Karakter boyutu :
03 Kasım 2020 Salı 12:15
Suriyeliler tandır ekmeği geleneğini Türkiye’de devam ettirip geçimlerini sağlıyorlar
Suriye’nin Deyrizor bölgesinden 3 yıl önce kaçarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine yerleşen Muhammed Elğarb, toprak tandırda ürettiği Suriye ekmeğiyle ailesinin geçimini sağlıyor.
Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşen Suriyeliler, tandır ekmeği kültürlerini burada devam ettiriyor. Un, maya ve tuz ile yoğrulan hamur, tandırda ve fırınlarda pişiriliyor. Sipariş üzeri ve parkende satılan ekmekler, boyutuna göre 50 ile 75 kuruş arasında satılıyor.
Bunlarından biri olan Muhammed Elğarb 3 yıl önce ailesi ile birlikte Suriye’nin Deyrizor bölgesinden kaçarak Kızıltepe’ye yerleşti.
İlçenin Yeni Mahallesi’nde çamurdan yaptığı fırında Suriye ekmeği üretmeye başlayan Muhammed Elğarb, geçimini bu şekilde sağlamaya çalışıyor.
İşlerinin iyi olduğunu ifade eden Elğarb, şunları söyledi:
“Bu işi dedelerimiz de yapıyordu. Bu bizim işimizdir. Şimdi buraya gelip çalışıyoruz. Elhamdülillah işimiz böyle iyidir. Kızıltepeliler de bizim ekmeğimize büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar Suriye ekmeğinin geç bayatladığını bunun için bu ekmeği tercih ettiklerini söylüyor. Biz de elimizden geldiğince vatandaşlara hizmet etmek için çalışıyoruz. Savaş son bulduğunda, huzur ortamı tekrar sağlandığında vatanıma döneceğim ve orada da yine ekmek yapacağım.”
Kızıltepeli vatandaşlar da Suriye ekmeğine rağbet göstermeye başladı. Vatandaşlar, Suriye ekmeğinin geç bayatladığını ifade ediyor.
Mardin’in Kızıltepe ilçesine yerleşen Suriyelilerin kendi ülkelerinde yaptığı işleri burada da devam ettiklerini aktaran vatandaşlardan Ramazan Uçar, “Suriye'de fırıncı olan insanlar burada da fırın işiyle uğraşıyorlar. Suriyeli insanların bu işleri yaparak kendi ailelerinin geçimini sağlıyorlar. Muhammed Elğarb kardeşimiz de bu işle uğraşıyor. İnsanlara yük olmadan, kendileri iş yaprak ayakta kalıyorlar. Genelde bu ekmekleri dönerciler, vatandaşlar ve esnaf alıyor. Geleneksel yemeklerde, çiğköfte ve pilav gibi yemeklerle birlikte tüketiliyor. Bir de bu ekmek geç bayatladığı için tercih ediliyor.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 428 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA