• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MİDYAT’TA PETROL VAR MI?
07 Ağustos 2021 Cumartesi 12:25

MİDYAT’TA PETROL VAR MI?

Mardin bölgesinde yapılan araştırmalar neticesinde İlk Petrol kuyusu 13 Ekim 1934 yılında Midyat’ta açılmıştır.

 

Türkiye'de petrol araştırmalarına baktığımız zaman ilk çalışmaların Sultan 2. Abdülhamit zamanlarına dayandığını görüyoruz. 1901 yılında Alman ve Türk mühendislere yaptırılan çalışmalar sonrasında şu anki Türkiye ve Irak sınırları içerisinde birçok noktada petrol olabileceği yönünde bir rapor hazırlanmış fakat o günün şartlarında ve teçhizatla birlikte kalifiye eleman yetersizliğinden dolayı herhangi bir çalışma yapılamamıştır. 
 
İlk petrol arama çalışmaları için 1933 yılında Petrol Arama ve İşletme Dairesi kurulmuştur. 1933 yılında kurulan Petrol Arama ve İşletme Dairesi 1935 senesinde Maden Tetkik Arama Enstitüsüne bağlanmış ve 1954 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kurulana kadar MTA petrol arama işlerini üstlenmiştir. 
 
Türkiye'de ilk petrol 13 Ekim 1934 senesinde Mardin'in Midyat ilçesinde ilk kuyu açılmaya başlanmıştır. Fakat bilinmeyen sebeplerden dolayı bu kuyu kapatılış ve 20 Nisan 1940 tarihinde Batman’ın Raman Dağında başka bir kuyu açılmıştır. Midyat’ta bulunan kuyunun neden kapatıldığı ve çalışmaların Batman’a nasıl yöneldiği hakkında net bir bilgi olamasa da yapılan tüm çalışmaların tamamen Türkiye'nin öz sermayesi ile tamamlandığını biliyoruz. 
 
O günkü koşullarda bir kuyu açmak 2 sene kadar sürüyordu. Şimdilerde 3000 metrelik bir kuyu doğal şartlara göre yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanabiliyor.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülkemiz genelinde yapılan araştırmalar sonucunda birçok yerde yer altı kaynakları bulunmaya başlanmıştır.
Karadeniz ve Akdeniz’de gaz aramalarının yanında Mardin ve bölgemizin diğer kısımlarında başta bor olmak üzere maden arayışı hala sürmektedir. Ülkemizde bulunan yer altı kaynakları sayesinde ülkemizin ekonomisini artırırken işsizliğe de çare oluyor. Bu güne kadar Yerli ve Milli imkânlarla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve tensipleriyle 783.562 km2’de yer altı kaynakları bulunup milletin hizmetine sunulmuş ve hizmetlerin aksamaması için çalışmalar halen devam ediyor.
 
Yapılan araştırmalar ışığında; Batman, Adıyaman, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin  petrol üretiminin en yüksek olduğu iller.
 
Ülkenin İlk petrol kuyusunun bulunduğu şehir olan Midyat; tarihi, kültürü, inançları yer üstü doğal güzellikleri ile bölgenin turizm cenneti konumunda. Midyat’a has yöresel ve doğal kaynakları arasında Katori taşı, gümüş işlemeciliği, şarap, acur, kavun, tandır ekmeği, üzüm, v.s. bulunuyor.
 
Bu ürünlerin ünü dünyanın dört bir tarafına yayılmış durumda. Özellikle Almanya, Hollanda, İsveç, Belçika başta olmak üzere tatile gelen vatandaşlar yanlarında muhakkak yerli ürünler götürürler.
 
Her yıl özellikle bölgemize akın eden turistler azımsanmayacak devasa sayılara ulaşmaktadır. 
 
Tüm bu güzellikler bir yana hem ticaret hem de sanayi açısından büyük bir kalkındırma hamlesi olacak olan petrol kuyusunun açılması yönünde Midyatlılar yetkililerden somut bir adım bekliyor. Bu adım sadece Mardin için değil tüm Türkiye için atılması gereken bir adımdır. Ortadoğu sahnesi bir yana Avrupa ve dünyada stratejik önem arz etmektedir. 
 
Petrol kuyusu konusunda gereken yazışmaların bir an önce yapılmasını isteyen bölge halkı, dört gözle yetkililerden gelecek cevabı beklemektedirler.
 
Haber: Aynur İŞ
Bu haber toplam 1961 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA