• Mardin27 °C
  • Diyarbakır28 °C
  • Batman25 °C
  • Şırnak26 °C
  • İstanbul24 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sıcaklığın 48 derece olduğu Cizrede muz yetiştirildi
19 Ağustos 2024 Pazartesi 11:16

Sıcaklığın 48 derece olduğu Cizre'de muz yetiştirildi

Her yıl sıcaklık rekorlarının kırıldığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan Muhammed Yasa Yural, Hataylı arkadaşının tavsiyesi ile evinin bahçesinde muz yetiştirmeye başladı.
Her yıl sıcaklık rekorlarının kırıldığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan Muhammed Yasa Yural, Hataylı arkadaşının tavsiyesi ile evinin bahçesinde muz yetiştirmeye başladı.
 
Akdeniz Bölgesinde yetişen Anamur muzu Şırnak'ın Cizre ilçesinde yetiştirilmeye başlandı.
 
Muhammed Yasa Yural, Hataylı arkadaşından aldığı muz fidesini bahçesine dikti. Fideye sadece su verdiğini belirten Yural, geçen yıl ağaçlardan her birinin ortalama 15 kilo ürün verdiğini söyledi.
 
Yural, "Hatay’dan bir arkadaş önerdi, bende fideyi getirdim bahçeme diktim. Bir yıl sonra da yaklaşık 15 kilo verim aldım. Ağaçlarımdan çıkan yavru fideleri çevreme dağıttım. Cizre'de muz ve benzeri meyvelerin yetiştirilebileceğini herkese gösterdim." ifadelerine yer verdi.
 
"Çocuklarıma doğal, ilaçsız, tam tarıma dayalı sebze ve meyve yetiştirmek için bahçeme birçok ağaç çeşidi diktim"
 
Dicle Nehri'nin büyük bir nimet olduğunu ve bu bereketli topraklarda her şeyin ekilebileceğini ispatlamaya çalıştığını söyleyen Yural, "Cizreliyim. Yaklaşık 300 yıldan beridir ailem burada yaşıyor. Bölgemizin tamamı bağ ve bahçelerden oluşuyordu. Ama şehirleşme ve betonlaşmanın yaygınlaşması ile bağ ve bahçeler yok olmaya başladı. Bende bu bölgenin ne kadar verimli olduğunu bilen birisiydim. Bunu yaparken kendi çocuklarıma doğal, ilaçsız, tam tarıma dayalı sebze ve meyve yetiştirmek için bahçeme birçok ağaç çeşidi diktim. Bahçemden incir ağacı, nar ağacı, avokado bile diktim. Geçen yıl Hatay'dan bir arkadaşım bana Anamur muzunu gönderdi. Geçen yıl diktim şu an ağaç oldu ve meyve verdi. Bölgemizdeki insanlara bunu ispatlamaya çalıştım. Şehrimizin toprağının her çeşit meyvenin yetişmesine ne kadar elverişli olduğunu anlatmak ve göstermek istedim. Ticaret için muz yetiştirmedim, ben sadece yetişip yetişmeyeceğini denedim. Olup olmaması Allah'ın nimetidir. Ben muz yetiştirirken hiçbir ilaçlama kullanmadım. Ağacın istediği su idi bende su verdim. Görüyorsunuz şu anda meyve vermiş durumda. Herkes bana bu bölgede muzun olmayacağını, belirli bölgelerde olacağını söyledi. Ben de sadece denemek istedim. Şu an ağacımız meyve verdi. Muzun yetişmeyeceğini söyleyen arkadaşlarıma da yavru fide verdim. Ben ilkokuldayken öğretmenimin tahtaya yazdığı,'Dicle akar, Cizre bakar' sözü beni çok etkilemişti. O günden beri Cizre sınırları içerisinde geçen Dicle Nehri'nin büyük bir nimet olduğunu ve bu bereketli topraklarda her şeyin ekilebileceğini ispatlamaya çalıştım. Dicle Nehri değerlendirilir ve desteklenirse, bölgemizde büyük bir tarım faaliyeti olacağına inanıyorum." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA