• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarihi Kalo Mezarlığının durumu içler acısı halde
16 Mayıs 2021 Pazar 10:36

Tarihi Kalo Mezarlığı'nın durumu içler acısı halde

Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan Kalo Mezarlığının içler acısı hali, mezarda yatanların yakınlarının tepkisine neden oldu.

Midyat’ta bulunan ve geçmişi Osmanlı dönemine dayanan tarihi Kalo Mezarlığı'nın bugünkü durumu içler acısı. Mezarlıkta yakınları bulunan vatandaşlar Mezarlık hakkında, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarının yapılmadığı belirtti.

Midyat Gölcük Mahallesinde içerisinde bulunan Kalo mezarlığı bakımsızlığı, kırık dökük mezar taşları, çevre düzeni eksikliği ve peyzajsızlığı nedeniyle tepki topluyor. Çevre düzeninin olmayışı ve mezarlığın çöplüğe dönmesine de mezarlarda yakınları bulunan vatandaşların tepkisini çekiyor. Vatandaşlar, yetkilerden bir an önce mezarlığın düzenlenmesini istediler.

Mardin Büyükşehir Belediyesinin sorumluk alanında bulunan kapısında kilit bulunmayan, isteyen herkesin rahatlıkla girebildiği tarihi mezarlıkta çoğu mezar taşı kırılmış veya yerinden sökülmüş durumda. Her yerinde çöp bulunan ve ateş yakılan mezarlıkta durum içler acısı. Çevrede yaşayanlar ve mezarlığın içler acısını halini görenler yetkililerin bir an önce adım atması gerektiğini ifade ediyor.

"TARİHİMİZE BÜYÜK BİR ACI VERİYORLAR" 

Midyat’ta yaşayan ve her gün mezarlığın önünden geçtiğini ifade eden Veysel Durmaz yetkililere çağrıda bulundu. Durmaz, "Mezarlıklar aslında insanlarla birlikte, hele Midyat gibi bir yerde, şehrin içinde olduğunda çok daha önem kazanıyor. Bunlar bizim tarihimizle birlikte korumamız gereken yerler. Bu olaylar sadece dini gözle değil, sosyolojik olarak insanın geçmişiyle olan bağını gösteren varlıklar. Bu yüzden mezarlıklara daha büyük özen göstermek durumundayız. Hangi dine ait olursa olsun, bu topraklarda yaşamış olan insanların varlığını ancak öyle hissedebiliyoruz. Belediyeler başta olmak üzere dikkat edilmesi gerekiyor. En çok da temizliğe dikkat edilmeli. Mezar taşlarına yapılan her türlü kötü muamele, bunları sökmeleri, kırmaları acı verici bir şey. Tarihimize büyük bir acı veriyorlar. Olması gereken bakım ve onarımın her ay düzenli şekilde belediyeler tarafından kontrol edilmesi, buraların aslında yaşayan yerler olduğunun dikkate alınmasıdır" şeklinde konuştu. 

4.jpeg

 

Bu haber toplam 504 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA