• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Salgın sürecinde spor ayakkabılara talep arttı
29 Mayıs 2021 Cumartesi 10:33

Salgın sürecinde spor ayakkabılara talep arttı

Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden Gaziantep'te üretilen spor ayakkabılar, rahatlığı nedeniyle yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da rağbet görüyor.
Türkiye'nin deri ve spor ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20'sinin karşılandığı Gaziantep’te üretilen spor ayakkabılara Covid-19 salgını sürecinde talep daha çok arttı.
 
Covid-19 salgını dünya genelinde küresel spor markalarının üretim kapasitesini düşürmesinden dolayı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Uzak Doğu'da yaşanan ekonomik durgunluk Türkiye'yi bir adım öne çıkardı.
 
Türkiye özellikle spor ayakkabı üretimi noktasında dünyanın yeni üretim fabrikası olma potansiyeline sahip ülkeler arasına girmeyi başardı. Spor ayakkabı üretiminde Türkiye'de söz sahibi illerin başında gelen Gaziantep'te spor ayakkabı üreticileri, ürettikleri yeni eğilim spor ayakkabıları dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor.
 
Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde pek çok sektör ekonomik çalkantılarla mücadele ederken bu sektörlerden biri de ayakkabı sektörü oldu. Özellikle spor ayakkabı tedarikinde büyük aksamalar meydana gelirken ticarette de arz talep dengesizliği yaşandı.
 
Salgın nedeniyle ülkelerin sınırlarını kapatması ve iç ticarete ağırlık vermesi de bu durumu tetikleyen başlıca faktörler arasında yer aldı. Bu durumu fırsata çeviren Gaziantep’teki spor ayakkabı üreticileri, yeni eğilim modeller üreterek salgının ardından dünyanın spor ayakkabı talebini karşılamaya başladı.
 
Türkiye'de deri ayakkabı ve terliğin yanı sıra spor ayakkabı üretiminde de önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te üretilen spor ayakkabılar, dünyada ayakkabı üretiminin merkezi olarak bilinen Çin başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.
 
Salgın sürecinde spor ayakkabılara olan talebin arttığına dikkat çeken Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, İLKHA muhabirine, spor ayakkabılara olan talebin devam etmesini beklediklerini söyledi.
 
Türkiye'nin ayakkabı ve terlik ihracatının yüzde 20'sinin karşılandığı Gaziantep'te üretilen terlik, deri ve spor ayakkabıların dünyadaki 45 ülkeye ihraç edildiğini bildiren İnce, ülke sayısını yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.
 
“Türkiye'den 45 ülkeye ihracat yapıyoruz”
 
Ayakkabı sektöründe Gaziantep’in 20 yılda kendi kabuğunu kırarak Türkiye'nin sözünü söyleyen güçlü bir üretici durumuna geldiğini vurgulayan İnce, “Örnek işletmelerimiz ile birlikte bu seviyeye geldik. Makineleşmiş 400'e yakın firmamız var, bunlarda bizim gurur kaynağımızdır. Gaziantep olarak Türkiye'nin en büyük ikinci ayakkabı terlik ve yan sanayi üreticisiyiz. Bu gurur da üreticilerimizin engin görüşleri, risk almaları ve girişimci ruhlarıyla bu seviyeye geldik. Bugün Gaziantep ayakkabı sektörü olarak Türkiye'den 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. Spor ayakkabısı, terlik erkek ve bayan ayakkabısında söz söyleyen bir şehiriz. Bugün ihracat bakımından da ikinci büyük üreticiyiz.” dedi.
 
“İstihdam ve katma değer bakımından oldukça iyi bir yöndeyiz”
 
Türkiye ve Gaziantep’in Spor ayakkabı konusunda çok şanslı olduğunu belirten İnce, “Çin'de seyahat kısıtlamalarının olması, üretimin aksaması konteyner krizi, navlun fiyatlarının yüksek olması Gaziantepli ayakkabı üreticileri olarak bizlere pazarda büyük bir şans ve alan oluşturdu. Çalışkan ve girişimci üreticilerimiz, önümüzdeki süreci geçen seneki küçülmenin açığını kapatarak, büyüme ile ihracatı ve üretimde de artışla kat edeceğimizi ümit ediyoruz. Çünkü aşılamanın yaygınlaşması ve Amerika ve Avrupa'nın normalleşmeye geçmesi, kısıtlamaların kalkması ile bir anda Amerika'dan, İngiltere'den ve Avrupa'dan yoğun bir sipariş talebi ile karşılaştık. Gaziantepli üreticiler olarak şu an hem istihdam hem katma değer bakımından oldukça iyi bir yöndeyiz.” ifadelerini kullandı.
 
“Pandemiye rağmen 2020 yılında 172 milyon çift ayakkabı ürettik”
 
Gaziantep’teki spor ayakkabı üreticilerinin Covid-19 salgını sürecinde spor ayakkabısında kendilerini geliştirdiğini belirten İnce, “Çünkü pandemiden dolayı evden çalışma ortamı, okulların kapalı olması, düğün, nişan, mezuniyet ve sünnet törenlerinin olmaması insanların spor ayakkabısına olan ilgisini arttırdı. Gaziantep üreticileri ayakkabıya, kunduraya talep olmayınca birdenbire kendini yenileyerek spor ayakkabısı üretimine başladı. Şu anda spor ayakkabısı üretiminde Gaziantep yine adet bazında totalde 2020 yılında pandemiye rağmen 172 milyon çift ile kapattı, bu bizim haklı gururumuz. Tüm Türkiye'de ihracat rakamlarında düşme olmasına rağmen Gaziantep ihracat rakamlarında terlik ve spor ayakkabıda olan başarısıyla arttırdı. Üreticilerimi ve çalışanlarımı tebrik ediyorum ve hepsini alınlarından öpüyorum.” ifadelerini kullandı.
 
“Haziran ayında Türkiye'nin en büyük ayakkabı fuarını yapacağız”
 
Gaziantep’teki ayakkabıcılar olarak gayretli çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen İnce, “Haziran ayında yine Türkiye'nin en büyük fuarını yaparak bayrağımızı dünyanın her yerine ulaştıracağız. Pandeminin olumsuz yönde bize etkilemesi bir süre için iştahımızı kapatsa da, heyecanımızı öldürse de biz kopmadık ve heyecanlı bir şekilde hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz. Çalışanlarımızı koruduk, imkânlarımız dâhilinde devletten aldığımız destekleri kullanarak bugün olumlu bir şekilde normalleşmeye dönerek AVM'lerin ve pazarların açılmasıyla inanıyoruz. başarılı bir şekilde yol kat edeceğiz. Normalleşme ile birlikte 5 ürüne talep artışı vardı, bunlardan bir tanesi ayakkabıydı. Bu da bizleri çok sevindirdi.” şeklinde konuştu.
 
“Bu seneki siparişler ve sevkiyatlar 45 ülkeye ulaşmış durumda”
 
Spor ayakkabısında yeni bir trend yakaladıklarını ifade eden İnce, “Artık moda takım elbisenin, kumaş pantolonun altına ‘casual’ dediğimiz ayakkabıların giyilmesi bu da yeni bir moda ve trend akımı, bunda da şanslıyız ve önümüz açık. Çünkü Gaziantep’te ayakkabı olarak yan sanayisiyle, tabanıyla modaya uygun, renk ve çizgi oluşturduk. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz. Satışlar ve talep oldukça iyi. Ülke bazında geçen sene 35 ülkeye ihracat yaparak seneyi kapattık. Bu seneki siparişler ve sevkiyatlar da şu an 45 ülkeye ulaşmış durumda, bu da bizi sevindiriyor. İnşallah 70 ülke ile kapatır Türkiye'nin sözünü söyleyen bir sektör olmaya devam ederiz.” temennisinde bulundu.
 
Gaziantep’teki imalathanelerde her yıl üretilen yaklaşık 170 milyon çift ayakkabı ve terliğin 45 ülkeye ihraç edildiğini belirten İnce, Gaziantep’in İstanbul’dan sonra yurt dışına ayakkabı pazarlayan ikinci şehir konumunda olduğunu bildirdi.
 
3’ncü kuşak olarak ayakkabı üretimi yaptıklarını belirten firma sahibi Yahya Çerçi ise mesleklerini severek yaptıklarını ve yeni nesil ayakkabılar ürettiklerini söyledi.
 
Yeni nesil ayakkabılara olan ilginin daha büyük olduğuna dikkat çeken Çerçi, ürettikleri ayakkabıları yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ettiklerini belirtti.
 
Salgın sürecinde rahatlığı nedeniyle spor ayakkabılara olan talebin arttığını belirten Çerçi, son yıllarda spor ayakkabıların her alanda tercih edildiğini bildirdi.
 
İşçilerden Adem Özdemir de günde 8 saat çalıştıklarını ve insanların ayakkabı ihtiyacını karşıladıklarını belirtti. (İLKHA)
Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA