• Mardin27 °C
  • Diyarbakır28 °C
  • Batman25 °C
  • Şırnak26 °C
  • İstanbul24 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Belçikada Uluslararası Uygur Formu gerçekleşecek
03 Kasım 2022 Perşembe 07:43

Belçika'da "Uluslararası Uygur Formu" gerçekleşecek

​​​​​​​Doğu Türkistan STK'lar Birliği, Hasene International ve Dünya Uygur Kurultayı, "Uygur Soykırımına Küresel Yanıt" başlığıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Uluslararası Uygur Formu" düzenleyecek.
​​​​​​​Doğu Türkistan STK'lar Birliği, Hasene International ve Dünya Uygur Kurultayı, "Uygur Soykırımına Küresel Yanıt" başlığıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Uluslararası Uygur Formu" düzenleyecek.
 
Çin'in Doğu Türkistan'a yönelik sistematik asimilasyon, şiddet politikaları, insan hakları ihlalleri ve soykırım suçlarının anlatılacağı forum 9-10 Kasım tarihleri arasından gerçekleşecek.
 
Avrupa parlamentosunda siyasi grupların ev sahipliğinde yapılacak açılışın ardından 2 gün boyunca bir otelde akademisyenler, hukukçular, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Doğu Türkistan diasporasındaki önemli isimleri bir araya gelerek Çin rejiminin Doğu Türkistanlılara uyguladığı soykırım politikasına küresel bir yanıt vermesi hedefleniyor.
 
Bir dizi panel ve müzakere toplantılarının da düzenleneceği forumda, Uygur soykırımına karşı kurumlar arası daha etkin koordine olma hususunu masaya yatırılacak. Forum, aynı zamanda soykırıma karşı çıkan insanların ortak bir söylem etrafında buluşması ve Doğu Türkistan halkı için adaletin teminatına ilişkin fikirlerini paylaşmaları için bir fırsat olacak.  
 
Düzenlenecek forum hakkında yazılı açıklama yapan Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan, "Bu forum, Doğu Türkistan'daki soykırımın durdurulması için siyasi, sosyal, ekonomi ve medya alanında hareket etmekte olan siyasetçiler, aktivistler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, hukukçular ve muhabirleri bir araya getirecek. Soykırımın durdurulması için evrensel insani ilkelerde buluşarak ortak akıl ve metot üreteceği ve ortak duruş sergileyeceği bir program olacak." dedi.
 
Hasene International Başkanı Mesud Gülbahar ise "Çin tarafından başta Uygur, Kazak ve diğer etnik azınlıklara yönelik soykırımın son bulması ve işlenen insanlığa karşı suçlara karşı uluslararası yaptırım uygulanmasını temenni ediyoruz. Devletlere düşen görevler, diplomatik kanalları devreye sokarak soykırıma karşı aktif rol almaktır. Uluslararası mahkemelerde suçluların yargılanması sağlanmalıdır. Bunlar birbirini takip eden ve tamamlayan unsurlardır." diye konuştu.
 
Doğu Türkistan'da yaşanan zulme dikkat çeken Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa da, "BM, anavatanımızda meydana gelen vahşet suçlarını teyit ettiğine göre, kendimize şu soruları sormamız gerekiyor: Adalet ve mesuliyeti sağlamak için hangi yollar var? BM bu vahşetler karşısında ne yapabilir? Avrupa Birliği devletleri ve diğer hükümetler bu soykırıma ve insanlığa karşı işlenen suçlara karşı ne yapabilir? Tüm bunlarda sivil toplum kuruluşları nasıl bir rol oynayabilir?  Bu sorular Uluslararası Uygur Forumu’nun merkezinde yer alacaktır. Biz forum Organizatörü olarak bu formun Devletlerin Uygur soykırımına karşı aktif rol almasını sağlamasını ve Doğu Türkistan'daki soykırım suçu işlemiş insanların uluslararası mahkemelerde yargılanması için gerekli adımların atılmasını sağlamasını umuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA