurtuluşa, bütün insanlığın huzur ve iyiliğine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Ergün BULUNMAZ

Midyat İlçe Müftüsü

 

Bu haber toplam 717 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA