• Mardin38 °C
  • Diyarbakır38 °C
  • Batman39 °C
  • Şırnak38 °C
  • İstanbul26 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Omurilik felcine dikkat!
03 Haziran 2024 Pazartesi 09:20

Omurilik felcine dikkat!

Dünya üzerinde milyonlarca kişi omurilik felcinden etkileniyor. Omurilik felci, omurilikteki hasar sonucu vücudun belirli bölgelerinde veya tüm vücutta hissizlik, kuvvetsizlik veya felç gibi motor ve duyusal işlev kayıplarına yol açan bir durumdur.
Dünya üzerinde milyonlarca kişi omurilik felcinden etkileniyor. Omurilik felci, omurilikteki hasar sonucu vücudun belirli bölgelerinde veya tüm vücutta hissizlik, kuvvetsizlik veya felç gibi motor ve duyusal işlev kayıplarına yol açan bir durumdur.
 
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Çevik konu hakkında önemli bilgiler verdi.
 
Omurilik, vücuttaki iletişim yolu olan sinir liflerinin bir kısmını içerir. Bu sinir lifleri, beyin ile vücut arasında iletişimi sağlar ve vücuttaki hareket ve duyu işlevlerini kontrol eder. Omurilik felci, omuriliğin yaralanması, zedelenmesi veya hastalıklı bir durumu sonucunda ortaya çıkabilir. Bu durum, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve tedavi gerektirir.
 
Yaşamı derinden etkileyen ve genellikle hastalarda umutsuzlukla sonuçlanan bu durum, artık daha gelişmiş teknolojilerle tedavisi mümkün hale geliyor. Omurilik felcinde epidural stimülasyon teknolojisinden bahseden Dr. Aslıhan Çevik, hastalarda nasıl olumlu sonuçlar alındığından bahsetti…
 
Epidural stimülasyon teknolojisi nedir?
 
Omurilik felci tedavisinde epidural stimülasyon tedavisinde elektrotlar, sinir stimülasyonu yoluyla ağrı ve spastisiteyi azaltmak için omuriliği çevreleyen kalın zarın dışındaki boşluğa yerleştirilir. Ayrıca hareket kontrolüne de yardımcı olabilir.Bu elektrotlar, cilt altına yerleştirilen küçük bir nabız jeneratörüne bağlanır. İstenen etkilerin alınması için tam stimülasyon bölgesi kritik önem taşır.
 
Peki, bu tedavi yöntemi kimler için uygundur?
 
Uygun hasta adayları ile ilgili Dr. Çevik, “Epidural omurilik stimülasyonuna aday olup olmadığınızı belirlemek için önce deneme stimülatörü yerleştirmesi yapılacaktır” diyor.
 
Deneme stimülatörü yerleştirme işlemi, bir iğne ve lokal anestezi kullanılarak bir elektrotun yerleştirilmesini içerir. Bu, ayakta tedavi ortamında uygulanan basit bir prosedürdür. Elektrot yerleştirildikten sonra, vücut ağırlığı destek sistemi ile koşu bandı eğitimine başlanır ve bir hafta boyunca taşımanız için bir jeneratör verilir. Sonuçlar olumlu olduğu takdirde, elektrotların cerrahi olarak yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Bu tedavi, hedeflenen sinirlere daha hassas stimülasyon sağlar ve omuriliğin en ideal kısımlarını aktive edebilir.
 
Epidural stimülasyon tedavisinin faydaları
 
Omurilik felcinde epidural stimülasyon tedavisi, felçli hastalara pek çok fayda sağlar. Ve pek çok doktor, hastaların yaşam kalitesini artırmak için bu yöntemi aktif bir şekilde kullanmaya başladı. İyileşmesi mümkün görülmeyen hastalar bile, hareket kabiliyetlerini kontrol edebildikleri bir kumanda yardımıyla yaşamın çeşitli alanlarında bağımsızlıklarını yeniden kazanmanın yolunu bulabiliyor.
 
Fiziksel hareketliliği geri kazandırmasının dışında, bir umut ışığı ile felçli hastalar, hem duygusal hem de psikolojik olarak da fayda görmüş oluyor. Yapılan tedaviler ve epidural stimülasyon teknolojisi ile bugüne kadar elde edilen sonuçlar, bu tedavinin, omurilik felci olan hastalar için bir dönüm noktası olabileceğini gösteriyor. (İLKHA) 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA