• Mardin19 °C
  • Diyarbakır14 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Teknoloji kullanımı çocuklarda dil gelişimini nasıl etkiliyor?
23 Ocak 2023 Pazartesi 08:09

Teknoloji kullanımı çocuklarda dil gelişimini nasıl etkiliyor?

Teknolojinin çocuk dil gelişimi üzerindeki etkileri hakkında konuşan Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Eda Esma Çot, özellikle 0-3 yaş dil ve beyin gelişiminin çok hızlı olduğu bir dönemde çocukların çok fazla etkileşime ihtiyacı olduğunu belirtti.
Teknolojinin çocuk dil gelişimi üzerindeki etkileri hakkında konuşan Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Eda Esma Çot, özellikle 0-3 yaş dil ve beyin gelişiminin çok hızlı olduğu bir dönemde çocukların çok fazla etkileşime ihtiyacı olduğunu belirtti.
 
Her yaştan insanda dil veya konuşma bozukluklarına rastlanabildiğini belirten uzmanlar, çocuklarda en sık karşılaşılan dil bozukluğunun gecikmiş dil ve konuşma, özgül dil bozukluğu ve ikincil dil bozukluğu olduğunu ifade ediyorlar.
 
Teknolojinin çocuk dil gelişimi üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Eda Esma Çot, televizyon izleyen bir çocuğun izlemeyen bir çocuğa göre dil ve konuşma gelişimlerinin altı kat daha fazla olduğunu söyledi.
 
"Televizyon izleyen bir çocuğun izlemeyen bir çocuğa göre dil ve konuşma gelişimleri altı kat daha fazladır"
 
Televizyonun tek başına dil gelişimini etkilediğini diyemediklerini belirten Çot,  "Ama dil gelişimini etkileyen birçok faktör vardır. Televizyon da bu faktörlerden biridir. Televizyon seyreden her çocuğun dil ve konuşma gelişimi geriden gelecek diye bir şey yoktur. Televizyon seyretmeyen bir çocukta da dil ve konuşma gerilikleri gözlenebilir. Televizyon izleyen bir çocuğun izlemeyen bir çocuğa göre dil ve konuşma gelişimlerinin altı kat daha fazladır. Özellikle 0-3 yaş dil ve beyin gelişiminin çok hızlı olduğu bir dönemde televizyon kullanımını önermiyoruz. Çünkü bu dönemde çocukların çok fazla etkileşime ihtiyacı vardır. Çevresindeki nesnelere üç boyutlu nesnelere duyularla birlikte keşfetmeye denetlemeye ihtiyacı var." dedi.
 
"Televizyon izleyen çocuklar, çok fazla uyarama maruz kalıyor"
 
Televizyon iki boyutlu ve televizyon izleyen bir çocuk pasif alıcı konumunda olduğunu söyleyen Çot,"Sadece oturuyor ve belirli bir alana uzun süre bakıyor. Çocuklara bu etkileşimden uzak bir konumda bulunmasını istemiyoruz. Önermemizin sebebi; bu etkileşimden uzak olmasıdır. Televizyon izleyen çocuklar, çok fazla uyarama maruz kalıyor. Çocuklar ne zaman televizyon izleyebilirler. Eğer 0-3 yaşına kadar gelmiş bir çocuk normal dil gelişimi seyrediyorsa üç yaşından sonra günde yarım saati geçmeyecek şekilde televizyon seyretmeye başlayabilir. Dil gelişimi geriden geliyorsa yine üç yaşından sonrada önermiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"İzlediğiniz her şey üzerinden birlikte sohbet edin"
 
Çot "Bazı veliler biz televizyon açıyoruz ama çocuk pek fazla ilgilenmiyor kendi kendine oynuyor. Arka planda da televizyon gürültüsünün olmasını tavsiye etmiyoruz.  Böyle olduğunda çocuklarda işitsel işleme problemi ortaya çıkabiliyor. Çocuk eğer ekrana bağımlı olmuşsa siz de çocuğunuzun yanında oturun. Onun seviyesine uygun bir şey açtıktan sonra birlikte o şeyi izleyin. İzlediğiniz şey üzerinden birlikte sohbet edin. Çizgi film izliyorsa filmdeki karakterin isimleriyle ilgili konuşabilirsiniz. Üzerinde neler giymiş hava nasıldı gibi ayrıntı konuşabilirler." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 469 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA