Karakter boyutu :
07 Haziran 2022 Salı 09:17
Geleceğin denizcileri bu okulda yetişiyor
Bitlis'in Tatvan ilçesinde eğitim öğretim veren ve 2013 yılında kurulan Seydi Reis Denizcilik Lisesi öğrencileri, uzun yıllar denizlerde ve göllerde hizmet vererek atıl duruma gelen teknede eğitim görüyor. Geleceğin denizcileri bu lisede yetişiyor.
Daha önce Marmara Denizi, akabinde Van Gölü’nde uzun yıllar hizmet verdikten sonra ekonomik ömrünü tamamlayan tekne, Tatvan Feribot İşletme Müdürlüğü tarafından Tatvan Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Bölümüne hibe edildi.
Tekneyi kuyumcu titizliğiyle onaran öğrenciler, teknede gördükleri uygulamalı eğitimle geleceğin denizcileri olmanın hayallerini kuruyor.
Okulun bahçesine getirilerek onarılan 25 ton ağırlığı, 15 metre uzunluğu ve 4 metre genişliğindeki teknede, geleceğin denizcileri yetişiyor.
2013 yılında denizcilik bölümünün açıldığı okulda okuyan 152 öğrenci, uzun yol kaptanı olarak okyanuslara açılmanın hayalini kuruyor. Okulda kurulan simülatör odalarında adeta denizdeymiş gibi gördükleri eğitim, okulun bahçesine konulan tekneyle uygulamalı olarak sürdürülüyor.
Okulun denizcilik bölümünün eğitimiyle ilgili İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, mesleki eğitimde son 5 yılda Bakanlığın büyük atılımlar yaptığını söyledi.
2013 yılında otelcilik turizm ve denizcilik diye 2 ayrı lisenin kurulduğu okulda 407öğrenci, 33 öğretmen ve 4 idarecinin görev yaptığını belirten Korkmaz, 152 öğrencinin denizcilik bölümünde eğitim aldığını ifade etti.
Atıl durumdaki tekne öğrencilerin elinde hayat buldu
Atıl durumdayken okulun bahçesine getirilen teknenin öğrenciler için uygulamalı eğitim amaçlı kullanıldığını belirten Korkmaz, “Okulumuzun bahçesinde, önce İstanbul, daha sonra Van Gölü üzerinde uzun zaman hizmet eden bir teknemiz var. Kendi kaderine terkedilen bu tekneyi 2 yıl önce arkadaşlarımız alıp, okulun bahçesine getirdiler. Öğretmen ve öğrencilerimiz, büyük bir emekle, santim santim kazıyarak, zımparasını yaparak, çürük yerlerini yeniden kaynak yaparak, boyayarak ortaya harika bir tekne çıkardılar.” dedi.
Küçük teknede geleceğin denizcileri yetişiyor
Okulun denizcilik bölümünde alınan eğitime değinen Korkmaz, şunları söyledi:
“Simülasyon odalarımız var. Çocuklarımız o odalarda, denizde ne yapacaklarını birebir görüyorlar. Ama bu teknede canlısını görüyoruz. Artık sanal alemden canlı aleme dönüyoruz. Burada makine bölümü nedir, güverte nedir, gemi nedir, nerede nasıl kullanılır, bunun elektrik ve mekanik arızası olunca ne olur, bu arızalar nelerdir? Anlayacağınız uygulama alanımız. Birçok denizcilik lisesinde böyle bir nimet yok. Bu gemi uygulama için hayati öneme sahip. Burada okuyan 152 öğrencimiz, denizciliğin her türlü müfredatını görüyorlar. Teknik biriminden tutun gemi kullanmasına kadar, gemilerdeki arızaları gidermesine kadar, geminin çeşitli bölümlerinde çalışabilecek düzeydeler. Bu çocukları bir gemiye bindirdiğimiz zaman hem yemeklerini yapabilecek hem gemi yürütebilecek ham geminin teknik arızalarını giderebilecek kapasitede öğrencilerimiz var. Buradan mezun olan çocuklar iyi bir denizci olacağını düşünüyoruz.”
Okyanuslarda kaptan olmanın hayalini kuruyorlar
Okulda mezun olacak öğrencilerin yatlarda ve teknelerde rahatlıkla çalışabilecek düzeye geleceklerinin hatırlatan Korkmaz, denizcilik üniversitesinin ilgili bölümü okunduktan sonra da uzun yol kaptanı olarak görev yapabileceklerinin altını çizdi.
Korkmaz, “Doğu ve güneydoğuda Van ve Tatvan olmak üzere 2 denizcilik okulu var. Denizcilik deyince aklımızda türküleriyle, horonlarıyla Karadeniz canlanır. Onun öyle olmadığını, sudan istifade etmenin gerektiğini, bu çocukların ileride önleri açma adına bu tür imkanları seferber etmenin çok önemli olduğunu beraber yaşıyoruz. İleriki aşamada çocuklarımız görecek ki bu lisemiz kendi hayatlarında bir dönüm noktası olacak. Ekmeklerini rahat kazanacak, müreffeh bir hayatları olacak. Bu liseyi bitirdikten sonra öğrencilerimiz yatlarda ve teknelerde rahat çalışabiliyor. Ancak denizcilik üniversitesinin ilgili bölümü okunduktan sonra uzun yol kaptanı olurlar.” diye konuştu.
“Okuyup uzun yol kaptanı olmak istiyorum”
Atıl durumdayken onardıkları teknede aldığı uygulamalı eğitimle uzun yol kaptanı olmanın hayalini kurduğunu belirten öğrencilerden Melik Önder, “Yüzmeyi sevdiğim için böyle bir okulu tercih ettim. Burada raspa, yüzme, suya atlama, simülatör derslerimiz var, gemi boyuyoruz. Burada bulunan tekne kullanılmamaktaydı. Buraya gelince korozyona uğramıştı. Buraya getirildikten sonra önce çekiç vurduk, raspa makinesiyle düzelttik, boyasını vurup, gördüğünüz bu hale getirdik. Denizcilik bölümü disiplinli bir iş, burayı tercih edilmesini öneririm. Buradan mezun olduktan sonra İstanbul’da üniversitesini de okuyup, uzun yol kaptanı olmak istiyorum.” dedi.
“Zoru başarıp gemi kaptanı olmak istiyorum”
Zoru başararak gemi kaptanı olmanın hayalini kurduğunu belirten öğrencilerden Derya İtem ise şunları söyledi:
“Bu okul tercihlerim arasında yoktu. Denizcilik bölümüyle ilgili bir bilgim de yoktu. Okulun sayfasında araştırma yapınca ilgimi çekti. Bir bayan için belki zor ama imkânsız değil. Zoru başarabilirim diyerek bu okulu tercih ettim. Denizcilik alanında çok bilgi sahibi oldum. Gemide nasıl çalışılır? Geminin disiplini, büyüklere ve küçüklere nasıl davranılması gerektiğini, gemide boya yapmayı, gemi sürmeyi, dümeni nasıl kullanacağımızın hepsini öğrendim. Bundan sonraki hedefim, İstanbul’da okuyup, gemi kaptanı olmak. Bu yaz aylarında staj yapacağım. Daha çok bilgi sahibi olacağım. Burada uygulamalı öğreniyoruz. Stajda daha ayrıntılı öğreneceğim. Belki erkeklerin yaptığı iştir zorlanırsın diyenler olabilir. İnsan hayatta zoru başarmak için mücadele ediyor. Kendime güveniyorum, yapabileceğimi düşünüyorum.” (İLKHA)
Bu haber toplam 547 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA