Karakter boyutu :
19 Mart 2020 Perşembe 12:06
Eğitimciler uzaktan eğitim yerine interaktif eğitimi öneriyor.
Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, Corona virüs salgını tedbirleri kapsamında okulların tatil edilmesinin ardından 23 Mart'tan itibaren öğrenciler için başlayacak uzaktan eğitim için her öğrencinin şartının eşit olmadığına dikkat çekti.
Corona virüsü tedbirleri kapsamında okullarda eğitim-öğretime ara verilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Mart itibariyle bir hafta uzaktan eğitim yapılacağını açıklamıştı. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) aracılığıyla gerçekleşecek uzaktan eğitim süreci, bakanlık tarafından koordine edilecek.
23 Mart Pazartesi günü itibariyle başlayacak uzaktan eğitimin nasıl yapılacağını öğrenci ve veliler merak ederken, sürekli öğrenim için sık kullanılan bir yöntem olmayan uzaktan eğitime ilişkin de alt yapının yeterli olup olmadığı da merak konusu oldu.
Konu ile ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, her öğrencinin evinde bilgisayar, tablet ve internet olmadığından dolayı uzaktan eğitimin her öğrenci için eşit olmayacağını ve dezavantajlı öğrencilere yönelik bir planlama yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Uzaktan eğitim verecek televizyon kanallarının artırılması gerektiğini belirten Gök, öğrencilere daha çok limitli internet ve tablet gibi desteklerin verilmesi gerektiğini, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara ulaşılıp fırsat eşitliğinin mutlaka sağlanması gerektiğini ifade etti.
"Uzaktan eğitim yerine öğretmen ve öğrencilerin bağlantılarını sağlayacak interaktif eğitim daha iyi"
Uzaktan eğitim yerine öğretmen ve öğrencilerin bir şekilde bağlantılarının sağlayacak bir sistemin tüm öğrenciler için daha sağlıklı ve kaliteli uygulamanın interaktif eğitim olduğunu ifade eden Gök, örgün eğitimin en önemli özelliğinin çocuklarla karşılıklı yapılan yüz yüze eğitim olduğunu ve uzaktan eğitim sisteminin yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağını ifade etti.
"Türkiye olarak şu an süreç iyi yönetiliyor"
Bütün dünyayı kasıp kavuran bir tehlike ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Gök, "Corona virüs hadisesi ülkemize de gelmiş durumda. Şu an karantinada olanlar ve testi devam edenler var. Virüs muhtemelen de artacak. Türkiye olarak virüse hazırlıklı olduğumuzu görüyorum. Yetkilileri de buradan tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Alınan tedbirlerden, uygulanan önlemlerden veya uygulamalardan, gerçekten virüse bir hazırlık yapıldığı görülüyor ve şu ana kadar da başarılı gidiyor. Ülke olarak şu an bu süreci iyi yönetiyoruz." dedi.
"Her şeye rağmen uzaktan eğitim kesinlikle yüz yüze eğitimin yerini alamaz"
16 Marttan itibaren okulların tedbir amaçlı tatil edildiğini hatırlatan Gök, "Geldiğimiz noktada virüsün özellikle yayılmaması noktasında okullar tatil edildi, tedbirler alındı, uzaktan eğitime geçilecek ve bu tatil belki devam edecek. İlerleyen süreçte ne tür önlemler ve tedbirler alınacak bilemiyoruz. Ama bu geldiğimiz noktada uzaktan eğitime geçileceği bakanlık tarafından ifade edildi. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemimiz var. EBA üzerinden uzaktan eğitimin yapılacağı ifade ediliyor. Aldığı tedbirlerinden dolayı Milli Eğitim Bakanımızı gerçekten tebrik ediyorum. EBA'da gerçekten alt yapısı hazırlanmış bir sistem söz konusu. Her şeye rağmen uzaktan eğitim kesinlikle yüz yüze eğitimin yerini alamaz." ifadelerini kullandı.
"Uzaktan eğitim interaktif eğitime dönüştürülürse daha iyi olur"
Eğitimde esas olanın interaktif eğitim olduğunu belirten Gök, "Tek başına çocuğun video izlemesi ve televizyon izler gibi ders izlemesi değil interaktif derse dönüştürülebilirse çok daha faydalı olur. Yani öğretmen ve öğrenci diyalog halinde olabilecek bir sistem geliştirilebilir. 15-20 kişilik öğrenci grupları kameranın karşısında karşılarında da öğretmen oturup interaktif bir şekilde dersi anlatıp öğrencilerin sorular sorup cevaplar alabilecekleri bir sistem geliştirilebilirse, en güzeli bu olur. İleriye yönelik olarak da bu sistemin mutlaka geliştirilmesi gerekiyor. Uzaktan eğitim sadece televizyon ve video izleyerek öğrenciye eğitim verilmeye çalışılırsa bunun çok faydalı olabileceğini düşünmüyorum. Hiç yoktan tabi ki de iyi ama uzaktan eğitimin interaktif bir eğitim sistemine dönüştürülmesi için çalışmalar yapılırsa daha faydalı olur." şeklinde konuştu.
"Uzaktan eğitimde başarı için ailelere de büyük görev düşüyor"
Okullara zorunlu olarak ara verildiği bu dönemde, uygulanan uzaktan eğitim programlarının da etkili olması için ebeveynlerinde sorumlulukları olduğunu hatırlatan Gök, "Mevcut durumda da en büyük sorumluluk ailelere düşüyor. Çünkü evde çocuğunun bu videoları izleyip izlemediğinin takibini aile yapacaktır. Dolayısıyla bu konuda velilerimizi uyarmak istiyorum. Şu anda tatil değil. Çocuklarımızın eğitiminin bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Yani tatil moduna girilip de çocukların eğitimi ihmal edilmemelidir. Çocukları özellikle çarşı pazarda dolaştırmamak lazım. Çocukların da ailelerin de şu an evde kalması gerekiyor. Bu hastalığın yayılmaması ve Corona virüsün insanlar üzerinde etkili olmaması için mümkün mertebe şu an sokağa çıkılmaması gerekiyor. Çocukların da dolayısıyla bir tatil modunda olmayıp okul devam ediyor gibi ders modunda olması ve evde ders çalışması gerekiyor. Bu durumu da ailelerin takip etmesi gerekiyor." diye konuştu.
"Dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara ulaşılıp fırsat eşitliğinin mutlaka sağlanması gerekiyor"
Uzaktan eğitim hususunda teknolojik ve maddi olanaklara sahip olmayan dezevantajlı öğrencilerin de varlığına dikkat çeken Gök, şunları söyledi:
"3 GB internetin yeterli olabileceğini düşünmüyorum. Ücretsiz verilen bu internetin sadece EBA'da kullanılabilecek olması olumlu. Çünkü bu şart olmasaydı, çocuk zaten ücretsiz verilen interneti oyun ile 3 saatte bitirirdi. EBA'da kullanılacak 3 GB internet iyi ama yetmeyecektir. Bu arada bakanlığın şunu da düşünmesi gerekiyor: Fırsat eşitliği anlamında evinde şu an interneti olmayan, hatta bilgisayar ve hayatında hiç akıllı telefon görmemiş olan aileler, çocuklarımız var. Bu aile ve çocukların da durumunu mutlaka göz önünde bulundurmak lazım. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa onun yapılması lazım. Bu dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara ulaşıp fırsat eşitliğinin mutlaka sağlanması gerekiyor." (İLKHA)
Bu haber toplam 1180 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA