• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MYK SINAVLARINDA BAŞARILI OLANLARA BELGELERİ VERİLDİ
05 Ocak 2023 Perşembe 08:31

MYK SINAVLARINDA BAŞARILI OLANLARA BELGELERİ VERİLDİ

Bölgede ilk kez yapılan MYK otomotiv elektrikçisi, mekanik ve Kuaför (Erkek ) seviye 4 mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı olan ilk adaylar belgelerini aldı.

Ülke istihdamında büyük katkısı olan Mesleki Yeterlilik Belgeleri (MYK) , Türk Akreditasyon Kurumu tarafından EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirme Standardında akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından MYK mevzuatına ve uluslararası yeterlilik sistemine uygunluğu onaylanmış yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlar tarafından düzenlenir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi kalite güvencesi sağlanmış bir sistem aracılığıyla güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere yönelik düzenlenmektedir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ,Türkiye’de çalışma hayatında nitelikli ve belgeli işgücünün ehliyeti konumuna dönüşen, uluslararası akreditasyona sahip bir belgedir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde  ilk kez yapılan MYK Otomotiv Mekanikçisi (Seviye 4) , Otomotiv Elektrikçisi (Seviye 4) ve  Kuaför(Erkek) (Seviye 4) alanında yeterliliklerine ait geçtiğimiz günlerde Midyat’ta yapılan sınavda bahse konu yeterliliklere ait  sınav düzenlendi.

Sınavda başarılı olanlara belgeleri ,yetkilendirilmiş kurumlar, Hedef Belgelendirme, MC Belgelendirme ve Rıfat Direkçi Eğitim ve Danışmanlık tarafından organize edilen sınava giren ve başarılı olan adaylara belgeleri teslim edildi. Otomotiv sektöründe 15 kişi, Kuaför sektöründe ise 13 kişi olmak üzere toplamda 28 kişiye MYK belgeleri verildi.

“Ulusal yeterlilik sistemi, orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimliliğin artmasına katkı sunacaktır”

Belgeleri takdim eden Direkçi, “Belge almaya hak kazanan ve yeni adaylara belgenin kendilerine verileceği faydası, kalfalık , ustalık ve usta öğreticilik belgesi sahip olmak isteyenler için bu belgeye sahip olmak gerekir. MYK sınavlarına katılmak için kişi okur yazar olması , Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olması , 18 yaşından gün almak, sınavına gireceği mesleği bilmesi bilgi ve uygulama yeteneği olması gibi ulusal - uluslararası kurallara tabi bir belgelendirme kuruluşudur. Kişi ustalık kalfalık belgesi almak için MYK belgesi  dışında, SGK 'dan 2000 prim günü veya BAĞKUR' dan 5000 prim günü olması, veya Mesleki çıraklık merkezlerinde bir işyerinde 4 dört yıl öğrenci olarak işyerinde çalışacak, yada lise mezunu  ile birlikte kalfalık belge sahibi olacak olan bir kişi altı ay boyunca yaptıkları meslek alanında bir usta öğretici sahibi işletmede stajyer olarak ustalık telafi denkliğinden yararlanır.  Devamında ise ustalık belgesi alacak birde 12. sınıf başlangıcı olduğundan stajyere  asgari ücretin yüzde ellisi ücret ödenir. Daha detaylı bilgi için Mesleki Eğitim liselere (Mesleki Çıraklık eğitim merkezi) ve Meslek liselerinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca MYK Belge ve sınavları hakkında Rıfat DİREKÇİ Eğitim ve Danışmanlık 'tan bilgi alabilir, sorularınıza cevap bulabileceksiniz. Organize ettiğimiz  mesleklerin  ve  diğer mesleki yeterliliklere ait sınavlar devam  ederken birde Mobilya , Kaynakçı gibi  sınavlarında alan hazırlığını yapmaktayız.” Dedi.

“Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda alınan belgeler, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı sağlıyor”

 Direkçi, “Ulusal yeterlilik sistemi orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimliliğin artmasına katkı sunacaktır. Ulusal ve uluslararası mesleki nitelikli ve belgeli işgücü istihdamının artması daha kaliteli hizmet ve ürün sunumunu yaygınlaştırarak yaşam standartlarımızın yükselmesini de desteklemekle birlikte ekonomimize de olumlu getirisi olacaktır.

Önemli uyarı

Direkçi son olarak şu uyarıda bulunarak, " Ahşap mobilya ve ayakkabı imalatçısı olduğu 16 meslekte,1 ocak 2023  itibari ile birlikte kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya ve ayakkabı imalatçıların olduğu 16 meslekte, Mesleki yeterlilik MYK belgesi şartı aranacaktır. Yeni kanunla birlikte görülüyor ki çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecektir. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Öte yandan ustalık belgesi ve diploması olanlar ise bu düzenlemeden muaf tutulacak. Meslek erbabının ihtiyaç duyulan belgelere ulaşımı için talep edilen meslek alanlarının sınav yapılması için alanlar hazırlaması organize edilmesi çalışmalarımız devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

Katılımcılardan Teşekkür

Katılımcılardan MYK Belgesini alan Berber Muhammed Araz, “Berberlik mesleğinde çalışmaktayım ama ustalık belgem olmadığı için sıkıntı yaşıyordum. Midyat MYK sınavlarını düzenlendiğini duyunca kimliğimle MC belgelendirme ve Rıfat Direkçi eğitim ve danışmanlık ile irtibata geçip başvurumu yaptım. Kısa bir zamanda hazırlanan teorik ve uygulamalı performans sınavına girdim. Başarılı olduktan sonra belgem Kuaförlük seviye 4 belgesini aldım. Aynı zamanda e-devletime de yüklendi. Bu belgeyle çıraklık eğitim merkezine başvurarak telafi denklik sayesinde ustalık belgemi alacam. Bizlere ilçemizde bu sınavı düzenleyen ve büyük emeği olan Rıfat Direkçi Eğitim ve Danışmanlık ile MC Belgelendirme kuruluşlarına çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

Bu haber toplam 387 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA