Karakter boyutu :
24 Haziran 2022 Cuma 10:08
Siirt fıstığında döllenme problemine aşılı çözüm
Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Siirt fıstığında tane dolumu için erkek aşılama projesini hayata geçirdi.
“Siirt Fıstığı Tane Dolumu İçin Erkek Aşılama Projesi” ile Siirt fıstığında görülen boş tane sorununa ve düşük verim problemine büyük ölçüde çözüm sağlanması amaçlanıyor.
Proje Merkez ve Kurtalan ilçelerinde toplamda altı köy ve yedi bahçede uygulanırken her dekara iki erkek ağaç olacak şekilde dişi ağaçları da çevirme aşısı şeklinde olacak.
Aşılar proje kapsamında tutulan aşı ustalarınca teknik personel gözetiminde uygulandığını ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, yaklaşık 1000 dekar fıstığı bahçesinde uygulanacak olan projenin önümüzdeki yıllar için de devam edeceğini kaydetti.
“Proje Siirt merkez ve Kurtalan’da 6 köy ve 7 bahçede uygulanacak”
Siirt genelinde yaşanan erkek çeşit ve erkek ağaç azlığı sorununun çözülmesi ile fıstık veriminde yüzde 50'lik bir artış beklendiğini dile getiren Demirhan şu bilgileri paylaştı:
“Siirt fıstığında döllenme problemi nedeniyle yaşanan verim sorununa aşıyla çözüm buluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen tarım arazilerinin etkinleştirilmesi (TAKEP) projesi kapsamında Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Siirt fıstığı tane dolumu için erkek aşılama projesi uygulan bir projedir. Proje Siirt merkez, Kurtalan’da, 6 köy ve 7 bahçede uygulanacak olup her dekara en az iki erkek ağaç olacak şekilde dişi ağaçlarda çevirme aşısı şeklinde yapılacaktır.”
“Siirt fıstığında da verimli ve bereketli bir yıl bekliyoruz”
Uygulamada Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü damızlık bahçesinde elde edilen Siirt fıstığına uygun ortanca zamanlı çiçek veren Atlı çeşidinin erkek ağaçlarından elde edilen aşıların Siirt’e getirileceğini belirten Demirhan, “Aşılar tutulan aşı ustaları tarafından teknik personel gözetiminde aşılama işlemi uygulanmaktadır. Proje yaklaşık bin dekar Siirt fıstığı bahçesinde uygulanacak. Proje önümüzdeki yıllar da devam edecektir. Lokal olarak görülen don ve dolu zararı dışında Siirt ve bölgemizde tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi Siirt fıstığında da verimli ve bereketli bir yıl bekliyoruz.” dedi.
“60 yaşından sonra toprakla uğraşmam sayesinde hayatım yeni başlamış gibi”
Siirt’in Kurtalan ilçesine 12 kilometre uzaklıkta 75 dönümlük fıstık bahçesini proje kapsamında aşıladığını ifade eden çiftçi Mehmet Emin Yılmazer, “Fıstık bahçesini geçen sene ektim. Bahçede yaklaşık 2 bin fidanım bulunuyor. Bahçem için önerilen bütün projeleri uyguladım ve işimden çok memnunum. Herkesin beni örnek almasını ve bu işe yönelmesini öneriyorum. Genelde ‘yaş yetmiş iş bitmiş’ diye bir tabir vardır ama toprak sayesinde benim yeni başladı.” ifadelerini kullandı.
“Ektiğimiz tarlanın emeğini şimdi almasak bile 5 yıl sonra çocuklarımız alacak”
Bütün çiftçilere tarlalarını ekmelerini ve boş bırakmamaları çağrısında bulunan Yılmazer, “Bu sabah namazımı kılıp tarlama geldim ve 250 fıstık ağacına erkek aşılama yaptım. Bu aşılar bizim aşılardan çok daha iyi. Teknisyenlerin kontrolünde aşılar yapıldı ama herkes kendi işini öğrensin ve kendi yapsın çalışmak için başka memleketlere gitmesin. Ektiğiniz tarlanın emeğini şimdi almasak bile 5 yıl sonra çocuklarım meyvesini alacak.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 636 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA