• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TÜRKİYE 100 İL VE 1000 İLÇEYE KAVUŞUYOR
15 Haziran 2023 Perşembe 08:29

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TÜRKİYE 100 İL VE 1000 İLÇEYE KAVUŞUYOR

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TÜRKİYE 100 İL VE 1000 İLÇEYE KAVUŞUYOR

Midyat Turabdin Gazeteciler ve Yazarlar Derneği olarak 10 Ocak 2022 tarihinde kurmuş olduğumuz derneğimiz ile beraber Midyat İl Olsun Platformunu da kurduk.

Kurmuş olduğumuz Midyat İl Olsun Platformunu ile Midyat'ın il olabilmesi için Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi partiler ve  vatandaşlar nezdinde gerekli olan kamuoyunun oluşturulması ve desteklerinin sağlanması adına öncülük etme gayesi ile hareket ettik.

Geldiğimiz nokta itibariyle şükürler olsun ki Midyat'ın İl olması için iyi bir ivme kazanmış durumdayız.

Midyat'ın İl olabilmesi için Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları ile Siyasi Partilerinde bu talebe sıcak baktıklarını ve gerekli çalışmaları yürüttüklerini hayranlıkla takip ediyoruz. 

En son olarak MHP Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ'nin gurup toplantısında dile getirdiği Türkiye Yüzyılı'nda 81 olan İl sayısının 100'e 962 olan ilçe sayısının da 1000 çıkarılacağını açıklamasından sonra İl olmayı bekleyen ilçeler arasında yer alan Midyat'ta da büyük bir sevinç ve beklenti meydana gelmiştir.

Tarihi, kültürü, mimarisi ve kozmopolit yapısıyla 1810 yılında İlçe olan ve 1873 yılında belediye teşkilatına kavuşan Midyat coğrafi konumu itibariyle hızla büyüyen, gelişen dinler ve diller diyarı bir yerdir.

MİDYAT UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI ADAYI LİSTESİNDE 

Tarihi yapılarıyla Unesco dünya kültür mirası aday listesine alınan çok dilli, dinli ve kültürlü yapısıyla Müslüman, Hristiyan ve Ezidilerin inançlarını rahatça yerine getirdikleri, Türk, Kürt, Süryani ve Arapların kardeşçe ve huzur içerisinde beraber yaşadıkları Midyat son zamanlarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri ve ilgi odağı haline gelmiştir. Kültürel ve mimari yapısı, coğrafyası, ekonomisi, sosyal refah seviyesi ve istikrarlı büyümesiyle Dicle havzasının merkezinde yer alan ve hızlı bir şekilde büyüyen ve İl olmayı çoktan hak eden Midyat, civar yerleşim yerlerine örnek olacak bir konumdadır.

MENDERES'İN ÖMRÜ YETMEDİ

1960 yılında, bundan tam 63 yıl önce, Midyat Belediye Başkanı merhum Seyfettin GÜNEŞTAN ve İl Genel Meclis azası merhum Seyfettin OĞUZ’un da içinde bulunduğu Midyat heyeti dönemin Başbakanı merhum Adnan MENDERES'i ziyaret ederler ve ziyarette MENDERES'ten Midyat’ın en kısa zamanda İl yapılacağı sözünü alırlar. Midyat'ın il olma sözünü alan heyet merhum MENDERES'in makamında birlikte hatıra resmi çektirerek sevinçle Ankara’dan ayrılırlar. Midyat'a Başbakan Adnan MENDERES gelecek ve Midyat'lılara İl müjdesini verecek diye hazırlıklara başlanır ve Midyat'ın en yüksek yerine şuan Midyat Devlet Konukevi olarak kullanılan yere bina inşaa edilir ve en üst katına da merhum Başbakan Adnan MENDERES'in konuşma yapacağı balkon inşa edilir. Ancak; 27 Mayıs 1960 darbesi olunca, Midyat’ın il olması sözü de suya düşer.

OSMANLI ARŞİVLERİNDE MİDYAT'IN İL (Liva) YAPILMASI 

Osmanlı Devleti’nin merkezileştirilmesi kapsamında Diyarbakır eyaletinin idari yapısında yapılan bir takım değişiklikler çerçevesinde Siirt ve Mardin sancaklarının feshedilmesi ve bunun yerine Midyat Kazasının İdare-i Merkez (liva) yapılmasına dair 19 Ağustos 1868’de alınan karar tarihte türlü sebepler yüzünden gerçekleştirilemedi. Bu husus 154 yıl önceki hadisedir dolayısıyla Midyat’ın il olma durumu isteği yeni bir hadise değil, kökü tarihe dayalı kazanılmış tarihi haktır. Bu tarihi hakkı korumak için dönem dönem konu gündeme geliyor.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında da 100 il ve 1000 ilçe projesi kapsamda 19 ilçenin il yapılacağı söyleniyor. Eğer proje hayata geçerse 962 olan ilçe sayısı da 1000’e çıkarılmış olacak. Bütün bunların ışığında bütün Midyat'lılar tarihten gelen haklı gerekçeler çerçevesinde bir arayış içerisinde ve Midyat’ın il olması için Sivil Toplum Kuruluşları, Belediye Başkanı ve Şehrin ileri gelenleri ve siyasetçiler ile esnaflar bu konuyu gündemde tutmaya devam ediyor.

İKİ KEZ KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

TBMM'nin 19. Yasama Döneminde Mardin Milletvekili Sayın Muzaffer ARIKAN 16 Mart 1992 yılında Midyat il olsun diye Meclise bir kanun teklifi veriyor. Dolayısıyla bu konu bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine geliyor. Daha sonra şuanda Midyat Belediye başkanı olan ve o dönem Doğruyol Partisinden Mardin Milletvekili olan Sayın Veysi ŞAHİN 15 Haziran 2000 tarihinde 2/560 esas numarasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Midyat adıyla bir il ve Kayapınar ile Şenköy adıyla iki ilçe kurulması için kanun teklifi veriyor. Midyat'lı iki milletvekilinin de bu konuda TBMM'ye sundukları kanun teklifleri var. Ancak verilen kanun teklifleri görev yaptıkları dönemler içinde kanunlaşmadığı için teklifler hükümsüz hale geldi. Midyat'ın İl olması için verilen bu önemli iki kanun teklifi birer yasama belgesi olarak halen TBMM arşivinde duruyor.  Midyat’ın il olma talebi yüzyılları aşan bir talep olarak günümüze kadar bizlere intikal eden bir tarihi vesika olarak orta yerde duruyor.

Midyat'lıların yıllardır gönüllerinde hasret ile büyüttükleri İl olma sevdaları 1960 senesinde ki gibi ilk günkü sıcaklığını korumaktadır.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 7'den 70'e kadar tüm Midyat halkı MHP Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ'nin dile getirdiği 100 İl ve 1000 İlçe projesi kapsamında merhum Başbakan Adnan MENDERES'in 63 yıl önce Midyat halkına vermiş olduğu Midyat'ın il yapılması sözünün yerine getirileceği müjdeli haberini TBMM'den beklemektedir.

MİDYAT İLİ TÜRKİYE'YE ÇOK YAKIŞACAK.

Dargeçit, İdil, Gercüş, Ömerli ve Nusaybin İlçeleri ile Batman'ın Kayapınar Beldesinin bağlanacağı ve daha önce Belde statüsündeki Midyat'a bağlı Acırlı, Şenköy, Söğütlü, Çavuşlu, Gelinkaya, ve Yolbaşı beldeleri ile Dargeçit'e bağlı Sümer ve Kılavuz Beldeleri ve İdil ilçesine bağlı Karalar beldesi, Nusaybin'e bağlı Duruca ve Girmeli Beldelerinin bağlanacağı Midyat mevcut 72 mahallesi ile Türkiye'nin 82. Vilayeti olarak Türkiye'ye çok yakışacak.

Midyat; 5 yıldızlı lüks ve tarihi butik otelleri, restaurantları, cafeleri, alışveriş merkezleri, kültür merkezi, millet bahçeleri, spor kompleksi, kapalı spor salonu, gençlik merkezi, düğün salonları, 20 km. Uzunluğundaki Beyazsu çayı üzerinde bulunan cafe, restaurant ve mesire alanları ile sosyal yaşamın her alanına cevap verecek bir kapasiteye sahiptir.

MİDYAT'IN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ:

Midyat’ın ünlü katori taşı ile inşa edilen tarihi ve turistik yerleri olan Devlet Konuk Evi, Gelüşke Hanı, Estel Hanı, Midyat Belediyesi Kültür Evi, Ulu Camii, Cevat Paşa, H. Abdurrahman Efendi Camii, H. Kasım Altınkaya Camii, Tarihi Midyat Sokakları, Gümüşçüler Çarşısı, Şeyh Eles Türbesi, Ahe Besa Türbesi, Deyrulumur Manastırı, Anıtlı Meryem Ana Manastırı,  Mor Hobil ve Mor Abrohom Manastırı, Meryemana Kilisesi, Mort İşmuni Kilisesi, Mor Barsavmo Kilisesi, Mor Ahısnoyo Kilisesi, Beth il Kilisesi ve Mor Şarbel Kilisesi, Asur Konağı, Hercai Konağı, Hivroj Cafe, Beyaz Konak Cafe, Asur Cafe, Skeftbucks Cafe, Coffe Gratte, Aynalı Konak Cafe, Kafro's Pizza, Enhıl Pizza, Almino's Pizza, Beyazsu Mesire alanı ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Koruma Müzesidir.

OTEL - KONAKLAMA YERLERİ 

Shmayaa Otel, Kasr-ı Nehroz Otel, Turabdin Otel, Akitu Otel, Royal Otel, Asur Otel, Matiat Otel, Demirdağ Otel, Ladino's Otel, Dara Otel, GAP Otel, Mons Masius Cafe & Otel, Katori Otel

MİDYAT'A AİT "COĞRAFİ İŞARETLİ" ÜRÜNLER TESCİLLENDİ

Midyat Belediyesi tarafından Midyat'ın Telkari gümüş sanatı ve mimari yapılarda kullanılan Katori taşı ile bir çok yöresel ürünleri (Kavun, Mazrona Üzümü, Zeynebi Üzümü, İnciri, Midyat Turşusu, Acur ve Trozi) için coğrafi işaret alınmış ve Midyat adına tescil edilmiştir.

PETROL ŞEHRİ MİDYAT

1934 yılında Türkiye'nin ilk petrol sondaj çalışmasının yapıldığı Midyat'ta açılan Basiprin-1 kuyusunda 1324 metre derinlikte petrol bulunmuş ve yeterli rezerv olmadığı gerekçesi ile kapatılmıştır. Ancak kapatılan kuyu bu yıl tekrar açılmış ve petrol çıkarılmaya başlanmıştır. Açılan petrol kuyusu ile beraber bölgenin hem yeraltı hem de yerüstü zenginliğine sahip olduğu bir kez daha kanıtlanmış ve açılan petrol kuyusu ile birlikte petrol kuyusunun bölgenin gelişmesi ve istihdamında önemli katkıları olacaktır.

MİDYAT'TA EĞİTİMDE BÜYÜK BAŞARI

Eğitimde başarı oranı yüksek olan Midyat'ta merkezi YGS, LYS ve TEOG sınavları da güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

Midyat'ta ki Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Elektrik, Bilgisayar, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmetler, Takı Tasarım, Doğal Yapı Taşları ve Aşçılık bölümleri bulunmaktadır. 

Yeni kurulan Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde ise Takı ve Tasarım bölümü bulunmaktadır.

Ulaşım alanında da son zamanlarda yapılan yeni yollar ile ulaşımda kalite artmış ve Midyat'ın, Mardin, Batman ve Şırnak havaalanlarına uzaklığı mesafe olarak yaklaşık bir saate düşmüştür.

Alt ve üst yapı çalışmalarında da güzel bir ivme kazanan Midyat'ın elektrik ve telekom hatları yer altına alınmış ve doğalgaz çalışmaları da yüzde 70 oranında tamamlanmıştır geri kalan yüzde 30 lik kesiminde doğalgaz çalışmaları devam etmektedir.

SANAYİ KENTİ MİDYAT

Sanayi alanında da ilerleme kaydeden Midyat, şuan faaliyette olan Midyat Sanayi Sitesinin yanında yeni kurulacak olan Organize sanayi bölgesi ve Midyat-Estel Sanayi sitesiylede bir sanayi şehri olma yönünde emin adımlarla ilerlemektedir.

TEKSTİL KENTİ MİDYAT

Midyat tekstil sektöründe de birincilik bayrağını elinde taşımaktadır. Şuan Midyat'ta 250'nin üzerinde tekstil firması/fabrikaları hizmet vermekte ve yaklaşık olarak 15.000 kişi tekstil firmalarında istihdam edilmektedir. Bu da ilçenin ekonomisine ciddi manada katkı sağlamaktadır.

Her yönüyle gelişen ve büyüyen Midyat İl olmayı çoktan hak etmektedir.

Türkiye'nin İlk Kadın Belediye Başkanlığı görevini 1959-1960 yılları arasında Midyat'ta merhum Zekiye Midyat yapmıştır.

Midyat'ın il yapılmasıyla beraber Midyat'ın ilk valisinin de kadın olması rahmetli Zekiye Midyat'ın hatırasına büyük bir armağan olacaktır.

MİDYAT İL OLSUN PLATFORMU 

#midyatilolsun

#MidyatİlOlsunPlatformu

#MidyatTurabdinGazetecilerveYazarlarDerneği

(Bu yazı metni Midyat İl Olsun Platformunun izni olmadan kopyalanıp, paylaşılamaz.)

 

 

Bu haber toplam 438 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA