Karakter boyutu :
11 Kasım 2022 Cuma 07:39
Ziraat Mühendisi Öztürk: Fidan ve meyve ağaçları dikimi için en uygun dönemdeyiz
Yeşil alanlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Fırat Öztürk, fidan ve meyve ağaçları dikimi için en uygun dönemin kasım ve nisan ayları arasında olduğunu belirtti.
Yeşil alanlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Fırat Öztürk, fidan ve meyve ağaçları dikimi için en uygun dönemin kasım ve nisan ayları arasında olduğunu belirtti.
Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Bursa'da fidan ve süs çiçeği satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor.
Gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları rağbet görüyor.
Süs, elma, ayva, portakal, nar, ceviz ve gölgelik ağaç fidanlarına halk yoğun ilgi gösteriyor.
İLKHA'ya konuşan Ziraat Mühendisi Fırat Öztürk, içinde bulundukları ayın fidan dikme zamanı olduğunu söyleyerek, en uygun dönemin olduğunu belirtti.
“Bölgeye göre farklılık gösteriyor”
Ağaçların iki dönemde dikildiğini söyleyen Öztürk, "Ağaçlar iki dönemde dikilir. Birisi açık köklü dönem birisi de ambalajlı olarak dikilen dönemdir. Ambalajlı olan ağaçlarda on iki ayda da dikim yapılabilir. Açık köklü fidanlarda kasım ile nisan arasında dikim yapılır. Hedef ağaçların yaprağını döküyor olması başlangıç olur. Ağaçların uyanmasına başladığı dönem de sonuç olur. Ağaçlar en son o zamana kadar dikilebilir. Bu da bölgeye göre farklılık gösteriyor." dedi.
“Bakım için yaz dönemini beklemek gerekiyor”
Dikim esnasında öncelikle aşılı ağaçlarda, aşının toprağın üzerinde olması gerektiğini belirten Öztürk, "Çukurlarıın altmış santimetre deriliğinde altmış santimetre genişliğinde açılması gerekiyor. Altına toprak ve gübre tabanına konuyor, arkasına bitki açık köklü olarak yerleştiriliyor, aşının yukarda kalması ve aşı bölgesinin de güneye gelmesi gerekiyor. Bunlar uygulandıktan sonra üzeri toprakla kapatılıp her birine 15-20 litre can suyu verilip sonraki bakım için yaz dönemini beklemek gerekiyor." diye belirtti.
“İki dönem ağaçlar aşılanır”
Ağaçların iki dönemde aşılandığını ifade eden Öztürk, "Birisi kalem aşısı dediğimiz aşı dönemidir. Bu aşı ilkbaharda yapılır. Ağaçlar uyanmaya başlamadan önce kalemle alınır ve bekletilir ve ağaçlar uyanmaya başladığında aşılama yapılır. İkinci dönemde de göz aşıları vardır. Gelişme dönemi içerisinde yaz sonu başlar. Sonbahar sonuna kadar devam eder." dedi.
Genelde meyvesini değiştirmek istedikleri ağaçların aşılandığına dikkati çeken Öztürk, "Anaçlar genelde yabani olarak alınır, tohumdan çıkartılır, tohumdan fideler elde edilir, o fideler aşılanır ve aşıda her bitki kendi türü üzerine aşılanır. Yumuşak çekirdekliler elma, armut, ayva ve muşmula birbirlerinin üzerine aşılanır. Vişne, kiraz bunlar birbirlerine aşılanır. Diğer sert çekirdekli grubunda da vişne, kiraz kendi üzerine aşılandığı gibi kayısı erik ve şeftali de kendi üzerlerinde aşılanır. Asıl istediğimiz anaç, bölgeye göre farklılık gösteriyor. Kurak bölgeler için farklı anaçlar kullanılıyor. Sulak bölgeler içinde farklı anaçlar kullanılıyor." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 245 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA