Karakter boyutu :
14 Haziran 2023 Çarşamba 08:27
"Kan bağışı sürekli bir ihtiyaç olduğundan rutin hale getirilmelidir"
Mardin Artuklu ilçesinde, Kızılay Şube Başkanı Şehmus Arı, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları haftası münasebetiyle kan bağışının önemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Mardin Artuklu ilçesinde, Kızılay Şube Başkanı Şehmus Arı, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları haftası münasebetiyle kan bağışının önemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları haftası nedeniyle İLKHA'ya konuşan Arı, kan bağışının aciliyetin aksine sürekli bir ihtiyaç olduğunu ve gönüllü bağışçıların bu süreci rutin hale getirilmesi hususunda rica ve tavsiyelerde bulundu.
İnsan hayatında kan bağışının olmazsa olmazlardan olduğunu ve birçok insana umut olabileceğini aktaran Arı, "14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışı haftası vesilesiyle tüm gönüllü kan bağışçılarımızın gününü kutlar ve bugüne kadar yapmış oldukları bağıştan dolayı teşekkürü borç biliriz. Kan bağışı olmazsa olmazlardandır. Bu yönde bağış yapılmadığı anda birçok hastalık meydana gelir ve mağduriyetler oluşmaya başlar. Bu yüzden hep bağışın olması gerekir. Kanın tek kaynağı insandır. Kaynağı insan olması hasebiyle bizler insani görevimizi kan bağışı yaparak yerine getirmeliyiz." ifadelerini dile getirdi.
"Kan kendi damarlarımızda olduğu zaman sadece kendimize fayda verir"
Kızılay Artuklu Şube Başkanı Şehmus Arı
Kan bağışı yapılırken yapılan tetkikler ve bulunması gereken kriterler hakkında bilgi veren Arı, "Erkekler 3 ayda bir toplam yılda 4 sefer, kadınlar 4 ayda bir toplamda yılda 3 kan bağışı yapabilirler. Sağlıklı olan her insanın bu bağışı yaptığı takdirde kesinlikle herhangi bir sakınca olmuyor. Kan bağışı yapıldığında sağlık personeli tarafından ilk önce bir muayeneden geçirmektedirler. Muayeneden geçirdikten sonra uygun olanın bağış yapabileceğine kanaat edilir. Aksi takdirde birine iyilik yapacağız derken başkasına zarar vermek olmaz. Kan kendi damarlarımızda olduğu zaman sadece kendimize fayda verir ancak kanımızı bağışladığımızda başka insanların hayatına umut olur. Bu süreçte de en önemli aşama güvenli kan teminidir. Güvenli kan temini, bulaşıcı hastalıkların başka insanlara bulaşmasını engellemek demektir. Dolayısıyla kan bağışında belli kriterler vardır. Bunun yanında belli bir aralık ve belli bir sorgulama formlar mevcuttur." şeklinde ifade etti.
"Gönüllü bağışçılarımızdan tek istirhamımız kan bağışını rutin hale getirmeleridir"
Son zamanlarda gün geçtikçe kan bağışı oranının düştüğüne dikkat çeken Arı, "Son dönemde kan bağışı özellikle yaz aylarında, Ramazan ayında ve depremin meydana geldiği zamanda azaldı. Bu vakitlerde bağış azalınca hastanelerde birçok sorun ve sıkıntılar da arttı. Dolayısıyla bu bağış insani bir görevdir. Kan bağışı insanlar arasında farklı bir konumda tutulmalıdır. En önemli hususlardan bir tanesi de ihtiyaç olmadan kanın bağışlanmasıdır. Bu duyarlılıkta olunduğunda herhangi bir olay olduğunda yerinde ve zamanında müdahale edilebilsin. Bu minvalde de herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Kan acil bir durum aksine sürekli bir ihtiyaçtır. Gönüllü bağışçılarımızdan tek istirhamımız kan bağışını rutin hale getirmeleridir. Tüm bağışçılarımızdan ricamız yılda en az iki kere bağış yapmalarıdır. Tüm bağışçılarımızın haftasını can-u gönülden kutluyoruz." şeklinde kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 377 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA