• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu yıl ülke genelinde tüketici kredi kartları borçları 1 trilyon 800 milyar lirayı buldu
08 Mayıs 2023 Pazartesi 08:09

"Bu yıl ülke genelinde tüketici kredi kartları borçları 1 trilyon 800 milyar lirayı buldu"

Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Başkanı Musa Öztürk, ülkede gittikçe sorun haline dönüşen kredi kartları konusunda önemli açıklamalarda bulunarak tüketici kredi katları borçlarının inanılmaz derecede arttığını belirtti.
Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Başkanı Musa Öztürk, ülkede gittikçe sorun haline dönüşen kredi kartları konusunda önemli açıklamalarda bulunarak tüketici kredi katları borçlarının inanılmaz derecede arttığını belirtti.
 
Kredi katları konusunda İLKHA'ya konuşan Öztürk, kredi kartlarından birçok mağduriyet oluştuğunu aktardı. 
 
2022 ile 2023 yılı arasındaki bir yıl değerlerinde kredi kartları borçlarının 980 milyar liradan 1 trilyon 800 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken Öztürk, bu konuda birçok tüketicinin mağdur olduğunu ifade etti. 
 
Öztürk, ülke ekonomisini ve tüketicileri ciddi anlamda etkileyen kredi kartları borçlarının hükümet ve banka düzenleme kurulu tarafından ciddi adımlar atılmadığı müddetçe, 2023 yılının sonlarında 2 buçuk trilyonu bulabileceğine dikkat çekti. 
 
Kredi kartı borçlarını ülke genelinde artış gösterdiğini ve bu konuda tüketicilerin mağdur olduğunu belirten Öztürk, "Malum bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ticaret büyük bir hızla artıyor. Bu ticaretin artması sonucu teknolojiden de yararlanma konusunda tüketicilerimizde etkilenmektedir. Tüketicilerin daha rahat alışveriş için kredi kartları kullanılmaktadır. İyi yanları olduğu gibi kötü yanları da çoktur. Tüketici bilinçsiz olarak kullandığı vakit maalesef birtakım olumsuz sorunlarla karşılaşmaktadır. Bununla ilgili birçok tüketici de mağdur olmaktadır." dedi. 
 
"Tüketicilerin aşırı harcamaya gitmemelerini tavsiye ediyoruz"
 
Kredi kartı öncesinde tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususları aktaran Öztürk, "Öncelikle kredi kartını almak isteyen bir tüketici alacağı kartın bankasını iyi araştırması gerekmektedir. Bankalar yasal olarak 2 çeşit kart vermektedir. Birincisi yıllık ücret aidatı olmayan kartıdır. İkincisi ise yıllık ücret yetkisi olan bankaların ücret alabileceği karttır. Banka yetkilileri bu 2 farkı tüketicilere söylemek zorundadır. Bu bir yasal zorunluluktur. Diğer taraftan tüketicilerin alışverişlerde kart bilgilerini paylaşmamalarını öneriyoruz. Uzaktan alışverişin kolaylığı olduğu gibi riskleri de beraberinde taşımaktadır. Ayrıca alışveriş yapacakları satış firmalarını araştırmalarında fayda vardır. Adresi, ulaşılabileceği iletişim numaraları gibi araştırılması gerekir. Tüketicilerin alışverişlerde aşırı bir şekilde harcamaya gitmemelerini tavsiye ediyoruz. Aylık geliri 10 bin olan bir kişi o ayda 15-20 bin liralık bir alışveriş yaparsa kart borcu gelecek aya sarkar. Gittikçe kartopu gibi bu borç sürekli artar. Sürekli bu borç arttığından tüketici borç bataklığına doğru gider. Onun için aşırı alışverişten kaçınılmalıdır." ifadelerinde bulundu.
 
"2022 yılının başlarında kadar Kredi borçları 900 milyar lira civarındayken 2023 yılının Nisan aylarına kadar yaklaşık yüzde yüz artışla 1 trilyon 800 milyar liraya ulaşmış durumdadır" 
 
2022 ile 2023 yılı arasındaki toplam kredi borçları hakkında sayısal oranda bilgi veren Öztürk, "Genel anlamda değerlendirme yapıldığında son zamanlarda tüketici kredileri ve tüketici kredi borçları inanılmaz bir şekilde artış durumdadır. Birçok tüketici ödeyemeyecek duruma geldi. Bankalar da ticari bir müessese olduğu için müşterisini kaybetmek istemiyor. Ödenilemeyen borçların kişinin ekonomik durumu hatta ülke ekonomisini etkileyecek bir duruma geldiği zaman bu defa bütün tüketiciler zor durumda kalıp etkilenir. 2022 yılının başlarına kadar kredi borçları 900 milyar lira civarındayken 2023 yılının Nisan aylarına kadar yaklaşık bir yıl değerlendirdiğimiz zaman yüzde yüz artışla 1 trilyon 800 milyar liraya ulaşmış durumdadır. Yani son bir yıl içerisinde 1 trilyon 800 milyar kredi borçları bulunmaktadır. Önümüzdeki ay oranlar bu şekilde devam ettiği sürece yüzde 60 bile artsa 2023 yılının sonlarında bu borçlar 2 buçuk trilyonu bulma ihtimali çok yüksek olur. Tüketicilerin bu konuda bilinçlenmelerini önermekteyiz. Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği olarak tüketicilerimizin her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz." şeklinde aktardı. 
 
"Tüketici borcunu ödeyene kadar banka tarafından daha fazla borcun olmaması için kartı dondurması lazım" 
 
Öztürk, yaşanan kredi borçları noktasında hükümet ve bankaların adım atması gereken hususları aktararak, "Bu konuda devlet zaman zaman düzenlemeler yapmaya çalışıyor. Mesela taksitleri kısmen sınırlandırma noktasında bir adım atmakta. Fakat tüketicinin aşırı isteği satıcının da kâr arzusu maalesef bazen kanunlar yetersiz kalıyor. Devletten ziyade banka düzenleme kurumunun bu konuda aktif rol almasını öneriyoruz. Örneğin kredi kart borcunun her ay en az yarısı ödenmesi. Ödenmediği takdirde o kartın dondurulması gibi bir çözüm yapılabilir. Ya da bankaların bu borçların ödenmesi için en azından 3 ay gibi bir süreyle sınırlandırabilir. Tüketici borcunu ödeyene kadar banka tarafından daha fazla borcun olmaması için kartı dondurması lazım. Hükümetinde bu kısıtlama konusunda yasal düzenleme yapması gerekmektedir. Bu tür önlem ve adımlar atılmadı müddetçe tüketicilerin önü alınamaz bir durum söz konusu olur." şeklinde kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 394 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA