• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Usta öğretici ve ücretli öğretmenler ücretlerinden kesinti yapılmamasını istiyor
31 Mart 2020 Salı 13:07

Usta öğretici ve ücretli öğretmenler ücretlerinden kesinti yapılmamasını istiyor

​Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumları, 16 Mart tarihinde tatil edildi.
MEB'in yayınlamış olduğu genelgede bu tarihten itibaren öğretmen ve yöneticilerin idari izinli olduğu ve bu süreç içinde ek ders ücretlerinin ödenmesine dair bilgi yer aldı.
 
Okulların tatil edilmesinden ötürü yaklaşık 100 bin civarındaki ücretli öğretmen ve halk eğitim merkezleri bünyesinde çalışan usta öğreticilerin, ek ders ücretlerinin ödeneceğine dair bir bilgiye yer verilmemesi tepkiye neden oldu.
 
Türkiye Meslek Eğitimcileri Usta Öğreticiler Federasyonu Başkanı Dilek Bayındır, Covid-19 sebebiyle ders veremeyen usta öğreticilerin, ücretlerinden kesinti yapılmasının, hakkaniyet ve eşitlik ilkesine uymadığını söyledi.
 
Konu hakkında açıklamada bulunan Bayındır, "Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 28892082-869-E.5497866 sayılı Genelgesi ile dünyada ve ülkemizde hızla yayılan Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle bazı tedbirler alınması çerçevesinde eğitim kurumlarında 06-10 Nisan 2020 tarihlerinde uygulanacak olan tatil, 16-20 Mart 2020 tarihleri arasında uygulanmasına karar vermiştir. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 87. maddesi 'Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler; eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süreler ile kasım ve nisan aylarında yapılacak ara tatillerde, Bakanlıkça hazırlanan program dâhilinde kendi okullarında mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur.' hükmüne yer verilmiştir." dedi.
 
Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararın 6. maddesinin üçüncü fıkrasına da değinen Bayındır, "Öğretmenlere, ilgili mevzuata göre yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde bir öğretim yılında dört haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.' hükmüne yer verilmiştir." ifadelerini kullandı.
 
Bayındır, "Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun ve 29 Mayıs 2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kararı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar. Bu hükümlere göre; Herhangi bir nedenle eğitime ara verilmesi kararlaştırılan il ve ilçelerde görev yapan eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklarından ek ders ücretleri tam ödenecektir." diye belirti.
 
"Usta öğreticilerin ek ders ücreti uygulamasından bağışık tutulması hukuka aykırılık teşkil ediyor"
 
Usta öğretici ve sözleşmeli öğretmenlerin mağdur edildiğine değinen Bayındır, "Usta öğreticilerin yasal olarak fiilen girdikleri ders üzerinden ücretlendirileceğinden bahisle ek ders ücreti uygulamasından bağışık tutulması hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Fiilen aynı görev ve eylemde bulunan kişilerin yasal mevzuattaki aksaklık sebebiyle farklı bir uygulamaya tabi tutulması Anayasa'nın eşitlik İlkesine aykırıdır. Kaldı ki söz konusu usta öğreticiler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen Pandemi sebebiyle görevlerinden uzak kalmaktadır. Dünyada ve ülkemizde etkili olan Coronavirus sebebiyle ders veremeyen Usta Öğreticiler ders vermediğinden sebeple ücretlerinde kesinti yapılması hakkaniyet ilkesine ve eşitlik ilkesine uymamaktadır." şeklinde konuştu.
 
"Anayasa eşitlik ilkesini hüküm altına almıştır"
 
Anayasa'nın 10. maddesini hatırlatan Bayındır, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.' Eşitlik ilkesini hüküm altına almıştır. Yukarıda arz ve izah edilen gerekçeler ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde Usta Öğreticilerin söz konusu Coronavirus ( Covid-19) salgını sebebiyle eğitim-öğretimin yapılmadığı günler arasında meslekle ilgili çalışmalarını yapmış sayılarak karşılığında kesintisiz ek ders ücretinden yararlandırılmalarını ve bu hususta gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim." dedi. (İLKHA)
 
Bu haber toplam 803 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA