Karakter boyutu :
01 Kasım 2019 Cuma 09:23
'Sanayide verimli elektrik motorlarının kullanılmasını teşvik edeceğiz'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayide daha verimli elektrik motorlarının kullanılmasını teşvik edeceklerini, böylece imalat sanayi elektrik tüketiminde kayda değer bir düşüş yakalayacakları belirtti.
Türkiye'de teknoloji alanında verimliliği geniş kitlelere yayıp farkındalığı artırmak amacıyla "Gelecek için teknolojiler" temasıyla düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılışı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Verimlilik Vakfı Başkanı Cemalettin Kömürcü ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Bakan Varank, Bakanlık olarak, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde vurguladıkları gibi, verimliliğin arttırılmasını son derece önemsediklerini ifade etti.
Varank, "Özgün fikirler, yeni teknolojiler ve yenilikçi bakış açıları üretime hâkim olsun istiyoruz. Ancak bu şekilde, küresel ekonomide söz sahibi ülkelerden birisi olabiliriz. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini işte bu yüzden yoğun bir şekilde destekliyoruz. Ayrıca, verimliliği odağına alan sektör yoğun çalışmalar da yürütüyoruz." dedi.
Devreye aldıkları Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile hedeflerinni yüksek katma değerli ürünleri yerli imkân ve kabiliyetlerle üretmek olduğunu söyleyen VArank, "Program kapsamında sunduğumuz tüm teşvikleri, bütüncül bir anlayışla yönetecek alıcı ve üreticiyi aynı anda destekleyeceğiz. Makine sektörüyle başladığımız bu programı, çok kısa bir sürede diğer sektörler için de uygulayacağız. Ülkemizde ilk defa uygulanan bu programa başvuruları gerçekten çok önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.
Verimli elektrik motorlarının kullanılması teşvik edilecek
Varank, "Bir başka vizyoner projemiz de, sanayide daha verimli elektrik motorlarının kullanılmasının teşvik edilmesi üzerine olacak. Ülkemizde net elektrik tüketiminin yüzde 47’si sanayi sektörüne ait. Buna karşın sanayide kullanılan elektrik motorlarının yüzde 90’ı maalesef verimsiz. Dolayısıyla bu motorların, daha yüksek teknolojili ve daha verimli olan yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Eğer bu dönüşümü gerçekleştirebilirsek, imalat sanayi elektrik tüketiminde kayda değer bir düşüş yakalayacağız. Bakanlık olarak; Organize Sanayi Bölgeleri, OSBÜK ve KOSGEB’in katkılarıyla pilot bir projeye başlayacak ve ilk kıvılcımı oluşturacağız." diye konuştu.
"Sanayimiz, yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi de olsun"
Verimliliği arttırmanın yolunun, teknolojik yenilikleri üretime adapte etmekten geçtiğini vurgulayan Varank, "Ama istiyoruz ki sanayimiz, yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi de olsun. Bu amaçla; Model Fabrikalar ve İnovasyon Merkezleri kuruyor, firma kabiliyetlerini daha da artırmak için çalışıyoruz. Bu merkezlerde; insan kaynağını yetiştirme, yalın üretim ve süreç iyileştirme gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. Hali hazırda Ankara ve Bursa’da faaliyet gösteren model fabrikalarımız var. İzmir, Gaziantep, Mersin, Kayseri ve Konya’da da model fabrikaların kurulumuna ilişkin çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu merkezlerle; KOBİ’lere, üniversitelere, araştırma enstitülerine ve girişimcilere hizmet götürmeyi hedefliyoruz." diye belirtti.
"Uluslararası kuruluşlar, Türkiye’ye dönük büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyorlar"
Sanayi sektöründe siparişlerin ve kapasite kullanım oranının arttığını söyleyen Varank, şunları söyledi:
"Hem tüketicilerin hem de reel sektörün ekonomiye güven oranı yükseliyor, yani iç talep canlanıyor. Sektör bazlı göstergelerimizde de olumlu gelişmeler var. Perakende ticaret, inşaat ve hizmet sektörlerinde güven göstergeleri pozitif yönlü. Ekonomik güven endeksi açıklandı; buna göre Ekim ayında son 15 ayın zirvesini gördük. Finansman maliyetleri ve enflasyondaki düşüş sürüyor, kurda istikrarı yakaladık. İçerde bunlar olurken, ekonomimize karamsar yaklaşan uluslararası kuruluşlar, teker teker Türkiye’ye dönük büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyorlar.
"Barış Pınarı Harekatı, Türkiye ekonomisinde de güvenli bir alan oluşturacak"
Ekonomimiz günden güne daha da güçlenecek. Kaynakları yatırıma ve istihdama yönlendirmek için tüm koşullar mevcut. Barış Pınarı Harekatı, sadece sınırımızda değil Türkiye ekonomisinde de güvenli bir alan oluşturacak. Biz de Hükümet olarak, tamamen pozitif gündeme odaklanmış durumdayız. Türkiye’yi büyütecek adımları atmak, milletimizin refahını yükseltecek hamleleri yapmak en temel önceliğimiz. Rekabetçilik ve verimlilik önderliğinde güçlü bir büyüme için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."
Tarım ve Orman Bakanlığının11 Kasım'da, Türkiye genelinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturmak adına heyecan verici bir işe imza atacağını hatırlatan Varank, "Biz de Bakanlık olarak bu işin bir paydaşıyız. Geleceğe nefes olmak adına, kampanyaya organize sanayi bölgelerimiz ve sanayi sitelerimizle destek vereceğiz. Talimat verdim. Ülkemizde planlı sanayileşmenin en önemli araçlarından olan Organize Sanayi Bölgelerimiz konuya özellikle duyarlılık gösterecek. Fabrikaların bulunduğu ortak alanlar, çevre koruma bantları ağaçlarla donatılacak. Yemyeşil OSB’lerimiz olacak. Gelin sizlerde bu kampanyanın bir parçası olun diyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 214 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA