Karakter boyutu :
19 Ekim 2022 Çarşamba 08:10
Tarımda yeni kuraklık planı
Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğine bağlı oluşabilecek kuraklık için eylem planı hazırladı.
Buna göre; az su ile gelişebilecek arpa, buğday çeşitleri gelecek. Kuraklığa dayanıklı nohut, elma, kayısı, çok su tüketen mısıra alternatif olarak ise yulaf çeşitleri yetiştirilecek.
'Kuraklık Eylem Planı' hazırlayan Bakanlık, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki araştırma kuruluşlarıyla birçok alanda kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştiriyor.
Üretimi yapılan kuraklığa dayanıklı 30 ekmeklik buğday, 12 makarnalık buğday ve 19 arpa çeşidi bulunuyor.
Çok su tüketen ve 8-10 ton silaj elde edilen silajlık mısıra alternatif olabilecek silajlık yulaf ve tritikale (buğday ve çavdar melezi) geliştirme çalışmaları sonucunda, dekara 7 ton silaj elde edilebilen yulaf ve tritikale çeşitleri geliştirildi. Kuraklığa dayanıklı soya çeşitleri ve şekerpancarı geliştirilmesi de bekleniyor.
TİGEM'de 2022 yılında hasadı yapılan 826 bin dekar toplam buğday ve arpa tohumluk üretim alanının yüzde 42'si kuraklığa toleranslı buğday ve arpa çeşitlerinden oluşuyor. Kuraklığa dayanıklı meyve projeleri arasında ise kayısı, elma, fındık, zeytin, antepfıstığı bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, iklim değişikliği ve kuraklık meselesinin son yıllarda dünyanın en önemli gündem konularından biri olduğuna dikkati çekti.
Kuraklıktan dolayı üretim miktarlarında bütün dünyada maalesef dikkat çekici düşmeler yaşanabildiğini belirten Kirişci, bu durumun da gıda üretimini ve arzını sürdürülebilir yöntemlerle ele almayı çok kritik bir mesele haline getirdiğini vurguladı.
Kirişci, bunun için tarımsal üretim kaynaklarının verimliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayacak her türlü tedbiri almak zorunda olduklarının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu konuda gelecek nesillere karşı sorumluluğumuz vardır. O yüzden, ilkim değişikliğine karşı gıda güvenliğini sağlayacak tedbirler almak stratejik önceliklerimiz arasına girmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak konuyu sürdürülebilirlik perspektifinden bütün boyutlarıyla ele alıyor ve çalışmalarımızı güncel veriler ışığında şekillendiriyoruz.
Toprak, su ve genetik kaynaklarımızın korunması, verimliliğin artırılması ve üretim alanlarında su potansiyeline uygun ürün desenlerinin oluşturulması bu konudaki çalışmalarımızın ana çerçevesini oluşturmaktadır. Kuraklığa dayanıklı türlerin geliştirilmesi bu çerçevede yürüttüğümüz en kritik konulardan biri. Bununla ilgili Ar-Ge çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Islah ve kuraklık çalışmaları devam ettiği sürece de konuyla ilgili çalışma yapan tüm Enstitülerimizce daha iyi çeşitler ülkemize kazandırılacaktır." (İLKHA)
Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA