• Mardin19 °C
  • Diyarbakır13 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
 Sosyal medyada sahte konut satışına dikkat!
26 Aralık 2022 Pazartesi 08:15

 Sosyal medyada sahte konut satışına dikkat!

Son dönemde sosyal medyada sahte konut satışı yapılarak vatandaşların mağdur edildiklerini belirten Emlak Uzmanı Fatih Topal, konut satışlarındaki sahteciliğe karşı uyarılarda bulundu.
Son dönemde sosyal medyada sahte konut satışı yapılarak vatandaşların mağdur edildiklerini belirten Emlak Uzmanı Fatih Topal, konut satışlarındaki sahteciliğe karşı uyarılarda bulundu.
 
Gayrimenkul fiyatlarının artışı ile beraber dolandırıcılar da ev sahibi olmak isteyen ya da kiralamak isteyenleri gözüne kestirdi.
 
İlan sitelerine ve özellikle sosyal medyada sahte konut faaliyetini yürüten dolandırıcılar, siteye sahte ilanları piyasaya göre düşük fiyatlarla ekliyor. Söz konusu ilanlarda da çoğunlukla başka evlere ait fotoğraflar ve bilgiler kullanılıyor. İlana kanan vatandaşlar ise numarayı arayarak, söz konusu ev ile ilgili bilgi alıyor. Bu sırada dolandırıcı, başka alıcıların da evle ilgilendiğini söyleyerek, bir miktar kapora karşılığında ilanı yayından kaldırabileceğini söylüyor.
 
Kaporayı alan dolandırıcı ilanı kaldırarak sırra kadem basıyor.
 
Son dönemlerde sahte konut satışı nedeniyle ev almak isteyenlerin mağdur edildiğini belirten Emlak Uzmanı Fatih Topal, sahte konut satışına karşı tavsiyelerde bulundu.
 
"Dolandırıcılar, parayı alıp ortadan kaybolmaya başlıyor"
 
Dolandırıcıların konut fiyatlarındaki artışı fırsat bilerek kendilerine ait olmayan konutları ucuz fiyata piyasaya sürdüklerini ifade eden Topal, "Son 2 yıldır konut fiyatlarının artışı emlak sektöründe dolandırıcıların iştahını kabartmaktadır. En ucuz dolandırıcı bile çok fahiş fiyatlara satış yapmaktadır. Dolandırıcılık ile ilgili yeni senaryolar çizip ve yeni yöntemler bulup insanları dolandırmaya, kandırmaya çalışılıyor. Bunların başında sosyal medya geliyor. Kendilerine ait olmayan konutları satışa çıkartıp insanlardan kapora veya ev fiyatının yarısını istiyor. Dolandırıcılar, parayı alıp ortadan yok olmaya başlıyor. Dolandırıcılık maalesef tapuda sahteciliğe kadar gidebiliyor. " dedi.
 
"Geçici nüfus cüzdanları çıkartılması isteniyor"
 
Emlak Uzmanı Fatih Topal
 
Tapuda sahteciliğin önüne geçilebilmesi için bazı sistemlerin geliştirildiğini belirten Topal, "Tapuda sahteciliğin önlenebilmesi için tapu kadastro ve nüfus müdürlüklerinin ortaklaşa çalışmasıyla birlikte nüfus cüzdanımızın çipleriyle işlem yapma sistemi başladı. Bununla ilgili bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle nüfus cüzdanlarındaki çiplerin okutulamaması nedeniyle geçici nüfus cüzdanları çıkartılması isteniyor. Bu süreçte baya bir uzuyor diye sıkıntı yaşanıyor ama bu uygulamanın en büyük faydası tapuda sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçiyor." diye konuştu.
 
"Kesinlikle ucuz olmasına aldanmasınlar"
 
Dolandırıcıların ev almak isteyenleri ucuz konut ilanlarıyla kandırdıklarını vurgulayan Topal, "Özellikle telefonla veya sosyal medya üzerinden bir sürü ilanlar paylaşılıyor. Başkasına ait konutların satışı yapılıyor. Vatandaşlarımız bu tür durumlara dikkat etmeli. Kesinlikle ucuz olmasına aldanmasınlar.  Araştırma yapsınlar. Bildikleri, güvendikleri yerden alış veriş yapsınlar. Gerekirse alacakları yeri tapudan sorgulansınlar.  Kendisine ait olmayan hatta kendilerine ait olmadığını belirttikleri halde daireyi ucuz fiyata ilan veriliyor. Değeri 2 milyon olan bir daireyi 750-800 milyon lira yazıp adeta olta atıyor. Balık bekleyen avcı gibi bekliyorlar. Sahte ilana aldanan bir insan gelince diliyle, sahte tapularla inandırmaya çalışıyor. Alış verişin olabilmesi için bir kapora istiyor. Kaporayı aldıktan sonra telefonuna ulaşılamıyor. Maalesef adı ve adresi yalan olduğu için emniyete de bildirilemiyor. Dolayısıyla vatandaş baya mağdur oluyor." şeklinde konuştu.
 
"Sosyal medya hiçbir zaman alış ve satış mecrası değildir"
 
Sosyal medya hesapları üzerinden sahte "emlak" hesapları açılarak vatandaşların dolandırıldığını söyleyen Topal, "Sosyal medya hiçbir zaman alış ve satış mecrası değildir. Özellikle sosyal medya mecralarında 'emlakçı' adı altında pazarlamalar yapılıyor.  Vatandaşlar, tanımadıkları ve bilmedikleri yerden kesinlikle alış veriş yapmasınlar. Giden paraları değil hayatları da olabilir. Mağdurlar, sözleşmelerini, varsa kamera kayıtlarını emniyete bildirebilirler. Yine hukuki olarak adliyelere başvurarak haklarını arayabilirler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 173 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA