Karakter boyutu :
11 Temmuz 2023 Salı 09:36
Talep çok yapan yok! Yarım asırdır bu mesleği yapıyor
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan yorgancılığı yaşatmak için 53 yıldır mücadele veren yorgan ustası Ramazan Çakmak, geldiği Bitlis'te 7 yıldır yorgan dikiyor.
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan yorgancılığı yaşatmak için 53 yıldır mücadele veren yorgan ustası Ramazan Çakmak, geldiği Bitlis'te 7 yıldır yorgan dikiyor.
Kış aylarında sıcak tuttuğu ve sağlıklı olduğu için sıkça tercih edilen, halk arasında yoğun talep gören ve evlenecek kızların çeyizlerinin arasında vazgeçilmez olan yorganı yapan ustaların sayısı gün geçtikçe azalıyor.
Yorgancılık mesleği gün geçtikçe unutulurken, yorgana olan ilgi ise her geçen gün artıyor. Çırak bulamayan yorgancılar, çırak yetiştirmek için aradıkları desteği de bulamıyorlar.
Kış aylarının uzun ve çetin geçtiği Bitlis'te yorgana talep her geçen gün artıyor. Elyaf yorganın kışın üşütmesi yazın ise terletmesi nedeniyle yün yorgan büyük rağbet görüyor.
Yorgan ustasının kalmadığı Bitlis'e, Gaziantep'in Kilis ilçesinde gelerek 7 yıldır yorgancılık yapan usta Ramazan Çakmak, yeterli desteği bulamadığından dolayı memleketine dönme kararı aldı.
Yorgana rağbetin arttığını ama yapacak ustanın kalmadığından yakınan Çakmak, gençlere bu mesleği öğrenmeleri çağrısında bulundu.
"Mesleğe çırak olarak başladım"
53 yıldır bu mesleği yaptığını belirten Çakmak, "Maddi imkansızlıklar nedeniyle okul çıkışlarında bu mesleğe çırak olarak başladım. Kamuda çalıştığım dönemlerde de bu mesleğimi sürdürdü. Bu mesleği öldürmemeye çalıştık." dedi.
"7 yıldır Bitlis'te bu mesleği sürdürüyorum"
Yaklaşık 7 yıldır Bitlis'te bu mesleği yaptığını dile getiren Çakmak, "Burada bu mesleği sürdürecek çırak yetiştirmek çok istiyordum. Bugüne kadar hiç kimse gelip bu mesleği öğrenmek istemedi. Kilis'te her dükkanda en az 15 kalfa çalışır. Yer tahsisi için valilik ve belediyeye talepte bulundum. Halk eğitim merkezinde kurs açılması için de talepte bulundum. Fakat olumlu bir netice alamadım. Artık memlekete dönme kararı aldım." diye konuştu.
"Bu mesleklerin kaybolmaması için yeterli imkan tanınmıyor"
Üç saatte bir yorgan dikebildiğini, yorgancılık kolay bir meslek olmadığının altını çizen Çakmak, "Yünü açarken tozu insanları çok rahatsız ediyor. Bu mesleklerin kaybolmaması için yeterli imkan tanınmıyor. Bu meslek şu an bitme noktasında. Türkiye'de sayılı yorgan ustaları kaldı. El işi göz nuru. Bitlis'te bu mesleği öğrenmek için bayanlar soruyor ama erkekler sormuyor. Anlamış değilim. Gençler sabahtan akşama kadar kahve köşelerinde oturuyorlar ama bu mesleği öğrenmek istemiyorlar. Bu mesleğin ölmemesi için bürokratların sahip çıkmasını istiyorum.
"Helal kazanç için iğneyle kuyu kazıyoruz"
Her şey kendileri yaparsa bir çift kişilik bir yorganı 750, tek kişilik yorganı 650 TL'ye yaptığını, sadece yapım el emeğinin de 110 TL olduğunu dile getiren Çakmak, helal para kazanmak için sabahtan akşama kadar adeta iğneyle kuyu kazıdıklarını söyledi. (İLKHA)
Bu haber toplam 1119 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA