• Mardin19 °C
  • Diyarbakır13 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TOKİ sakinleri yapılan zamları protesto etti.
04 Eylül 2019 Çarşamba 11:36

TOKİ sakinleri yapılan zamları protesto etti.

TOKİ bünyesindeki yaklaşık bin 800 ailenin ikamet ettiği sosyal konut sakinleri, aidat ve ortak gider zamlarına tepki göstererek yolu kapattılar.
Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan TOKİ bünyesindeki yaklaşık bin 800 ailenin ikamet ettiği sosyal konutlarda, son zamanlarda yapılan aidat ve ortak gider zamları vatandaşları çileden çıkardı. Artan aidatlara tepki gösteren aileler akşam vakti bir araya gelerek yapılan zamları protesto etti.
 
Çoğunlukla düşük gelirli ailelerin ikamet ettiği TOKİ bünyesindeki sosyal konutlar sitesi sakinleri, daha önceleri aylık 25 lira aidat öderken art arda yapılan zamlara para yetiştiremediklerini belirttiler.
 
Site sakinleri adına konuşan Ramazan Pekdemir, son yapılan zamanlarla aidatlar konusundaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
 
Pekdemir, “Burada olan arkadaşlarımızın sözcüsü olarak konuşuyorum.  Ben 2018 yılında 25 lira aidat ödüyordum. Birkaç ay önce 40 lira yaptılar. Şuanda 60 lira yaptılar. Bu zamları neye göre yapıyorlar. Ben asgari ücretli çalışıyorum. Asgari ücrete yüzde 4 zam yapılıyor. Aidatlara yüzde 60 zam yapılıyor. Buradaki insanlar mağdurdur ve bizim halkımızdır, vatandaşlarımızdır. Burayı devlet yaptı. Ayda 100 lira kira parası veriyoruz. Elektrik ve doğalgaz parası bizden alındı. Çevre düzenlemesi yok, elektrik lambası yanmıyor. Buradaki arsaları herkes kendine pay edinmiş. Evlerin kullanım şekilleri iyi değil.” dedi.
 
“Kimse bizimle konuşmuyor, derdimize derman olmuyor”
 
Site bölgesinin bakımsız olduğuna dikkat çeken Pekdemir, “Burada her türlü hayvan besliyorlar. Bunları tek tek tespit etsinler. Onlara öncü de olurum. Buranın muhtarı, valisi ve kaymakamı var. Burada kimse sahipsiz değil. Bu işin bir yasası ve prosedürü var, ona göre buraya yerleştik. Biz burada büyük bir aileyiz. Buradaki insanlar mazlumdur. Bu insanlara yazıktır. Kimse bizimle konuşmuyor, derdimize derman olmuyor.” ifadelerini kullandı.
 
Yetkililere seslenen Pekdemir, “Buradan Diyarbakır Valiliği’ne, Belediye Başkanlığı’na, DEDAŞ’a, DİSKİ’ye seslenmek istiyorum. Elektriklerimiz ve sularımız kesiliyor. Valilikten sesimizi duymasını ve gereğini yapmasını istiyoruz. Yetkililerin bizzat gelip kendi gözleriyle görmelerini istiyoruz. Emniyet yetkililerimiz, valimiz, kaymakamımız, belediye başkanımız ve muhtarımız soruna el atarlarsa bu sorun çözülür.” şeklinde konuştu.
 
Burada daha önce 25 Lira aidat ödediklerini belirten İhsan Çindemir, “Sonra 40 lira yaptılar, şimdi de 60 lira yapacaklarını söylüyorlar. Herkes bunu ödeyemiyor. Benim ayağım sakattır. Sosyal Yardımlaşma Kurumu’nun amacı fakirlere yardım yapmaktır.” diye belirtti.
 
“Verilen vaatler yerine getirilmiyor”
 
Verilen vaatlerin yerine getirilmediğine tepki gösteren Hatice Eraslan, “2005 yılından bu yana burada ikamet ediyorum. Bu evi ilk aldığımda 100 lira bizlerden para istendi. Çevre düzenlemesinin yapılacağı söylendi, fakat herhangi bir düzenleme yok. Sözleşmede kiraya verilemeyeceği ve satılamayacağı belirtilmesine rağmen 15 günde bir evler satılıyor, kötü niyetli insanlara kiraya veriliyor. ”dedi.
 
Yetkililerin kendileri ile ilgilenmediklerini, kurumlar arası yönlendirmeler yapıldığına değinen Eraslan, “Valiliğe gittiğimizde sosyal hizmetlere yönlendiriyorlar. Sosyal hizmetler de bizleri valiliğe yönlendiriyor. Valiye sesleniyoruz: Bizler çevre düzenlemesi istiyoruz, mağduruz, eşlerimiz çalışmıyor. Fakir ailelerden kira parasını 1,5 senedir ödeyemeyenler var. Kendi ailemizi zar zor geçindiriyoruz. Bunu da boğazımızdan keserek 25 lira aidat veriyoruz. Fakat 1 sene içerisinde 3 kez aidatımız arttırıldı. Elektrik ve su faturalarımız kabarık geliyor. Asgari ücretle geçinen bir insan bunları nasıl verebilir ki? Vali bey sesimizi duysun, bu soruna bir çözüm bulsun.” dedi.
 
Taleplerinin yerine getirilmediği için, kitlesel tepkilerle seslerini duyurmak mecburiyetinde kaldıklarına dikkat çeken Eraslan, “Daha önce şehir içi servisleri 2,5 yıl boyunca buraya gelmedi. Bizler yürüyüş yaparak caddeyi kapattık, araba geldi. Camimiz yoktu, kendi imkânlarımız ile yaptık. Pazarımız halen yok. Genci yaşlısıyla 1 saatlik yol gidiyor, ihtiyaçlarımızı alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Bu bölgede ikamet edenlerin genel olarak düşük gelirli aileler olduğunu hatırlatan Mehmet Arıslı, “Bizler kapıcıları istemiyoruz, aidatları ödeyemiyoruz. Şu anda evlerinde aç-susuz olan ailelerimiz var. Maddi imkânsızlıklardan dolayı çocuklarını okula gönderemeyen ailelerimiz dahi var. Sözleşmede belirtilen 130 liradan fazla ödeyemiyorum. 1+1’de oturan ailelerimiz de 125 liradan fazla ödeme imkânları yok.” şeklinde konuştu.
 
“Devletimiz bizi buraya bıraktı ve unuttu”
 
Arıslı, “DiMTAŞ denilen şirketin 400 bin lira borcu var. Bu parayı bizden çıkarmayı düşünüyor. Her bir kapıcı parasını 60 lira yaparak, bu parayı bizden almaya çalışıyorlar. Bizlerden 200 lira da ayrıca para isteniyor, bu parayı ödeyemiyorum. Şirketin borcu varsa onlara aittir.” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Yetkililerin buraya sahip çıkmasını, gerekli çevre düzenlemesini yapmaları gerektiğini söyleyen Arıslı, devletin kendilerini buraya bırakarak unuttuğunu belirtti. (İLKHA)
Bu haber toplam 270 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA