- Mardin19 °C
- Diyarbakır14 °C
- Batman16 °C
- Şırnak15 °C
- İstanbul13 °C
- Zatürre hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
- Havaların soğuduğu bu günlerde gribal ve viral enfeksiyonlara dikkat!
- Boğulan soba zehirliyor!
- Çocuklarda dikkat dağınıklığı ve asabiyete dikkat!
- Kış aylarında cilt kuruluklarına dikkat!
- Çocuklarda zeka gelişimi için omega 3 neden önemli?
- Akciğer kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
- Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
- Bu etkenler migreni tetikliyor!
- Diz ekleminden gelen sese dikkat !
- Çocuklarda topallamaya dikkat!
- Tahammülsüzlüğü tetikleyen nedenlere dikkat!
- Bebeklerin kendi kendine beslenmeyi desteklemenin önemi
- Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarda böbrek taşı belirtilerine dikkat!
- Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
- Öğretmenlik Meslek Kanunuyla elde edilen kazanımlar neler oldu, neler değişecek?
- Kombi bakım uzmanları: Zamanında yapılan bakım, kombinin ömrünü uzatır
- Bebeklerde depresyon olur mu?
- 3 yaşından sonra hala çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa dikkat!
- Uzmanlardan kış aylarında el hijyeni uyarısı
- Diz ekleminden gelen sese dikkat !
- Çocuklarda topallamaya dikkat!
- Tahammülsüzlüğü tetikleyen nedenlere dikkat!
- Ev işlerinde yardım çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlıyor
- Uzmanlar: İnme tanısında ilk 4-5 saat önemli
- İştahsızlığın psikolojik nedenleri nelerdir?
- Tekrarlayan baş ağrısı varlığına dikkat!
- Çocuklarda çarpık ayak nedenlerine dikkat!
- Şalgamın sağlığa faydaları
- Bel fıtığı olanlar nelere dikkat etmeli?
- 08:32 - Vali Tuncay Akkoyun’un "21 Kasım Mardin’in Onur Günü" Mesajı
- 11:07 - Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ekim ayında 36 bin 338 yolcuya hizmet verdi
- 11:06 - 3. Uluslararası Melaye Cizîrî Sempozyumu sona erdi
- 11:05 - Şırnak için sağanak uyarısı
- 11:04 - Şanlıurfa'da ekmeğin fiyatı 10 lira oldu
- 11:04 - Kaybolan çocuklar ailelerine teslim edildi
- 11:03 - Depremzedelere hak sahipliği için 2 günlük ek süre tanındı
- 11:00 - Siirt Üniversitesi İyilik Haritası Topluluğu’ndan örnek başarı
- 10:59 - Siirt’te “NARKOGÜÇ” Operasyonu: 5 tutuklama
- 10:53 - Kerpiç ahır çöktü: 3 küçükbaş hayvan telef oldu, 14 hayvan kurtarıldı
- 10:51 - Buzdolabından çıkan yangın evde büyük hasara yol açtı
- 10:51 - Zatürre hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
- 10:50 - Mardin’de otomobilin çarptığı kişi yaralandı
- 10:49 - Mardin’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 16 kişi tutuklandı
- 10:48 - Oduncular: “Odun satışları gün geçtikçe azalıyor”
Halil EL / Yazar
MÜZE KENT MİDYAT SİZİ ÇAĞIRIYOR!
Mücevher Kutusu Midyat, Mezopotamya'nın kucaklayıcı topraklarında tarih kokan bir şehir olarak öne çıkıyor. Sokaklarında dolaşırken, geçmişin nefesini hissediyor, taş evler arasında adeta bir tarih anı defterini açıyorsunuz. Kahve ile sarının dans ettiği sokaklar sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda binlerce yılın anıları ve öykülerle süslü, büyüleyici bir labirent oluşturuyor. Midyat Konukevi, tarihle iç içe bir dünyaya kapı aralıyor. Mezopotamya'nın derinliklerinden yükselen hikâyeleri duvarlarına işleyerek ziyaretçilere geçmişin dokusunu hissettiriyor. Midyat'ın kültürel mozaiği, sokaklarında farklı renkler ve dokularla tanışmanızı sağlıyor. Her dilin, her inanışın izini sürmek mümkün ve el sanatları bu çeşitliliği özgün detaylarla süslüyor. Midyat, gelenek ve modernitenin muazzam bir uyum içinde kucaklaştığı bir şehir. Sokakları adeta zamanın dansını gösteriyor. Şehrin mimari zenginliği, camilerin, kiliselerin ve tapınakların muazzam bir uyum içinde varlığını sürdürmesiyle göz alıcı bir tabloya dönüşüyor. Bu mekanlar, sadece taş değil, aynı zamanda hoşgörünün ve birliğin ta kendisi olarak yükseliyor. Her bir taş, zamanın izini taşırken Midyat'ın büyülü masalına katkıda bulunuyor. Sokaklarında kaybolurken, her anı yaşamaya yönelik bir keşif sizi bekliyor. Midyat, hoşgörü ve birliğin, kültür ve tarihin coşkulu bir halaya dönüştüğü bir simge. Bu şehir, ziyaretçilerine unutulmaz bir hikaye anlatıyor, sadece geçmişin değil, aynı zamanda geleceğin nasıl şekillenebileceğine dair ilham verici bir resim sunuyor. Midyat'ın kültürü ve tarihi, sadece taşın ötesinde bir hikayeyi ifade etmiyor; aynı zamanda bir yaşam felsefesini, sevgi ve saygının birleştirici gücünü gözler önüne seriyor. Tarihsel miras, Midyat'ın kalbinde sonsuz bir sevgi ve kucak açma duygusuyla yaşamaya devam ediyor, bu eşsiz şehir her bir ziyaretçisine tam anlamıyla büyülü bir deneyim sunuyor.
Dicle havzasının merkezi bu eşsiz şehir, adeta bir destanın sayfalarını aralayarak Süryaniler, Müslümanlar ve Ezidilerin bir arada varlık gösterdiği bir mozaik şehir olma özelliğini taşıyor. Cevat Paşa Camii'nin minaresi, sadece gökyüzüne yükselen bir mimari şaheser değil, aynı zamanda bir hoşgörü abidesi olarak öne çıkıyor. Müslüman, Protestan, Ortodoks, Keldani, Yakubi, Ezidi; hepsi bu şehirde yaşadı ve hala birçoğu yaşamaya, bir arada ortak kültür bahçesinin bir parçası oluyor. Mor Gabriel Manastırı, Mor Abrohom-Mor Hobil Manastırı tarih kokan taş duvarlarıyla geçmişi yansıtırken, Anıtlı Meryem Ana Kilisesi, Anıtlı Mor Sobo Katedrali'nin ihtişamı ve Binbaşı Abdurrahman Camii'nin mistik atmosferi, Midyat'ın ruhunu oluşturan unsurlardan sadece bir kaçıdır. Her bir yapı, geçmişin izlerini taşıyarak şehre eşsiz bir atmosfer katıyor. Midyat Telkari Müzesi binlerce yıllık gümüş işlemeciliğinin zerafetini ziyaretçilere takdim ediyor. Süryani kadim çarşısı, Hanlarıyla, Konaklarıyla, dükkanlarıyla bir sanat eseri gibidir. Renk renk ve canlı sokakları, el işçiliğiyle süslenmiş dükkanları, geleneksel el sanatlarının canlı bir sergisini sunar. Bu çarşı, sadece ticaretin değil, aynı zamanda kültürler arası etkileşimin de bir simgesidir. Matiate yeraltı şehri, zamanın sırlarını koruyan bir labirent gibi. Geçmişin yaşantısını, alışkanlıklarını ve mimari güzelliklerini koruyarak, ziyaretçilere adeta bir zaman tünelinde yolculuk yapma imkanı sunar. Seyyid Tahir Türbesi (Axe Besa), Sahabe Abdullah El Esved Hz.Türbesi ( Şeh Eles ) Midyat’ın manevi durakları. Midyat'ın lezzetleri ise birbirinden enfes ve zengin bir mutfak kültürünü yansıtır. Acur turşusu, Süryani çöreği, Kiliçe, Dobo, İçli köfte (İrok), Kaburga dolması, Kibbe, Kahiye, Şamböreği (Sembüsek), Mehir, Devej, Midyat pekmezi, karpuz çekirdeği, cevizli sucuk gibi lezzetler, sadece damakları değil, aynı zamanda bu topraklarda bir arada yaşayan farklı inanç ve kültürleri birleştirir. Türkiye'nin pizza köyleri olmaya namzet; Elbeğendi (Kafro), Yemişli (Enhıl), Üçköy (Arkah) yeni lezzet durakları. Midyat'ın sokakları, tarihin derinliklerinden çağrışımlar yaparak adeta Orta Çağ'ın hatıralarını canlandırır. Antik Anıtlı köyü'nün taşları, geçmişin hikayelerini anlatan sessiz tanıklardır. Paganların kaya mezarları ve gözyaşı şişeleri ise, duygu yüklü antik dönemi günümüze taşıyan birer simgedir. Turabdin'in güzellikleri, Divan'ın nezaketiyle birleşerek, Midyat'ı sadece bir şehir değil, aynı zamanda bir açık hava müzesine dönüştürüyor. Tapınaklar, tarih ve kültürün derinliklerine ışık tutarak, şehrin ruhunu aydınlatan fenerler gibidir.
Bu mücevher kutusu, içinde barındırdığı zengin mirasıyla, Midyat'ın eşsiz kültürünü gelecek nesillere aktarıyor. Yanı başındaki Hasankeyf, Şaab Vadisi, Boncuklu Tarla, Mardin, Dara Antik Kenti, Marin Harabeleri, Beyazsu ve Savur ile eşsiz bir müze kente dönüşüyor. Doğudan doğan Midyat güneşi, insanlığı samimiyetle kucaklayarak, bu sevgi yumağını şiirlerde, öykülerde ve gönüllerde yaşatmaya devam ediyor. Turizmde başlı başına bir destinasyon olan, Pir’lerin, Havari’lerin, Evliya’ların anıtı, mücevher kutusu Midyat, sizi kendine çağırıyor!
Halil EL
hel24548@gmail.com
- Yorum Ekle
- Arkadaşına Gönder
- Yazdır
- Yukarı
Midyat’ta Sinema ve Kütüphane Günleri
Akın Akın Midyat'a geliyorlar
ÖMERLİ'NİN MAHSARTE TÜM RENKLERİ, GÜZELLİKLERİ, EL SANATLARI, YÖRESEL ÜRÜNLERİ, TARİHİ SOKAKLARI
Ömerli Belediyesi ev spor kompleksinin inşaatına başladı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Hakiki BenlikYusuf BEĞTAŞ
- KAPİTALİST SİSTEMİN HEDEFİ Z KUŞAĞI Sadullah GÜNEŞ
- Midyat Kültür ve Sanat Festivali: Bir Şehrin Kültürel Uyanışı ve GeleceğHalil EL
- YERYÜZÜNDEKİ EN DEĞERLİ VARLIKAbdulaziz ALTEKİN
- SAĞLIKLI NESİLLERE KIRTASİYE ÜRÜNLERİ KIRTASİYECİDEN ALINIR Rıfat Direkçi
- Botoks nedir?Dt. Thomas Yağız
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA