Karakter boyutu :
25 Ekim 2019 Cuma 10:34
Prof. Dr. Tarhan: 0-3 yaş arası dönemle ilgili politikalar yetersiz.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Türkiye’de 0-3 yaş arası dönemle ilgili politikalar yetersiz ve ulusal politikamız yok. Bu dönemde temek kişilik ve karakter oluşuyor. Bu dönemde de annelik ve babalık çok önemli." dedi.
Üsküdar Üniversitesi’nin 2019-2020 Akademik Yılı, Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın verdiği ilk ders ile başladı.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen 2019-2020 Akademik Yılı törenine akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Burada konuşan Prof. Dr. Tarhan, çocuğun gelişiminde 0-3 yaş arası dönemin önemli olduğunu belirtti.
Tarhan, "Türkiye’de 0-3 yaş arası dönemle ilgili politikalar yetersiz ve ulusal politikamız yok. 0-3 yaş insan beyninin sinir hücrelerinin % 50’sinin geliştiği dönem. Geri kalan 3 yaş sonrasında gelişiyor. Bu dönemde temek kişilik ve karakter oluşuyor. Bu dönemde de annelik ve babalık çok önemli. Bu konuda eğitim yok. Çocukların mutlu olması sadece anne babanın değil herkesin işidir, ulusal politikaya ihtiyaç vardır. Çocuklar rastgele, geleneksel yöntemlerle eğitiliyor. Oysa çağ değişti. Annelik-babalık pratiği değişti ve bunun farkında değiliz. Bunun sistematik olarak değişmesi gerekirdi.
Öğrencilere pozitif ortam oluşturmayı amaçladıklarını, pozitif ilişkiler kurmaya çalıştıklarını, hayatlarına pozitif anlamlar kazandırmak istediklerini belirten Tarhan, "Biz öğrencilerimizin önüne pozitif eylemler koymak istiyoruz ki insanı mutlu eden şey haz değildir, insanı mutlu eden şey anlamlı yaşamaktır. Gençlerimize mutluluk haz peşine koşmakla değil anlam peşinde koşmakla yakalanacağını anlatmaya çalışıyoruz." diye belirtti.
Düzenlenen törenden ve gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Dr. Alain Gregoire, psikiyatri alanında çalışmanın zorluklarına değindi.
Gregoire, "İnsanlar risk faktörlerini anlayamıyor. Bunları ayırt edemiyor, anlıyorlarsa bile hiç bir şey yapmıyorlar ve yapmaya çalışmıyorlar. Eğer tıpta ya da hayatta büyük bir başarı elde etmek istiyorsanız bunu tek başınıza yapamazsınız. Bunu bir ekiple ya da başka insanlarla yapmanız gerekiyor. Eğer bunu kendi başınıza yapmak istiyorsanız o zaman da bu yeterince tutkulu bir hedef değildir.
Dr. Gregoire, "Anne Bebek Ruh Sağlığı ve Yeni Yaklaşımlar" başlıklı konferansında gebeliğin yirminci haftasından doğuma kadar geçen fetüs hayatına ait dönemi ifade eden perinatal döneme dikkat çekti.
Bu dönemin annenin fiziksel sağlığı kadar ruh sağlığının da önemsenmesi gerektiğini, bu dönemde ortaya çıkacak ruh sağlığı sorunlarına ilişkin önlem alınmasını gerektiğini vurgulayan Gregoire, bu konuda tüm dünyada sağlık çalışanlarının yapması gereken şeyler olduğunu söyledi. Depresyon ve bipolar bozukluk hastalıklarının bu dönemde takibinin önemli olduğunu hatırlatan Dr. Alain Gregoire, annedeki psikiyatrik rahatsızlıkların ilerleyen dönemde çocukta ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu da sözlerine ekledi. (İLKHA)
Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA