Karakter boyutu :
14 Kasım 2020 Cumartesi 06:41
Türkiye'de benzeri nadir bulunan bir kilometrelik viyadük köprüde çalışmalar sürüyor
Bitlis-Baykan Karayolu üzerinde bulunan ve her yıl kış aylarında heyelan nedeniyle geçişi zor olan bölgede inşa edilen ve uzunluğu yaklaşık bir kilometre olan çelik köprü bölgede ilk, Türkiye'de ise nadir uygulanan projelerden biri olacak.
Bitlis-Diyarbakır yolunun 40'ncı kilometresinde önceki yıllarda ihale edilen ve 12 ayak üzerine inşa edilecek çelik köprünün 2022 yılında tamamlanması hedefleniyor. İtme-Sürme tekniği kullanılan köprünün inşaatında 80 personel görev yapıyor. 900 metre uzunluğundaki köprünün parçaları oluşturulan atölyede kaynaklanarak, belirli dönemlerde de ayaklar üzerine oturtuluyor.
Heyelanın olduğu bölgede inşa edilen köprünün tamamlamasıyla birlikte, Bitlis-Diyarbakır yolunda sürücülere nefes aldıracak.
Firmanın Harita Mühendisi Ömer Kara, projenin tamamlanmasıyla birlikte yolun heyelanlı bölgeden kurtarılacağını belirtti.
Kara, "Projemiz, Türkiye'nin dışında dünyada çalışma tarzı olarak tek projedir. Toplamda 12 ayağımız var. Bir ile 8 arasında eksi üç meyille aşağı iniyor. 8 ile 12 arasında ile binde beş eğimle gelen bir projedir. Yine bölgede yapılan tek proje olmasının amacı heyelanlı bölgenin dere üzerinden geçişin verilmesini öngörüyoruz. Bu bağlamda bölge için önemli bir proje olduğundan dolayı 2015 yılında ihalesi yapıldı ve 2016'da başlanılan bir projedir. Öncelikle bu köprüyolun en önemli faydası heyelanlı bölgeden kurtaracak. Daha konforlu bir ulaşım sağlanırken; Bitlis, Baykan, Batman ve Diyarbakır illerine ulaşım daha hızlı bir şekilde sağlanacak." dedi.
Projenin 2022'de tamamlanması hedefleniyor
Bölgede böyle bir köprünün olmadığını belirten Şantiye Şefi Ömer Gökhan Karaman, hedeflerinin belirlenen tarihte köprüyü tamamlamak olduğunu söyledi.
Karaman, proje hakkında şu bilgileri verdi:
Projemiz 900 metre uzunluğundan oluşan çelikten viyadük köprüsüdür. Bitlis-Baykan yolu üzerinde bulunan heyelanlı bölgeyi geçmek için tamamen çelik yapıdan oluşan bir köprüdür. Bölgede eşi ve benzeri olmayan, Türkiye'deki nadir köprülerden biri olacak. Şu an bulunduğumuz bölge karayolu üzerinden geçişi zor olan heyelanlı bir bölgedir. Yapılacak bu çelik köprü bölge için önemli bir köprü olacaktır. Köprümüz 12 ayaktan oluşuyor. Bacak açıklıkları ise 80 metreye yakındır. En yüksek köprü ayağımız ise 54 metredir. Bu açıklığı geçebilmek için tamamen buraya özel bir teknik kullanılıyor. İtme-sürme tekniği ile kaynak edilen köprü ayakların üzerine doğru kaydırılarak ilerliyor. Şu anda 80 personelimizle köprü inşaatımız devam ediyor. Proje 2022'de tamamlanması hedefleniyor. Çalışmalarımızı ara vermeden yapıyoruz. Hedeflenen zamanda köprüyü bitireceğiz.
(İLKHA)
Bu haber toplam 468 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA