• Mardin19 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ramazanda ağız kokusuna karşı öneriler
03 Nisan 2023 Pazartesi 07:53

Ramazanda ağız kokusuna karşı öneriler

Diş Hekimi Dr. Damla Zenar konu hakkında bilgiler verdi.
Diş Hekimi Dr. Damla Zenar konu hakkında bilgiler verdi.
 
Halitosis, ağızdan veya mideden gelen hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki kötü kokudur. Ağız kokusu kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkiler, özgüven problemi oluşturur.
 
Ramazan ayında oruç tutan kişilerde açlık nedeniyle de ağız kokusu meydana gelebilir. Ramazan ayında da ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi son derece önemlidir. Ağız içinde oluşmuş çürükler, uyumsuz diş kaplamaları, dişeti iltihapları ve besin birikmiş olan dil yüzeyi ağız kokularına neden olmaktadır.
 
Ramazanda ağız kokusuna karşı öncelikle hem iftarda hem de sahurda bol su tüketilmelidir. Su tüketimi dilin kurumasına engel olur, ağız içinde bulunan bakterileri azaltır ve tükürük salgını fazlalaştırarak ağız kokusunun azalmasına yardımcı olur. Yine ramazanda ağır yemekler tüketmek yerine hafif olan besinler tercih edilmelidir. Soğan ve sarımsak gibi besinlerden uzak durun. Uygun olan yiyecek ve içeceklerle birlikte tarçın tüketerek ağız içindeki bakterilerin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. İftar yapıldıktan ve sahur sonrası mutlaka dişetleri, dişler ve dil fırçalanmalıdır. Ayrıca her beslenme sonrası ağız çalkalanmalıdır. Yine ağız ve diş temizliği için diş ipi mutlaka kullanılmalıdır. Ağız gargaraları da kullanılabilir.
 
Ağız kokusunun çoğunlukla nedenleri;
 
Nefeste oluşan kötü koku, büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ya da ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olabilir. Kokuya sebep olan diğer sistemik problemler ise: sinüzit, şeker hastalığı (aseton kokusu), mide ve bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği (balıksı koku), karaciğer ve metabolizma bozukluklarıdır.
 
Ağız kokusunun öncelikle sebebi teşhis edilmeli ve buna göre tedavisi yapılmalıdır. Çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının tedavisi, çekilmesi gereken dişlerin çekimi ve yenilenmesi gereken restorasyonların değişimi ile oral hijyen düzeyi arttırılarak halitosisin önüne geçilebilir. (İLKHA) 
Bu haber toplam 464 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA