• Mardin38 °C
  • Diyarbakır38 °C
  • Batman39 °C
  • Şırnak38 °C
  • İstanbul26 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı sınav kaygısını körüklüyor!
10 Haziran 2024 Pazartesi 08:52

Aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı sınav kaygısını körüklüyor!

Sınav kaygısı olan gençlerde aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı görüldüğünü kaydeden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, bu durumun çocuğun özgüveninin düşmesine neden olduğuna dikkat çekti.
Sınav kaygısı olan gençlerde aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı görüldüğünü kaydeden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, bu durumun çocuğun özgüveninin düşmesine neden olduğuna dikkat çekti.
 
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek YKS sınavına sayılı gün kala sınav kaygısını yenmek için neler yapılması gerektiğini anlattı.
 
Sınav kaygısının üç temel boyutu var
 
Sınav kaygısının üç temel boyutunun var olduğunu, bunların düşünme, duyumsal ve davranışsal boyut olduğunu ifade eden  Kilit, "Düşünsel boyutta sınav kaygısı yaşayan insanların akılları sürekli sınavla meşgul oluyor, dersleri ağır ve zor olarak algılıyor ve başaramayacakları korkusunu yaşıyorlar. Duyusal olarak ise bu çocuklarda aşırı terleme ve idrar tutamama gibi durumlar görülebiliyor. Davranışsal olarak ise yoğun bir performans düşüklüğü kendini gösteriyor." dedi.
 
Sınav kaygısı taşıyan öğrencilere aileleri nasıl davranmalı?
 
Sınav kaygısı olan gençlerde aşırı mükemmeliyetçi aile yapısı görüldüğünü kaydeden Kilit, "Aileler bu konuda aşırı mükemmeliyetçi olmamalı, çocuğunun kapasitesini bilmeli, çocuğunun artı ve eksilerini ya da çocuğundan ne bekleyebileceğini bilmeli. Çocuğun genel yapısı daha çabuk kaygılanan bir yapı ise günlük hayatını organize etmek konusunda bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu çocukların özgüvenin genellikle düşük olduğu ve ağır algıladığı da görülebiliyor. Anne ve babanın çocuğun özgüvenini yükseltmek ve çabuk kaygılanmasının ardında bulunan durumu, varsa hiperaktivite bozukluğu, sosyal fobi ve diğer kaygı bozukluklarını irdelemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
 
Sınav kaygısını yenmek için neler yapılmalı?
 
Sınav kaygısının çok olması durumunda öncelikle arkasında başka bir psikiyatrik rahatsızlığın olup olmadığının incelenmesi gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, "Sınav kaygısı, hiperaktivite bozukluğu ve diğer kaygı bozuklukları ile birlikte görülebilir. Bu nedenle, doğru bir değerlendirme yapılmalı." dedi.
 
Anne-baba tutumlarının etkisi
 
Sınav kaygısının oluşumunda anne-baba tutumlarının önemli bir rol oynadığını da vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, şöyle devam etti:
 
"Mükemmeliyetçi, eleştiren, yargılayıcı ve kıyaslayıcı ebeveyn profilleri, çocuğun özgüveninin düşmesini neden oluyor. Bu durum, sınavları da olumsuz etkiliyor. Anne-babaların, çocuklarıyla ilgili tutumlarını gözden geçirmeleri ve bu konuda danışmanlık almaları önemli. Çocuğun özgüveninin tekrar yükseltilebilmesi için bireysel psikoterapi öneriyoruz.
 
Sınav kaygısı çocuğun performansını ciddi şekilde etkiliyorsa ve tedavi edilmezse depresyon, kaygı bozuklukları, duygu durumunu düzenleyememeye kadar götürebilecek psikiyatrist rahatsızlığa neden olabiliyor." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA