• Mardin19 °C
  • Diyarbakır14 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler güvenli mi?
26 Aralık 2022 Pazartesi 08:16

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler güvenli mi?

Günümüzde bilinçsiz bir şekilde sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin insanları mağdur ettiğini ifade eden Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda uyarılarda bulundu.
Günümüzde bilinçsiz bir şekilde sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin insanları mağdur ettiğini ifade eden Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda uyarılarda bulundu.
 
Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda alınması gereken tedbirler ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
Sosyal medya dolandırıcılığı üzerinde bilinç oluşturulması için gerekli tüm çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen İçli, toplum olarak ülke çapında bir bilinçlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
 
Günümüzde bilinçsiz internet kullanımından ve internet üzerinden sipariş verilmesinden dolayı birçok mağduriyet meydana geldiğini belirten İçli, "Biz buna aslında sosyal medya dolandırıcılığı diyebiliriz. Sosyal medya üzerinden yaptığımız  alışverişlerden dolayı çok büyük bir mağduriyet oluşuyor. Bunun yanında tabi normal e-ticaret sitelerinde yapılan alışverişlerde de mağduriyet yaşanıyor. Ama en büyük mağduriyet sosyal medya üzerinden oluyor. Bunlar nasıl yapılıyor? Düşünün bir hesap açılıyor. Siz o hesap üzerinden kişiyi tanımıyorsunuz. Ama bir şirket kurulsa bir kimlik varmış gibi kullanılıyor. O kimliğe baktığınızda bir teknoloji ile ilgili bir ürün satılıyor. Piyasa fiyatına bakıyorsunuz 10 bin lira, orada 9 bin lira 'ne kadar uygun' diyorsunuz ve o ürünü almak istiyorsunuz ve hiçbir kurumsal adresi yok. Sadece Instagram veya Facebook üzerinden bir telefon numarası var. Telefon numarasını arayıp size IBAN gönderiyorlar ve ürünü göndereceklerini söylüyorlar. Aslında öyle bir şirket yok. Size aslında ürün göndermiyorlar." dedi.
 
Konuşmanın devamında İçli, şu ifadelere yer verdi:
 
"Bununla ilgili geçmişte çok büyük sıkıntı yaşandı. Kargo geldiğinde kişi verdiği siparişi açtığı zaman kargoda istediği ürünle hiç alakası olmayan çok değişik malzemeler çıkıyor. Bu nedenle birçok mağduriyet oluşmuştur. Bu nedenle sosyal medya dolandırıcılığı üzerinde, bilinç oluşturulması için toplum olarak bilinçlendirme yapılmalıdır. Ülke çapında bir bilinçlendirme olması için gerekli  çalışmaların yapılması gerekmektedir."
 
"Ürünün fiyatı piyasanın çok altında ise buna itibar etmememiz gerekiyor"
 
Sosyal medya üzerinde yapılacak alışverişlere karşı alınabilecek tedbirleri aktaran İçli, "Sosyal medya dolandırıcılarına karşı alınacak en iyi tedbir ise kesinlikle Facebook ve Instagram üzerinden tanımadığımız yani bir kurumsal kimliğinin, bir adresinin olmadığı hiçbir yerden alışverişin yapılmamasıdır. Bazı insanlar evden alışveriş yapıyor, satış yapıyor ve bunu Instagram üzerinden paylaşıyorlar. Bu kişilerin de iyice araştırılması gerekiyor. Bu nedenle biz öncelikle bir ürün aldığımız zaman piyasa fiyatına baktığımızda piyasanın çok altında bir fiyat ise buna kesinlikle itibar etmememiz gerekiyor. IBAN numarası verildiği zaman o IBAN numarası kurumsal bir kimlik veya kurumsal bir firma değilse kesinlikle o IBAN numarasına kapora adı altında hiçbir para gönderilmemeli." şeklinde belirtti.
 
Sosyal medya hesabı açarken nelere dikkat edilmesi gerekir?
 
Sosyal medya hesabı açarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulunan İçli, "Öncelikle açtığımız hesabın kendimize ait olması gerekiyor. Başka bir firmayı çağrıştıracak bir isim olmaması gerekiyor. Açtığımız hesapta da telefon numarası paylaşmadan gerçek bilgilerimizin verilmesinin bir sakıncası yok. Kendi özel bilgilerimizi, şirket bilgilerimizi veya detaylı arkadaş bilgilerimizi, doğum tarihi bilgilerimizi gibi durumları sosyal medya hesabımızda bulunmaması gerekiyor. Sadece kendi adımıza özgü uygun bir isimden yani bir takma ad dahi olsa o ismimizi çağrıştırması gerekiyor. Bu şekilde bir hesap açmamız yeterli olacaktır." ifadelerini kullandı.
 
"Türkiye'de kurumsal bir kimliğe sahip olmayan hiçbir hesaptan alışveriş yapmamamız gerekiyor"
 
Bir sosyal medya hesabının dolandırıcı bir hesap olduğunun nasıl anlaşılabileceğini anlatan İçli, "Genellikle çok iyi reklam yaparlar ama piyasanın çok altına bir fiyat verildiği bellidir ve siz tıkladığınız zaman sizi başka bir siteye yönlendiriyor. Hiçbir site ile alakası yok. Sizi 'x' uzantısı bir siteye yönlendiriyor. Burada direk WhatsApp'tan mesaj kısmı açılıyor. Buna dikkat etmeniz gerekiyor ve oradan işte direk 'siparişi verip şu telefon numarasına mesaj gelecek' gibi. Bunu şu an reklam oyun firması yapanlar yapıyor işte. 'Tıklayın oyun oynayın' oyuna bastığınızda sizi başka sitelere yönlendiriyor. Oradan sizin kredi kartı bilgilerinizi istiyor. Siz de hemen gerçekmiş gibi aslında hiç alakası olmayan bir şey satın almış oluyorsunuz. Bunun yanında kripto para dolandırıcılığı da sosyal medya üzerinden yapılıyor. Tıkladığınız zaman bir para kazanacakmışsınız hissi veriyor. Bastığınızda sizden 'Şu hesaba para gönderirseniz size hesap açacağız.' Aslında bunların hepsinin dolandırıcı olduğu belli yani. Bu nedenle Türkiye'de kurumsal bir kimliğe sahip olmayan hiçbir hesaptan alışveriş yapmamamız gerekiyor. Böyle bir hesap gördüğümüzde kesinlikle arkadaşlarımıza da tavsiye edip buralarda alışveriş yapmaması uyarısında bulunmamız gerekiyor. şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 1499 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA