Karakter boyutu :
04 Ağustos 2023 Cuma 08:26
ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Yılmaz: İşin ehli olmayanlar zirai ilaç tavsiyesinde bulunmasın
Merdiven altı zirai bayiliklerin tarım arazilerinde ilaç tavsiyesinde bulunarak üretim düşüklüğüne ve üreticiye ciddi zarar verdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, ziraat mühendisleri dışında başka meslek
Merdiven altı zirai bayiliklerin tarım arazilerinde ilaç tavsiyesinde bulunarak üretim düşüklüğüne ve üreticiye ciddi zarar verdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, ziraat mühendisleri dışında başka mesleki grupların zirai ilaç tavsiyesinde bulunmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.
Üreticiler, artan maliyetlerden dolayı girdi maliyetini azaltmak ve zarar etmemek için bilinçsiz bir şekilde sahte ve merdiven altı zirai ilaçlara yönelmiş durumda. İşin ehli olmayanların zirai ilaç tavsiyesinde bulunması hem üretilen ürüne hem de üreticiye ciddi manada zarar veriyor.
Resmi zirai ilaç bayileri dışında başka yerden zirai ilaç alınmaması gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, merdiven altı ve sahte zira ilaçların yaygınlaştığını söyledi.
Konu ile ilgili İLKHA'ya konuşan Yılmaz, denetimlerin yetersiz olduğunu ve de yapılan denetimlerin bürokraside sorun yaşandığını ifade etti.
"Şanlıurfa GAP'ın kalbidir"
Yılmaz, "Urfa bir tarım kentidir. Türkiye'nin ciddi oranda tarım ihtiyacını karşılıyor. Tabiri yerinde ise GAP'ın kalbidir. Urfa'da gübre, zirai ilaç olsun tarım girdileri çok kullanılıyor. Üreticiler son yıllarda teknik ve bilgide kaliteli zirai ilaca ulaşılamıyor. Bunun temel nedeni son yıllarda artan kurlar, enflasyon ve en son mazota getirilen ÖTV girdi maliyetlerini oransal olarak ciddi manada artırıyor. Zirai ilacı da etkiliyor." dedi.
"Ziraat mühendisliği dışında diğer mesleki gruplar alanımıza müdahil oluyor"
Ziraat mühendisliğinin itibarının son dönemlerde azaldığını dile getiren Yılmaz, "Bu son dönemlerde, genellikle son 20 yılda ziraat mühendisliğinin itibarı ve değeri maalesef kalmamıştır. Bunun da teknik nedeni ziraat mühendisliği dışında diğer mesleki gruplar alanımıza müdahil oluyor. Resmi ruhsatlı bayii Urfa'da yanılmıyorsam il ve ilçede olmak üzere 400'e yakın zirai ilaç bayisi var. Bir o kadar da ruhsatsız, kaçak bayii mevcuttur. Bu konuda denetimler yeterli olmuyor. Denetimi yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüğündeki meslektaşlarımız denetim yaptığında maalesef bürokrasiye takılıyor. Yaptırım olarak cezalar uygulandığında cezalar siliniyor. Bu da bir nevi bu işi ruhsatsız yapanları cesaretlendiriyor ve tekrar yönelme oluyor. Köylerde çerçi seyyar şeklinde tarım ilaçları satıyor." şeklinde konuştu.
"Ziraat mühendisi dışında ilkokul, ortaokul, lise mezunu olanlar şu an zirai ilaç bayisi açmış"
Ziraat mühendisi olmayanların zirai ilaç sattığını ve ilaç önerisinde bulunduğunu belirten Yılmaz, "Zirai ilaç, diğer sağlık alanlarında olduğu gibi zirai ilaçları da ziraat mühendisi dışında kimsenin tavsiye etmemesi gerekiyor. Teknikte ve arazide reçetesini üreticiye tasviye ettiğinde, hastalığın zararlı veya yabancı olduğu ziraat mühendisi kontrolünde olmalı. Ziraat mühendisi dışında ilkokul, ortaokul, lise mezunu olanlar şu an zirai ilaç bayisi açmış. Ya belge kiralanmış ya da kaçak bayii konumundadır. Günde tonlarca ilaç, gübre satıyor. Araziye çıkıp hastalıklarla ilgili ilaç tavsiyesinde bulunuyor. Bu da üretimi ciddi manada etkiliyor. Hem üretim düşüklüğü oluyor hem de üreticiye ciddi zarar veriyor. Ekonomik olarak da ciddi sıkıntılar oluşturuyor." diye konuştu.
"Yeteri kadar caydırıcı cezalar verilmiyor"
Ziraat mühendisi dışında başka meslek gruplarından zirai ilaç tavsiyesi alınmaması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, "Ziraat mühendisi dışında başka mesleki gruplar, başka işle uğraşanlar kesinlikle zirai ilaç tavsiyesinde bulunmamalı. Mesleğimiz dışında başka meslek grupları dâhil edilmemeli. Bu konuda kanunlarımız mevcut durumda ama kanuni olarak uygulanmıyor. Yeteri kadar caydırıcı cezalar verilmiyor. Bu da ne yazık ki ziraat mühendisliği dışındaki farklı alanlarda olanlar da mesleğimize yöneliyor." ifadelerini kullandı.
"Ek destekler verilse üretici zaten orijinal ilaç kullanılır"
Yılmaz, üreticilerin bilgisiz bir şekilde girdi maliyetlerini azaltmak için ucuz ve kalitesiz zirai ilaç aldığını ifade ederek şunları söyledi:
"Orijinal ilaç ile sahte ya da merdiven altı ilaçların arasında yüzde 40-50 bandında fiyat farkı oluyor. Bu da üreticiye cazip geliyor. Üretici de bu konuda bilgisiz olduğu için alıyor. Girdi maliyetini azaltmak, zarar etmemek için alıyor. Ürünleri de para etmediğinden dolayı ister istemez yöneliyor. Bakanlığın desteklemeleri güncellenip ek destekler verilse üretici zaten orijinal ilaç kullanılır." (İLKHA)
Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA