• Mardin35 °C
  • Diyarbakır35 °C
  • Batman36 °C
  • Şırnak34 °C
  • İstanbul29 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Siirt Üniversitesinde bağbozumu etkinliği
22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:36

Siirt Üniversitesi'nde bağbozumu etkinliği

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, üniversitenin 13 dönüm arazisinde 6 farklı üzüm çeşidi üzerinde denemeler yapılan Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği bağbozumu etkinliğine katıldı.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, üniversitenin 13 dönüm arazisinde 6 farklı üzüm çeşidi üzerinde denemeler yapılan Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği bağbozumu etkinliğine katıldı.
 
Etkinlikte Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak’a üniversite üst yönetimi eşlik etti ve etkinliğe çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.
 
Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Aslan, bağbozumu etkinliği ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bazı üzüm çeşitlerinin Siirt ilinde performanslarının belirlenmesi amacıyla 2014 yılında çardak sistemiyle tesis edilen bağda 6 çeşit üzüm bulunmaktadır. Bu çeşitler Trakya İlkeren, Yalova İncisi, Red Globe, Çekirdeksiz (Perletti), Horoz Karası ve Hönüsü’dür. Trakya İlkeren çeşidi en erkenci üzüm çeşididir. Temmuz ayının ortalarında olgunlaşmaya başlamaktadır. Sonra sırasıyla Yalova İncisi, Çekirdeksiz Üzüm, Red Globe, Horoz Karası olgunluğa erişmekte ve eylül ayı sonunda en son Hönüsü çeşidi toplanmaktadır." bilgisini paylaştı.
 
Belirtilen çeşitlerin Siirt şartlarında çardak sisteminde yetiştirilebildiğini ve geleneksel terbiye sistemlerine göre daha kaliteli ve yüksek verim alınabildiğini ifade eden Aslan, özellikle sulu alanlarda yoğun dikim yapılarak çeşit ve bakım şartlarına göre dekara 4-5 tona kadar verim alınabildiğine dikkat çekti.
 
Üniversitenin Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen bağbozumu etkinliğinde konuşan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak ise, "Bölgenin tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalarına bilimsel temelli yön vermek için çalışan Üniversitemiz, bölgeye katma değer sağlayacak üzüm çeşitlerini bölge ekonomisine kazandırmak için çalışmalarına devam etmektedir. Bugün de bu çalışmaların meyvesini topluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA