Karakter boyutu :
17 Aralık 2020 Perşembe 09:59
Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörlerden biri de düğün salonları
Coronavirus (Covid-19) pandemisi nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini belirten Batman Düğün Salonları Derneği (BADSA) sözcüsü Faysal Taş, pandemi sürecinden etkilenen sektörlerin başında düğün salonları işletmelerinin geldiğini belirtti.
Pandemi sürecinde neredeyse iflasın eşiğine geldiklerini belirten Taş, düğün salonu işletmecilerinin bu süreçte yaşanan mağduriyetin giderilmesi için devletten destek beklediklerini söyledi.
Pandemi sürecinden etkilenen sektörlerin başında düğün salonları gelmesine rağmen sorunlarına hiçbir yetkilinin cevap vermediğini ifade eden Taş, "Hangi kuruma gittikse de muhatap bulamadık." dedi.
Mart ayından bu yana ülkede görülen virüsün insan sağlığının yanı sıra ekonomik olarak da bazı sektörleri olumsuz etkilediğini belirten Taş, bu sektörlerin başında ise düğün salonu işletmelerinin geldiğini ifade etti.
Türkiye geneli 280 bin düğün salonu olduğunu ve bunun da milyonlarca insana tekabül ettiğini belirten Taş, düğün salonlarının iş yapamamasının, milyonlarca insanın mağdur olmasına neden olduğunu söyledi.
“Çok zor günler yaşıyoruz”
Yaklaşık 8 aydır yaşanan pandemi sürecinden dolayı özellikle düğün salonları işletmelerinin çok zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Taş, “16 Mart’tan 1 Temmuz'a kadar sektör olarak tamamen kapalı kaldık. 1 Temmuz'da düğün salonları kısıtlı olarak açıldı. Bu durum 4 Eylül’e kadar sürdü. 4 Eylül’den sonra ise yiyecek, içecek, müzik ve ikramların yasaklanmasıyla daha da zor durumda kaldık.” İfadelerini kullandı.
“Düğün yapamaz hale geldik”
"Bu süreçte var olan bütün rezervasyonlarımız tamamen iptal oldu" diyen Taş, “16 Mart ile 1 Temmuz arasındaki yaklaşık 50 rezervasyonumuz tümden iptal olmuştu. Dolayısıyla bu şartlarda bile 4 Eylül ile 1 Aralık tarihleri arasında tek tük düğün yapabiliyorduk. 1 Aralık’tan sonra yeni genelge geldi ve bu genelgede daha sıkı kısıtlamalar geldi. Bu kısıtlamaya göre düğüne genlerin sayısı 30 kişiyi geçemeyecek ve bir saat içerisinde düğün bitirilecekti. Takdir edersiniz ki bölgemizde aile nüfus oranı batıya göre çok farklıdır. Bu bölgemizde gelenlerin sayısı en az 150 kişiye tekabül eder. Bu nedenle artık biz düğün yapamaz hale geldik.” şeklinde konuştu.
“Valilik bize randevu vermedi”
Taş, “Batman Valisi ile sıkıntılarımızı iletmek için randevu talep ettik. Yaklaşık 4-5 aydır hala bize randevu verilmedi. Pandemi sürecinde birçok esnaf ve sektör etkilendi fakat hiçbiri düğün salonları gibi etkilenmedi. Çünkü düğün salonları lokomotif gibidir kendisiyle beraber birçok sektörü de etkilemektedir.” dedi.
“Devletten faizsiz kredi istiyoruz”
Düğün salonu sektöründe çalışan ve etkilenen milyonlarca insan olduğunu söyleyen Taş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz düğün salonları olarak artık kira, elektrik, su, vergi borçlarımız ile SGK primleri ve personel maaşlarını ödeyemiyoruz. Devletten isteğimiz, sosyal devlet gereği bize bir el uzatsınlar. Bir ara bankalardan kredili destek verileceğini söylediler. Şahsen ondan da yaralanamadım. Çünkü bankalar da faizle kredi vermek istiyor. Bu da borcu borçla kapatmak anlamına geliyor. Biz böyle bir destek istemiyoruz. Eğer devlet yardım edecekse; bizim vergi, prim, elektrik faturalarımız ve kira borçlarımız için uzun vadeli faizsiz kredi verilirse yaramıza az da olsa derman olabilir.” dedi.
“Ev ve mahallerde yapılan düğünler nedeniyle virüs daha fazla yayıldı”
Evlerde ve mahalle aralarında yapılan düğünler nedeniyle hastalığın daha çok yayıldığını vurgulayan Taş, “Düğün salonları olarak, bütün kurallara riayet ettiğimiz için virüsün bulaşma riskini sıfıra indiriyoruz. Düğün salonlarına konulan katı yasaklar nedeniyle insanlar evlerinde sıkışarak ve hatta bazı mahallelerde binlerce kişi hiçbir kurala uymayarak düğünlerini yaptılar. Bu nedenle virüs daha fazla yayıldı. Bununla beraber hastalığın yayılmasını bize mal ederek durumumuzu zorlaştırdılar. Yetkililerden düğün salonları için bir düzenleme getirmelerini talep ediyoruz.” dedi.
“Sorunlarımızı dile getirmek için dernek kuruyoruz”
Batman’da resmi olarak tam teşekküllü yaklaşık 30 düğün salonundan 25 salon ile bir araya gelerek dernek kurduklarını söyleyen Taş, “Sorun ve sıkıntılarımızı ilgili mercilere anlatmak için bir dernek kurma kararı verdik. Derneğimiz de şu anda kuruluş aşamasındadır, inşallah en yakın zamanda da faaliyete geçecektir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 1589 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA