Karakter boyutu :
09 Kasım 2022 Çarşamba 10:52
Osmanlı sofralarının vazgeçilmezi Pervari balının hasadı yapıldı
Siirt Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen 2022 bal hasadı, Siirt Üniversitesinde Rektörü Nihat Şındak, öncülüğünde gerçekleştirildi.
Siirt Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen 2022 bal hasadı, Siirt Üniversitesinde Rektörü Nihat Şındak, öncülüğünde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilk coğrafi işaret belgeli alan Pervari balının araştırılması, geliştirilmesi, kontrollü, üretim veriminin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Siirt Üniversitesinin Pervari ilçesi Çobanören Köyü Çemê Karê bölgesinde kurduğu Arıcılık Araştırma Uygulama Merkezi, ürettiği Pervari balının bu yılki ilk hasadı Rektör Nihat Şındak, öncülüğünde gerçekleştirildi.
"Hedefimiz Pervari balının ne kadar önemli bir sağlık ürünü olduğunu ortaya koymak"
Siirt Üniversitesi Arıcılık Araştırma Merkezinin bal üretmeyi amaçlamadığını dile getiren Şındak, “Balı zaten vatandaşlar doğal yöntemlerle üretiyor. Çok ciddi ve kalite düzeyi çok yüksek balı halk ta bizler de bu bölgede elde ettik. Bizim buradaki hedefimiz Pervari balının gerçekte ne kadar önemli bir sağlık ürünü olduğunu ortaya koymak ve tanınırlığını eski günlerine kavuşmasını sağlamaktır. Özellikle arı ve arıcılık ürünlerinin geliştirilmesiyle ilgili farklı kullanım alanlarının ortaya çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürmekteyiz. Polen, anaç arı üretimi gibi pek çok alanı Arıcılık Araştırma Uygulama Merkezimiz vasıtasıyla inşallah gerçekleştireceğiz.” dedi.
"Osmanlı salnamelerinde Pervari balının çok kaliteli bir bal olduğu yazmaktadır"
Siirt Üniversitesi Arıcılık Araştırma Uygulama Merkezi olarak Pervari Çemê Karê bölgesinde Siirt üniversitesinin Arı-Meri olarak Arı üretimine bir katkıda bulunmak ve araştırmalar yapmak üzere arı üretimiyle ilgili çalışma başlattıklarını ifade eden rektör Şındak, şöyle konuştu:
"Bal üretimi Siirt’te eskiden buyana devam edegelen bir gelir kaynağıdır. Siirt’in bütün ilçelerinde bal üretimi yapılmakla beraber özellikle Pervari balı çok eski zamanlardan beri kalitesiyle, lezzetiyle ve tadıyla ön plana çıkmış kendini kanıtlamıştır. Osmanlı salnamelerinde Pervari balının çok kaliteli bir bal olduğu yazmaktadır. Yine Osmanlı saraylarında Siirt Pervari balının tüketildiğine dair kaynaklar yer almaktadır. Bitki çeşitliliği bol olduğu için kalitesinin de çok farklı olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.
"Pervari balının prolin oranı kabul edilebilir seviyenin 4 kat üstünde"
Bu gün Arı-Meri olarak doğal yöntemlerle elde ettikleri balın hasadını gerçekleştireceklerini, ifade eden Şındak, “Pervari’nin Çemê Karê Bölgesi’nde elde edilen balı şimdi hep beraber hasat edeceğiz, zengin bir florada elde edilen Pervari balı prolin oranı kabul edilebilir seviyenin 4 kat üstüne kadar çıkabiliyor. Kabul edilebilir seviye 300 civarı iken Pervari’de elde edilen balların bin 100 ve üstü olarak değerlendiriliyor. Bu da tabi ki balın kalitesini ortaya koyması ve sağlığa faydasını ortaya koyması açısından önemli bir veridir.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 684 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA