Karakter boyutu :
16 Nisan 2022 Cumartesi 10:24
Prof. Dr. Ateş: Hedefimizde fıtık ameliyatlarını tam robotik cerrahiyle yapmak var
Şimdiye kadar yarı robotik cerrahiyle 2 bin 500 fıtık ameliyatı yaptıklarına dikkat çeken Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Ateş, ameliyatları tam robotik cerrahiyle yapmaları için girişimlerinin olduğunu söyledi.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Ateş, hastane olarak şimdiye kadar kapalı yöntemle ne kadar fıtık ameliyatı yaptıklarını, yapılan kapalı fıtık ameliyatlarının açık ameliyatlara göre günlük yaşama dönme aşamaları, komplikasyon, nüks oranları ve bundan sonraki hedefleri ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
Açık fıtık ameliyatlarının yarım saat ile bir saat arası sürdüğünü belirten Prof. Dr. Ateş, kapalı yöntemle yapılan fıtık ameliyatının ister tek taraflı ister çift taraflı olsun 20-25 dakika arası sürdüğüne vurgu yaptı.
Açık yapılan fıtık ameliyatında hastanın ancak 3 ay sonra normal hayatına dönebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ateş, kapalı yöntemde ise hastanın ertesi gün taburcu olduğunu ve bir hafta sonra ise rutin işlerine rahatlıkla dönebildiğini söyledi.
Açık ameliyatlarda komplikasyon, nüks oranlarının yüzde 10-14 arası olduğuna vurgu yapan Ateş, kapalı yöntem ameliyatlarında ise bunun yüzde birin altında olduğuna dikkat çekti.
Ekip olarak 2003 yılından şimdiye kadar 2 bin 500 kişiyi kapalı denilen yarı robotik cerrahiyle ameliyat ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Ateş, bundan sonra hedeflerinde bu ameliyatları tam robotik cerrahiyle yapmaları olduğunu, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın kendilerini desteklerini ve bu konuda cihazın alımı için girişimlerinin olduğunu söyledi.
“Dikişler olmadığı için hastalarımız hemen birinci gün taburcu oluyor ve bir hafta da araba sürüp günlük rutin işlerine rahatlıkla dönebiliyor”
Prof. dr. Mustafa Ateş
Eskiden kasık fıtığı ameliyatlarını açık yaptıklarını ancak yaklaşık 15 yıldır kapalı denilen yarı robotik cerrahiyle yaptıklarını söyleyen Ateş, “Bu sayede, kasığı boydan boya kesmeden sadece göbekten girilen küçük bir delikle yamaları kasığa yerleştiriyoruz. Hem açık ameliyatlarda hem kapalı ameliyatlarda yama yapılıyor. Yama olmadan ameliyat yapmıyoruz. Bu yamalar sayesinde nüks oranlarımız düşüyor. Tabi dikişler olmadığı için hastalarımız hemen birinci gün taburcu oluyor ve bir haftada da araba sürüp günlük rutin işlerine rahatlıkla dönebiliyor. Bu açıdan kapalı ameliyatlar çok kıymetli.” şeklinde konuştu.
“Açık ameliyata göre komplikasyon, nüks oranlarımız çok düşük”
Kapalı yöntem ameliyatların açık ameliyata göre komplikasyon, nüks oranlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Ateş, “Az önce yaptığımız kapalı yöntem ameliyatı gibi kapalı yöntemle yaptığımız ameliyatlar 20-25 dakika sürüyor. Tek taraflıda olsa çift taraflıda olsa göbek deliğinde tek kamerayla girişle bu ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Açık ameliyatlar yaklaşık yarım saat ile bir saat arası sürüyor ve 3 aydan önce günlük hayatta işe dönmek çoğunlukla mümkün olmuyor. Erkek hastalarda torbalarda şişme olabiliyor ve günlük hayata kısa sürede dönüş daha zor. Çünkü kat kat karın duvarını kesiyoruz. Kapalı yöntem ise kesmeden göbek deliğinden girdiğimiz kameralarla yapıyoruz. Ve hasta hemen ertesi gün ayağa kalkıyor ve bir hafta içerisinde günlük hayata dönebiliyor. Az önceki ameliyatı da 20-25 dakika arası gerçekleştirdik. Tek taraflı da çift taraflıda olsa aynı sürede ameliyatı gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Kanser hastalarından vakit kaldıkça bu tür ameliyatları yaptıklarını ve ayda ortalama 100 ile 120 arası ameliyat gerçekleştirdiklerini kaydeden Ateş, süre olduğu zaman rahatlıkla günde 5 tane bu tür ameliyatı yapabildiklerini söyledi.
“Şimdiye kadar kapalı yöntemle 2 bin 500 ameliyat yaptık”
Prof. Dr. Ateş, “Açık ameliyatlarda literatürde nüks oranı yüzde 10-14’lere çıkmakta, kapalı ameliyatlarda ise bu yüzde birlerin altında. Biz 2003 yılından beri ekip olarak, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi hastanemizde 2 bin 500 hastayı kapalı yöntemle fıtık ameliyatı yaptık. Ve nüks oranlarımız yüzde birin altında ve gayet başarılı bir yöntem olarak hala bütün hastalarımıza uygulamaktayız. Şu an da Türkiye’de kapalı ameliyat olarak hem seri olarak hem de bu ameliyatı en çok yapan merkezlerden biriyiz. Zaten açık ameliyatları hemen hemen terk ettik diyebilirim, oranlarımızı iyice düşürdük. Çünkü kapalı ameliyatlardaki konfor ve talep bu yöndedir.” dedi.
“Hedefimiz bu ameliyatı tam robotik cerrahisi ile yapmak”
Hedeflerinde fıtık ameliyatlarını tam robotik cerrahiyle yapmak olduğunu belirten Ateş, bunun için Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın cihazın alımı noktasında kendilerini desteklediğini ve girişimlerinin olduğunu söyledi.
Ateş son olarak, yaptıkları başarılı çalışmaları haberleştiren İlke Haber Ajansı’na da teşekkür etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 339 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA