• Mardin18 °C
  • Diyarbakır10 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak11 °C
  • İstanbul7 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Peynirci esnafı salgın ve kuraklık nedeniyle zor günler yaşıyor
29 Ocak 2021 Cuma 11:10

Peynirci esnafı salgın ve kuraklık nedeniyle zor günler yaşıyor

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus nedeniyle alım gücünün düşmesi ve bu yılki kuraklık tehlikesine karşı üretimde yaşanabilecek olumsuzluklara rağmen fiyatlarda artış yapmayan peynirciler ayakta durmaya çalışıyor.
Diyarbakır peynirciler çarşısında bulunan peynirci esnafı, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ayakta durmaya devam ettiklerini, halkın hazır ürün yerine köylerde üretilen doğal süt ürünlerine rağbet göstererek küçük esnafa sahip çıkmalarını istiyor.
 
Salgın sürecinde olumsuz etkilenen peynirci esnafı, kuraklığın baş göstermesiyle birlikte işlerinin daha olumsuz etkilenebileceğini söyledi.
 
Ümit Aybak
 
Peynir fiyatlarında herhangi bir zam söz konusu olmadığı halde halkın bu ürünlere rağbet göstermediğini belirten Ümit Aybak, "Doğal ürünlerimiz, şehir dışındaki halk tarafından daha çok tercih ediliyor. Bu ürünlerin muhafaza edildiği buzhaneler önceki yıllar doluydu. Fakat günümüz şartlarından olsa gerek bu ürünlere rağbet azaldı. Halbuki peynir tüketimi, vücudun direncini güçlendiriyor." ifadelerini kullandı.
 
Kuraklığın kendilerini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Aybak, "Yağış olmaz ve çayırlar yeşermezse hayvanlar otlanamaz ve haliyle süt ve peynir de olmaz. Daha kuraklık tam etkisini göstermediği için ne olacağını bilmiyoruz. Köylü ve esnaf bu konuda maalesef çaresiz." dedi.
 
Davut Kaya
 
"Biz salgın sürecini fırsata çevirip ürünlerimize herhangi bir zam yapmadık"
 
Peynir fiyatlarının son 2 yıldır aynı olduğunu söyleyen Davut Kaya, salgın sebebiyle işlerinin durgun olduğunu belirtti.
 
Kaya, "Biz salgın sürecini fırsata çevirip ürünlerimize herhangi bir zam yapmadık. Çünkü halkın alım gücü zaten yok. Buna rağmen salgın sürecinde gerek artan işsizlik ve gerekse doğal gıdalara güvensizlik nedeniyle işlerimizde yüzde 60 oranında düşüş yaşandı. Halbuki süt ve süt ürünleri salgının en büyük ilaçlarından biridir, kesinlikle tüketilmesi gerekir. Nitekim doktorların tavsiyeleri de bu yönde." dedi.
 
Yağışların azalmasıyla birlikte oluşan kuraklık tehdidinin kendilerini korkuttuğunu belirten Kaya, "Yağışın olmaması ve kuraklığın oluşması süt üretimini olumsuz etkiler. Böyle olursa az olan işlerimiz daha da azalır. Kuraklığın oluşması sütün azalmasına ve haliyle peynir üretiminin azalmasına neden olur. Sonuç olarak fiyatlar artarsa halk peyniri daha az tüketmek zorunda kalır." ifadelerini kullandı.
 
"Ürünlerimiz market ürünlerinden hem lezzet olarak hem de fiyat olarak daha iyi"
 
Salgın sebebiyle tezgâhtaki ürünlerini satamadıklarını vurgulayan Kaya, "Bu yılki kuraklığın etkisini seneye göreceğiz. Yetkililerden bu zor süreçte çiftçiye ve esnafa biraz daha destek çıkmalarını istiyoruz." dedi.
 
Mehmet Akgün
 
Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışının aksine peynir fiyatlarının düştüğünü ifade ederek organik peynir çarşılarındaki fiyatların büyük marketlere göre daha uygun olduğuna dikkat çeken Mehmet Akgün, "Marketlerde satılan ürünlerin birçoğu şehir dışından geliyor. Fakat bizim burada sattığımız ürünler organik ve köy ürünleridir. Bu yüzden bizim ürünlerimiz hem lezzetli hem de fiyatlar uygundur." şeklinde konuştu.
 
"Kuraklık süt ürünlerinin üretimini olumsuz etkiledi ve peynirci esnafını sarstı"
 
Yaşanan ve yaşanacak olan kuraklığın etkilerine değinen Akgün, "Kuraklık, sektörümüzde bulunan ürünlerin üretimini olumsuz etkiliyor ve peynirci esnafını sarsıyor. Salgın ve kuraklık nedeniyle bir fiyat artışı olursa bu nisan ayından sonra olur. Bu fiyat artışı da fırsatçılık değildir. Çünkü 2 yıldır aynı fiyatla devam ediyoruz. Nisan ayına kadar depolarımızda bulunan ürünler tükenince mecburen süt ürünlerine zam gelecek. Biz fırsatçılığı İslami ve insani olarak doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Mehmet Kayadelen
 
Salgın sebebiyle işlerinin durgun olduğunu söyleyen Mehmet Kayadelen, "Fırsatçılık yapmayıp fiyatlarımız 2 yıldır sabit olmasına rağmen alım gücünün düşmesi, işlerimizde de düşüşe sebep oldu. Hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle de aylık ciromuz etkileniyor." diye konuştu.
 
Son olarak market ürünlerinin fabrika yapımı olduğunu hatırlatan Kayadelen, köylerden günübirlik gelen ürünleri herkese tavsiye ettiklerini belirtti. (İLKHA)
Bu haber toplam 507 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA