• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SOSYAL POLİTİKALARDA 7 BÖLGE 7 İL (MARDİN)
01 Haziran 2022 Çarşamba 13:19

SOSYAL POLİTİKALARDA 7 BÖLGE 7 İL (MARDİN)

T.C. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar kurulu temsilcilerinin Mardin'de geçekleştirecekleri program içeriği ve akışı.

Türkiye’de sosyal politika alanında son yirmi yılda köklü ve önemli atılımlar yaşanmıştır. Başta sağlık ve eğitim olmak üzere sosyal sigorta, sosyal yardım ve sosyal hizmetler alanında yaşanan bu atılımlar, ülkemizin refah düzeyinin artmasına önemli katkılar sağlamıştır. Sosyal politikalarımızın temelinde; medeniyetimizin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesinde vücut bulan “sosyal devlet” anlayışı yatmaktadır.

Hükümetlerimiz ilk günden bugüne insanımızın yaşam standartlarını geliştirmek için hak temelli sosyal politikalar ortaya koymuştur. Bu başarılı politikalarla, sosyal devlet son yirmi yılda adeta ayağa kaldırılmıştır. Sosyal politikalarımızın en önemli hedefi; sosyal adalet ve sosyal refahın sağlanmasıdır.

Yardıma muhtaç vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar birbirleriyle bağlantılıdır. Bu sorunların çözümü için sosyal entegrasyonun değişik boyutlarını aynı anda ele alabilecek bütünleşmiş bir çabaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çok boyutlu ve iç içe geçmiş sorunların çözümünde en önemli konu sosyal politikalarımızın bütüncül ve kapsayıcı nitelikte olmasıdır. Bu çerçevede milletimiz ile bir araya gelerek, hükümetimizin uyguladığı sosyal politikalarımızı değerlendirmek, uygulamadan kaynaklanan sorunları yerinde tespit etmek, milletimizin bu konudaki talep ve önerilerini dikkate alarak Sosyal Politika Strateji Belgesi’ni hazırlamak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Sosyal politikanın genel kalkınma içindeki en önemli hedefi; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde toplumumuzu oluşturan bireyler ve sosyal gruplar arasındaki, sosyal hizmetlerden faydalanma ve ekonomik olanaklara ulaşabilmede ortaya çıkan farkları azaltmaktır. Eğitim, sağlık, konut, sosyal yardım gibi her türlü kamu hizmetinden bireyler ve sosyal gruplar farklı bölgelerde yaşasalar dahi eşit ve adaletli bir biçimde faydalanmalıdır. Özellikle bu hizmetlerden en az düzeyde faydalanan kırsal alanlara, gecekondu semtlerine ve az gelişmiş bölgelere kamu hizmetlerinin yoğun olarak götürülmesi gerekmektedir. Doğal olarak en ideal toplumlarda bile, bireyler ve toplumsal kesimler arasında her alanda tam bir eşitlik ve denge sağlanamamaktadır. Buna karşın, sosyal devlet için toplumda sosyal ve ekonomik dengesizliklerin azaltılması vazgeçilmeyecek bir hedef niteliğindedir. Sosyal politikalar, Türkiye’nin refah düzeyinin artmasında önemli bir yere sahiptir.

Politika kurullarının kuruluş ve görevlerini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, politika önerilerinin, ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, yerel yönetimler, akademisyenler ve piyasa aktörleriyle birlikte çalışarak hazırlanmasını öngörmektedir. Kararnamenin bu hükmü doğrultusunda Sosyal Politikalar Kurulu olarak, son yirmi yıldır hükümetlerimizin uyguladığı sosyal politikaların vatandaşlarımız açısından nasıl değerlendirildiği, vatandaşlarımızın yerel yüzeyde yaşadığı sosyal sorunların ne olduğu, bu sorunların çözümü için ne tür öngörülere sahip olduğu ve gelecekte ortaya çıkabilecek ailesel, ekonomik ve sosyal risklerin neler olduğunun belirlenmesine ihtiyaç duymaktayız. Bu amaçla kurul olarak; Sosyal Politikalar Kurul toplantılarını ülkemizin 7 bölgesini temsilen 7 şehrimizde gerçekleştirerek ve vatandaşlarımızın ve yerel aktörlerin sorunlarını yerinde dinleyerek geleceğe yönelik sosyal politika stratejilerinin geliştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu olarak; ülkemizin 7 bölgesini temsilen 7 il (Mardin, İstanbul, İzmir, Trabzon, Van, Hatay, Konya) belirlenmiş ve bu illere aşağıda yer alan programın amacı kapsamında ziyaretler planlanmıştır. İllerden toplanan tüm veriler sistematik bir şekilde düzenlenip rapor halinde Cumhurbaşkanlığı Makamına iletilecektir.

1-PROGRAMIN AMACI

Son 20 yılda uygulanan sosyal politikaları vatandaşlarımızla ve yerel aktörlerle istişare etmek,

Bu istişareleri, 7 Bölgeden 7 İl’e ziyaretlerde bulunarak tüm paydaşların sorunlarını ve çözüm önerilerini yerinde (yerelde) dinlemek,

Bu durum ve tespitlerden yola çıkarak sosyal sorunların çözümüne yönelik politika stratejileri geliştirmek,

2023 ve 2053 hedeflerimize ulaşmak için teknolojik gelişmelerin hız kazandığı bir dönemde ihtiyaç duyulan yeni sosyal politika alanlarını ve gelecekte risk oluşturacak sorunları belirlemek,

Ülkemizin “SOSYAL POLİTİKALAR STRATEJİ BELGESİ”nin ana çerçevesi için bilimsel bir temel oluşturmak.

2-PROGRAMDA ELE ALINACAK KONU BAŞLIKLARI

1. Aile, Kadın ve Çocuklarımızın Sorunları ve Çözüm Yolları

2. Engelliler ve Yaşlılarımızın Sorunları ve Çözüm Yolları

3. Gençlerimizin Sorunları ve Çözüm Yolları

4. Sağlık ve Sosyal Güvenlik Konularında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları

5. Sosyal Yardım, Yoksulluk ve İstihdam Konularında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları

6. Şehit Yakınları ve Gazilerimizin Sorunları ve Çözüm Yolları

7. Ekonominin Farklı Sektörlerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları

8. Sosyal Politika Odağında Şehrin Çözüm Bekleyen Önemli Sorunları

3-ŞEHİRDE YAŞANAN SOSYAL SORUNLARIN TANIMLANMASI VE ÇÖZÜMLENMESİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNE

BAŞVURULACAK TEMSİLCİLER

(Valilik Tarafından Belirlenecektir)

1. MÜSİAD

2.KADIN STK TEMSİLCİSİ

3.TİCARET VE SANAYİ ODASI

4.SENDİKA TEMSİLCİLERİ

5.TARIM ALANINDAN TEMSİLCİ

6.ODA BAŞKANLARI

7.MUHTAR TEMSİLCİSİ

8.ENGELLİ DERNEKLERİ/FEDERASYON TEMSİCİSİ

9.EMEKLİ DERNEKLERİ/FEDERASYON TEMSİLCİSİ

10.ŞEHİT YAKINI VE GAZİ DERNEKLERİ TEMSİLCİSİ

11.MÜLTECİ DERNEKLERİ TEMSİLCİSİ

12.AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRÜ

13.İL SAĞLIK MÜDÜRÜ

14.İŞ-KUR İL MÜDÜRÜ

15. İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRÜ

16.KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERİ

Şehri temsil edecek kişi ve kuruluşların seçilmesine özen gösterilmelidir.

Toplantıya katılan temsilcilere mümkünse kendi çalışma alanlarıyla ilgili yaşanan sorunları ve çözüm stratejilerinin (yazılı olarak) yer aldığı bir dosya ile birlikte gelmeleri tavsiye edilmelidir. Toplantı sonrasında dosyalar-çıktılar Sosyal Politikalar Kurulu Uzmanına iletilmelidir.

4-ORGANİZASYON YAPISI

Programın gerçekleşeceği salonun belirlenmesi ve salonun masa düzeninin sağlanması, (yuvarlak masa yaklaşık 30 kişinin katılabileceği-Ankara’dan 6 Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi ve bir uzman)

Sunumlarda, sorunların ve çözüm yollarının ifade edilmesi sürecinde zaman faktörüne özen gösterilmesi,

‘‘Sosyal Politikalarda 7 Bölge 7 İl” programının Basın ve Medya takibinin yapılması,

Söz konusu programın toplantıdan önce yerel basında ‘Ön Haber’ yapılması,

Yapılacak ön haberde; Valilik tarafından yerel medyaya “SOSYAL POLİTİKALARDA 7 BÖLGE 7 İL” programının amacını, hedefini ve yapılacak ziyaretlerle ilgili basın bilgilendirilmesinin yapılması,

Programın akabinde yerel ve ulusal medyada yer alan haberlerin sosyal medyadan paylaşılmasının sağlanması,

Basın mensuplarının programa ve ziyaretlere iştirakinin sağlanması konularına hassasiyet gösterilmesi programın amacına ulaşmasında büyük bir önem arz etmektedir.

 

Bu haber toplam 590 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA