• Mardin19 °C
  • Diyarbakır13 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sertifikalı Çoban sayısı 47 bini aştı
22 Ağustos 2022 Pazartesi 08:34

"Sertifikalı Çoban" sayısı 47 bini aştı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2013 yılında uygulamaya konulan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında, bugüne kadar 81 ilde düzenlenen 2029 eğitim programında 47 bin 359 kişi sertifika aldı.
Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı (EYDB), Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) iş birliği ile işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, istihdamın korunmasına ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla "Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü" ile Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) kursları 2013 yılından beri düzenleniyor.
 
2013 yılından 2022 Temmuz ayına kadar 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin koordinasyonunda teknik elemanların verdiği kurslar, Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde düzenleniyor.  13 günlük ve 120 saatlik eğitime katılanlar sertifika sahibi oluyor. Bugüne kadar ülke genelinde düzenlenen 2029 eğitim programına katılan 47 bin 359 kişi sertifika aldı.
 
Eğitimlerde sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanlarını besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, yetiştirme, bulaşıcı ve hayvan hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hâkim olma, sağım yapabilme gibi konular öğretiliyor.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı sertifika sahibi sürü yöneticilerine istihdam sağlayan işletmelere 6 bin TL destek ödemesi yapıyor. 2013-2021 yıllarında Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından 42 bin 346 işletmeye destek ödemesi gerçekleştirildi.
 
Çiftçiye 450 alt konuda eğitim
 
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçi eğitimleri de devam ediyor.
 
Eğitim ve Yayın Dairesi Başbakanlığı koordinasyonunda 81 ilde teknik elemanlar tarafından 450 alt konuda eğitim veriliyor. Eğitimler şu başlıklardan oluşuyor:
 
Tarla Bitkileri: Tahıllar, Baklagiller, Endüstri Bitkileri, Yağlı Tohumlar, Yumru Bitkiler, Çayır-Mera Yem Bitkileri, Aromatik ve Tıbbi Bitkiler.
 
Meyvecilik: Yumuşak Çekirdekliler, Sert Çekirdekliler, Turunçgiller, Sert Kabuklular, Üzümsü Meyveler
 
Hayvancılık: Büyükbaş Hayvancılık, Küçükbaş Hayvancılık, Kanatlı Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Arıcılık, İpekböcekçiliği, Yemler ve Yem Yapımı.
 
Sebzecilik: Yaprağı Yenen Sebzeler, Baklagil Sebzeleri, Meyvesi Yenen Sebzeler, Soğansı, Yumru ve Kök Sebzeler, Diğer Sebzeler, Mantar.
 
Gıda: Gıda güvenliği vb gıda alt konuları.
 
Mekanizasyon: Tohum Hazırlama Makinaları, Toprak İşleme Makinaları, Ekim ve Dikim Makinaları, Gübreleme Makinaları, Bitki Bakım Makinaları, Bitki Koruma Makinaları, Hasat-Harman Makinaları, Hayvancılık Mekanizasyonu
 
Sera Sebzeciliği: Sera Tesisi ve Seracılıkla İlgili Diğer İşlemler, Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği, Yaprağı Yenen Sebzeler, Baklagil Sebzeleri, Meyvesi Yenen Sebzeler, Soğansı, Yumru ve Kök Sebzeler
 
Süs Bitkileri: Açıkta Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, Kapalı (Sera) Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, Yağlık Gül vb.
 
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda eğitime büyük önem verdiklerini bildirdi.
 
Bunun için sürü yönetimi ve çiftçi eğitimleri başta olmak üzere tarımın her alanında eğitim programları düzenlediklerini vurgulayan Kirişci, "Bilinçli tarımı önemsiyoruz. Çiftçilerimize ne kadar çok eğitim verirsek tarımda verimliği de o kadar artırmış oluruz." ifadesini kullandı.
 
Ülkede tarımın daha da ileri götürülmesi açısından, yeni adıyla "Sürü yönetimi elemanları"nın önemine işaret eden Kirişci, "Binlerce çobanımız il ve ilçe tarım müdürlüklerimizde eğitimden geçti, geçmeye devam edecek. Böylece istihdama da destek sağlıyoruz. Çobanlarımızın işlerini bilinçli şekilde yapmalarını önemsiyoruz. Bunun yanında hayat şartlarının iyileştirilmesi için çaba sarfediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarım Orman Akademisi ile tarım, gıda, hayvancılık, orman ve su ürünleri gibi alanlarda çiftçinin hizmetinde olduklarını anımsatan Kirişci, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol ile metruk köy okullarını restore ederek birer sosyalleşme merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
 
Kirişci, stratejik bir sektör olan tarımın daha da geliştirilmesi için kırsala bakış açısını değiştirmek arzusunda olduklarının altını çizerek, bu çerçevede kırsaldaki vatandaşları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. (İLKHA) 
Bu haber toplam 232 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA